Vysvedčenie nie je len obrazom žiaka, rodičia sú tiež zodpovední

Dnes sa žiaci rozlúčili so školským rokom. Domov si priniesli vysvedčenie, niektorí s lepším hodnotením a niektorí naopak. Napriek tomu, že školákom od pondelka 2. júla začínajú letné prázdniny, nie pre každého žiaka bol ten dnešný práve najšťastnejší deň. Mnohí si nestihli známky opraviť, prípadne sa im prospech zhoršil alebo nedosiahli očakávané výsledky.

29.06.2018 18:00
dieťa - vysvedčenie - výsledky - radosť Foto:
Dieťa môžete za dobré vysvedčenie odmeniť zážitkom. Motiváciou by nemali byť drahé dary.
debata

Viac ako 680-tisíc žiakov základných a stredných škôl (podľa ministerstva presne 680 009) dnes posledný krát v tomto školskom roku zasadlo do svojich lavíc. „Staralo sa o nich viac ako 38-tisíc učiteľov na základných a takmer 21-tisíc učiteľov na stredných školách. V základných školách bolo takmer 468-tisíc žiakov, z toho vyše 58-tisíc prvákov,“ informuje na svojej stránke Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Vysvedčenie si tento školský rok prebralo viac ako 212-tisíc žiakov, vrátane žiakov špeciálnych stredných škôl.

Kde sa rozdalo najviac vysvedčení?

V počte rozdaných vysvedčení patrí prvé miesto Sencu. „Najviac vysvedčení sa rozdalo v základných školách na Tajovského 1 v Senci – 1240 žiakov, Kláštornej 4 v Šamoríne – 1100 žiakov a na Školskej v Stupave – 1091 žiakov, čo sú do počtu žiakov najväčšie základné školy na Slovensku,“ uvádza ďalej ministerstvo na svojej stránke.

Radosť, ale aj smútok

Rodičov vysvedčenie nemusí vždy potešiť. Ich očakávania môžu byť iné ako realita. Čo v takom prípade robiť? Krik, tresty, bitka a hádky nepomôžu, podľa odborníkov sú tieto reakcie nesprávne. Vysvedčenie je už tak pre dieťa, ktoré má zlé známky, veľkým strašiakom.

Psychológovia radia, aby si rodičia vždy zaspomínali na staré časy a pripomenuli si obdobie, keď sa im v škole napríklad nedarilo. Sebareflexia je preto veľmi dôležitá, vedieť sa vžiť do „kože“ svojho dieťaťa a očakávať len reálne výsledky. Zodpovednosť za zlé známky nemajú na pleciach len deti, ako si mnohí rodičia môžu myslieť a rovnako to nie je ani na zodpovednosti školy. Je to zodpovednosť aj rodičov, ktorí by sa nemali spoliehať len na školu.

V týchto prípadoch sa odporúča, aby rodičia motivovali dieťa tým, že ich zároveň aj pochvália za to, čo sa im na druhej strane podarilo. Určite sa totiž niečo vždy nájde, aj keď iba malé pozitívum. Tresty sú podľa mnohých psychológov tabu, pretože ak desať mesiacov rodičia spoločne nepracovali na tom, aby si dieťa prospech zlepšilo, trestať ho na záver nemá zmysel. Prevenciou by mala byť zvedavosť rodičov, ako sa školákovi darí, aké domáce úlohy má, pýtať sa na známky počas celého roka, na výsledky písomiek a testov.

Odborníci na druhej strane radia, aby rodičia pátrali po príčine zlých výsledkov. Prečo sa dieťaťu nedarí v konkrétnych predmetoch, kde má slabé mieste a prečo? Je chyba len v dieťati, škole, pedagógovi, rodičovi alebo ide o iný problém, či už zdravotný alebo dieťa niečo trápi? Odmenou by mala byť vždy v prvom rade pochvala. Slová chvály by si mali deti vážiť viac ako nový mobil, drahú hračku, značkové oblečenia a podobne. Práve psychológovia stále varujú pred kupovaním drahých darčekov za dobré vysvedčenie. Ich motiváciou k dobrým známkam by totiž nemali byť hmotné veci. V lete sa naskytuje mnoho príležitosti na spoločné zážitky, ktorými tiež môžete dieťa odmeniť.

Nezabúdajte na oddych

Spoločné pravidlo by malo platiť pre obe skupiny žiakov – s dobrými, ale aj zlými vysvedčeniami. Nech už vaše dieťa domov prinieslo akékoľvek vysvedčenie, potrebuje oddych. Doprajte mu niekoľko týždňov prázdnin s ostatnými rovesníkmi a v druhej polovici prázdnin sa začnite venovať tým oblastiam, na ktorých treba ešte popracovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysvedčenie