Nadávky a vulgarizmy používajú už škôlkari

Škaredé výrazy a vulgarizmy nepatria do úst deťom a žiakom. Často sa s nimi však priamo stretávajú a potom ich začnú s radosťou používať. Práve rôzne formy nevhodných výrazov a slov, nadávok a vulgarizmov sa objavujú u detí rôznych vekových kategórii. Žiaľ, nevyhnú sa im ani tí najmenší a deti v škôlke.

16.03.2018 19:00
deti, škôlka , žiaci Foto:
Rodičov často trápi, keď počujú z úst svojho dieťaťa nelichotivé slovo. Dá sa odnaučiť dieťa od používania vulgarizmov?
debata

Rodičia, ktorí sú konfrontovaní „škaredým slovníkom“ vlastného dieťaťa, nemusia vedieť okamžite zareagovať, prípadne nevedia vhodným spôsobom upozorniť dieťa na to, prečo by nemalo používať určité výrazy. Zvlášť vtedy, ak tie isté výrazy počulo z úst vlastných rodičov predtým.

Na začiatok treba podotknúť, že tie najmenšie deti často ani len netušia presný význam nevhodného slova, či vulgarizmu. Každé dieťa vníma nadávku inak, predškoláci tak v skutočnosti nemusia vedieť, čo znamená.

Malé deti sú oveľa zvedavejšie a keď počujú nové slovo, okamžite si ho dokážu zapamätať a obľúbiť. Ak navyše vyvolá toto slovo u dospelých nejak emóciu, dieťa ju dokáže vycítiť a o to viac ho neslušné slovo zaujme. Smiech, hnev, krik – toto všetko v súvislosti s nadávkou dieťa sleduje.

Akonáhle reagujú rodičia na vyslovenie nadávky z úst predškoláka a žiaka neprimerane, použitý výraz sa pre neho stáva zaujímavejším a nepriamo je nabádané k tomu, aby toto slovo zopakoval znovu.

Čo s tým?

Čo je doma, to sa počíta – toto platí aj v našom prípade. Najviac slov pochytí menšie dieťa doma, od rodičov a súrodencov. Ak rodičia nepoužívajú takéto výrazy, treba sledovať starších súrodencov, ktorí sa v nestráženej chvíli môžu vyjadrovať podobným spôsobom. V každom prípade si treba uvedomiť, ako sa doma rozprávate aj vtedy, keď si myslíte, že ste sami v miestnosti a dieťa vás nemôže počuť.

Okrem toho treba sledovať externé vplyvy – tými sú napríklad program v televízii, rádiu alebo na internete. Ak máte pustený film, ktorý nie je určený pre deti, môže nastať chvíľa, kedy nechcené výrazy vaša ratolesť pochytí práve z neho. Videá na YouTube, na Facebooku a na rôznych sociálnych sieťach tiež nie sú príliš cenzúrované.

Informácie si deti odovzdávajú aj medzi sebou. Dieťa začne chodiť do škôlky a už počas prvých dní sa môže stať, že príde domov s novým výrazom, ktorý nemusí zrovna lahodiť vašim ušiam. Ak sa to opakuje, rodič sa môže učiteľky v materskej škole spýtať na to, či zaregistrovala výskyt nadávok medzi deťmi. Poraďte sa s ňou a buďte trpezliví, pretože niekedy to môže trvať naozaj dlhšie, kým odnaučíte dieťa používať nadávky.

Starší žiaci a študenti zas zvyknú veľa „nachytať“ v škole alebo v rámci voľnočasových aktivít, kde sa stretávajú s ostatnými rovesníkmi. Starší študenti chcú niekedy viac zapadnúť do kolektívu, chcú byť „cool“ a aj toto môže viesť k tomu, že začnú používať agresívnejší prejav a vulgarizmy.

Ak žiaci začínajú používať nadávky častejšie a stávajú sa samozrejmosťou, o to náročnejšie bude boj o to, ako ich tento spôsob komunikácie odnaučiť.

Odnaučiť! Ale ako?

Ako odnaučiť deti používať škaredé slová a nadávky? Dá sa vôbec odnaučiť deti hrešiť?

S používaním tvrdých trestov asi veľa nepochodíte, s veľkým hnevom a výčitkami pravdepodobne tiež nie. Skrývať prekvapenie alebo pohoršenie však nemusíte. Všetko treba riešiť s chladnou hlavou, bez emócii a kriku. Rodičia by si podľa odborníkov mali v prvom rade s dieťaťom sadnúť a spýtať sa ho, či rozumie slovu, ktoré použilo. Ďalej je dobre pátrať po pôvode, kde k tomuto výrazu došlo a od koho ho počulo.

Malo by porozumieť tomu, že konkrétny výraz nie je vhodný a malo by poznať rozdiel medzi tým, čo je slušné slovo a čo je neslušné. Ak je dieťa nahnevané a použije hanlivý výraz, treba ho upozorniť na to, že svoje emócie môže vyjadriť aj inými, menej urážlivými výrazmi.

Rovnako psychológovia hovoria o tom, že by dieťa malo poznať, ako nepríjemne sa rodič cíti, keď ho počuje rozprávať neslušne. Okrem toho ho upozorniť na to, že tento výraz nemusí byť príjemný ostatným ľuďom a okolie ho môže vnímať veľmi citlivo.

Skupina odborníkov zas radí, aby si rodičia nadávky nevšímali. Môže byť ignorácia účinná? Ak dieťa nespozoruje žiadnu reakciu a emóciu od rodiča, môže sa stať, že nadávku svojvoľne prestane používať. Neplatí to všeobecne, žiadne tipy a rady sa nedajú aplikovať na každé dieťa. Ak rodič spozoruje, že dieťa opakuje nadávku zámerne za úmyslom rodiča vyprovokovať, mal by už zasiahnuť.

Niektorí psychológovia na druhej strane odporúčajú rodičom detí, ktoré majú neustálu potrebu používať nadávky, aby ich nechali osamote v ich detskej izbe, kde ich nikto nemôže počuť a môžu sa takto „uvoľniť“ bez toho, aby mali obecenstvo.

Rada na záver

Niekedy je za používaním vulgarizmov aj nedostatočná slovná zásoba detí. Dospelí by tak mali dbať na to, aby dieťa malo možnosť si slovnú zásobu neustále dopĺňať. Pomôcť deťom rozvíjať ich slovník, hľadať primerané a prijateľnejšie výrazy na vyjadrenie ich emócií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nadávky #deti a mládež #neslušné výrazy