Deti sa môžu vzdelávať nielen v škole, ale i mimo nej

Deti sa môžu vzdelávať nielen v škole. Možností, ako zlepšiť vzdelávanie mimo učebne, je neúrekom. Škola je veľmi dôležitá, ale na druhej strane to nie je jediné miesto, kde sa môžu žiaci a študenti niečo naučiť. Stačí sa poobzerať okolo seba a nájdete hneď niekoľko inšpirácii.

27.04.2018 23:00
rodina, deti, rodičia Foto:
Učiť sa novým veciam sa môžu deti všade. Nemusí to byť výhradne vždy len v škole.
debata

Zlepšiť vzdelávanie vášho dieťaťa môžete aj mimo školského prostredia a dokonca bez prítomnosti učiteľa. Rovnako nie je potrebné sedieť nad knihami doma, či byť v tesnej blízkosti počítačov, učebných pomôcok, učebníc, z ktorých sa väčšinou deti učia.

Učenie a teda samotné vzdelávanie neznamená len písanie domácich úloh, memorovanie faktov, definícii, riešenie matematických úloh alebo písanie pravopisných cvičení. Čo všetko teda učenie môže predstavovať a čo všetko zahŕňa?

Učenie je jednoducho interaktívny proces, ktorý nemá koniec – trvá celý život, bez prestávky. Vzdelávanie predstavuje analyzovanie, počúvanie, diskutovanie. Učíme sa vtedy, keď hľadáme nové významy, jedinečné možnosti a spôsoby ako si vedieť poradiť v každej situácii.

Rodiča môžu vystaviť svoje deti rôznym zmysluplným zážitkom, vďaka ktorým si môžu zlepšovať svoje vedomosti. Okrem toho má zmysel zlepšovať povedomie detí a venovať sa tým oblastiam, ktoré nemožno učiť z učebníc. Zlepšovanie vzdelávania v rannom detstve aj v tomto smere je kľúčové, aby dieťa získalo správne učebné návyky a rovnako získalo množstvo cenných skúsenosti do života.

Objavujte

Spoznávajte spolu svet. Čo to znamená? Pri každej príležitosti objavujte, skúmajte, sledujte, keď cestujete s deťmi a dovoľte im bádať a dopátrať sa k odpovediam. Odborníci na vzdelávanie odporúčajú rodičom, aby pri učení využívali detskú zvedavosť. Čo všetko sa môžu učiť? Históriu, geografiu, rozmanitosť kultúr, tradícií a zvykov a mnoho iných vecí.

Knižnice

Dnes už nie sú tak populárne ako kedysi. Všetko sa dá nájsť online a deti už klasické knižnice veľmi nenavštevujú. Knižnica však má stále svoje čaro, ponúka knihy zo všetkých oblastí a zároveň v nej vždy nájdete niekoho, kto vám poradí a usmerní pri výbere knihy.

Učíme sa každý deň

Vzdelávať sa môžu deti naozaj každý deň – aj hrou. Ilustrujte matematické postupy pri rôznych hrách alebo pri bežných činnostiach – počítať sa dá vždy a všade. Princípy vedy, chémie, fyziky môžete objavovať pri „vedeckých“ pokusoch, pri domácich prácach ako napríklad varení a pečení. Princípy biológie a prírodovedy môžu deti sledovať pri prácach v záhrade – vypestujte si spoločne nejaké rastliny, kvety, zeleninu. Možností je veľa.

Športy podporujú mnohé schopnosti – okrem toho, že šport zabezpečuje fyzickú kondíciu, môžete pri ňom využívať prvky štatistiky a tímovej práce.

Náboženstvo a viera

Ak patríte do nejakej náboženskej komunity, zapojte do toho aj deti. Mnohé komunity totiž organizujú zároveň podujatia pre deti a mládež, kde sa môžu dozvedieť viac o viere, náboženských zvykoch, o rodovom pôvode v kontexte histórie a podobne.

Kultúra

Umenie a kultúra je súčasťou nášho života. Bežne navštevujeme múzeá, kultúrne podujatia, výstavy. Zájdite si spoločne s deťmi do tvorivých dielní, pozrite si ponuku umeleckých krúžkov vo vašom okolí. Oblastí je veľa, zamerať sa môžete na čokoľvek – od maľovania, spevu až k tancu. Rozširovať deťom ich obzory a povzbudiť ich záujmy, záľuby a vášne sa dajú aj takto.

Podporujte deti v ich mimoškolských aktivitách, hľadajte športové kluby, dramatické kluby, matematické krúžky, počítačové kurzy, kurzy cudzích jazykov, nájdite im nezvyčajné aktivity, ktoré v nich podporia ďalšie schopnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #inšpirácie