Umenie pozitívne ovplyvňuje vývoj detí

Podľa viacerých odborníkov sú jednoduché tvorivé aktivity jedným zo základných prvkov vývoja detí. Možno sa niektorí nad tým zamyslia a zhodnotia, že umenie je zbytočný prepych. Na druhej strave však treba pripomenúť, že pre zdokonaľovanie jemných motorických zručností u malých detí sú vhodné aktivity ako napríklad držanie štetca alebo kreslenie pastelkami.

26.05.2018 13:00
škôlka, deti, materská škola, detské aktivity,... Foto:
Umenie je pre deti dôležité. Vďaka nemu dokážu riešiť problémy, podporuje ich tvorivosť, gramotnosť, jemné a hrubé motorické zručnosti a zlepšuje komunikáciu.
debata

Umenie má aj ďalšie pozitívne vplyvy pri vývoji dieťaťa – dokáže sa rozhodovať na základe toho, ako vníma vizuálne informácie, dokáže sa vyjadriť a interpretovať, bude sa vedieť obhájiť, ale i kritizovať. Podnecuje rozhodovanie Vďaka umeniu dieťa získava vlastný štýl, vlastný spôsob vyjadrovania a obohacuje sa aj jeho kreatívna stránka, podnecuje ho v nápadoch a podobne. Podstatou umenia je aj jeho spontánnosť, ktorá nemá dopredu naplánovaný záver. A práve tu sa dieťa naučí myslieť dopredu, dokáže využívať taktiku a naučí sa aj dôverovať svojim nápadom a názorom. Dieťa sa naučí rozhodovať. Podľa správy amerických expertov (Americans for the Arts) umelecké vzdelávanie posilňuje schopnosť riešiť problémy a kritické myslenie.

Svoje o tom vie aj pedagogička umenia a autorka mnohých kníh o detskom umeleckom vzdelávaní MaryAnn Kohl, ktorí vraví o tvorivosti: „Ak skúmajú a premýšľajú, experimentujú a skúšajú nové nápady, tak vtedy má šancu rozkvitnúť ich tvorivosť.“

Preto naučiť sa vytvárať a zároveň aj vedieť oceniť vizuálnu estetiku môže byť oveľa dôležitejšie pri vývoji ďalších generácii detí ako kedykoľvek predtým.

Americký Národný inštitút zdravotníctva hovorí o tom, že vývojové míľniky okolo tretieho roku života by mali zahŕňať kreslenie kruhov a používanie nožníc. Okolo štyroch rokov by mali byť deti schopné nakresliť štvorec a vedieť odstrihnúť rovné línie s nožnicami. Napríklad v Amerike mnohé predškolské programy neustále zdôrazňuje používanie nožníc, pretože rozvíjajú tú zručnosť, ktorú bude budúci školák potrebovať pri písaní.

Vývoj jazyka

Výtvarné umenie dáva príležitosť naučiť sa pomenovať farby, tvary a naučiť sa nové slová. Na základnej škole zas môžu deti hovoriť o svojich pocitoch, ktoré vyvolávajú u nich rôzne štýly umeleckých diel.

Vizuálne vzdelávanie

Kreslenie, sochárstvo a podobné štýly umenia vyvíjajú vizuálne priestorové zručnosti. Dnes už malé deti dokážu ovládať tablety, mobily a počítače. Deti vnímajú vizuálne informácie ešte predtým, ako dokážu čítať. Podľa americkej doktorky Kerry Freedman, ktorá pôsobí ako vedúca výtvarného dizajnérskeho vzdelávania na Univerzite Northern Illinois, rodičia si musia uvedomiť, že deti sa teraz učia oveľa viac z grafických zdrojov ako v minulosti. Potrebujú vedieť viac o svete ako o tom, čo sa môžu naučiť len prostredníctvom textu alebo čísel. Ďalej hovorí o výhode umeleckého vzdelávania aj v tom zmysle, že učí študentov, ako interpretovať, kritizovať a používať vizuálne informácie a ako na základe nich robiť rozhodnutia.

Umenie dokáže ovplyvniť aj kultúrne povedomie detí. Žijeme v rozmanitej spoločnosti a médiá môžu často obsahovať rôzne posolstvá, ktoré nie vždy sú len pozitívne. Dieťa sa naučí rozoznávať, čo je správne a ako by malo vnímať to, čo v médiách nájde.

V poslednom čase sa veľa hovorí o prepojení umenia a vzdelávania a rovnako aj o úspechu. Podľa mnohých výskumov sú tie deti, ktoré sa pravidelne venujú rôznym umeleckým činnostiam, lepšie v škole, dosahujú dobré študijné výsledky a radi sa zapájajú aj do rôznych školských súťaží a aktivít.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #vzdelávanie #deti a mládež