Ako ušetriť na výdavkoch za školu

Nový školský rok si väčšinou vyžaduje aj doplnenie školských potrieb. Pre rodičov to znamená zájsť do obchodu a nakúpiť všetko, čo deti v rámci vyučovania potrebujú. Ako sa pri tom vyhnúť zbytočnému stresu a ušetriť? Pomôcť by mohlo niekoľko nasledujúcich rád.

24.08.2018 11:00
rodičia, dietťa, nákup, škola, školský rok, Foto:
Keď si všetko nechávate na poslednú chvíľu, riskujete veľké jednorázové výdavky.
debata (1)

Zostavte si nákupný zoznam

Nájdite si čas a ešte pred nákupom si spíšte zoznam. Na nič tak nezabudnete, výbava vašich detí bude stopercentná a pri skorej príprave stihnete využiť aj rôzne zľavy. Čo všetko budete pravdepodobne potrebovať? Povinnou jazdou sú napríklad školské tašky, vrecká na cvičenie, boxy na zošity, peračníky, písacie potreby, pravítka, nožnice, pastelky, obaly či bloky. Aj škola väčšinou sama poskytne zoznam potrebných pomôcok.

Nakupovať priebežne sa oplatí

Keď si všetko nechávate na poslednú chvíľu, riskujete veľké jednorazové výdavky. Dá sa tomu predísť, ak začnete so školskými nákupmi už teraz. Kúpte to, čo bude váš školák určite potrebovať už od začiatku, ostatné si pri nedostatku financií nechajte pokojne na neskôr.

Aj domácnosť skrýva tajomstvá

Doma neraz nájdeme veci, na ktoré sme už zabudli. Spojte príjemné s užitočným a urobte si menšie upratovanie. Možno zistíte, že časť potrebnej školskej výbavy už máte doma – z minulých rokov alebo po starších deťoch. Veď aj taká školská aktovka nevyjde z módy za jeden rok. Zistite, čo doma máte, a v obchode sa zastavte po zvyšok.

Výhodné akcie na správnych miestach

Keďže nákup školských potrieb je zväčša spojený s vyššími nákladmi, vaša peňaženka uvíta každé ušetrené euro. Urobte si menší prieskum a zamierte na miesta, ktoré ublížia vašej peňaženke najmenej. Tak nájdete všetko, čo bude váš školák potrebovať – so zľavami, ktoré oceníte. Školská výbava bude vďaka tomu nielen kompletná, ale aj cenovo výhodná.

Nezabudnite na domáce prostredie

Aj keď vyučovanie prebieha v škole, žiak by mal mať primerané zázemie i doma. Na zoznam potrebných pomôcok preto patria napríklad aj boxy na desiatu, fľaše, podložky na stôl, stojany či písacie potreby. Ak chcete, aby si školák svoje povinnosti plnil stopercentne, nedajte mu priestor na výhovorky a postupne mu zabezpečte kompletnú výbavu.

Aj detská pokladnička môže pomôcť

Pokiaľ svojmu školákovi budete dávať vreckové, možno stojí za zváženie kúpa pokladničky (prasiatka). Naučí sa hospodáriť s peniazmi a menšie úspory môžu pomôcť i vám. Predstavte si, že potrebujete napríklad zaplatiť školský výlet, no je tesne pred výplatou a nejako vám to nevychádza. Dieťa zrejme nebude mať nič proti, ak si pár eur požičiate a aj vďaka nim bude môcť ísť na výlet.

Nechajte si finančnú rezervu

Nezabúdajte na to, že okrem výdavkov na školské pomôcky sa postupne vyskytnú aj iné poplatky. Školská jedáleň, cestovné, krúžky, družina, lyžiarsky výcvik, výlet do zoo, návšteva divadla či iné aktivity, ktoré škola nehradí, opäť ostávajú len na vás. Mnohé z nich sa platia hneď na začiatku školského roka, a tak na ne aspoň trochu myslite a nejaké eurá si odložte bokom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #školské pomôcky #školský rok #rodičia a deti