Čaká vás posledný týždeň prázdnin? Vyťažte z neho čo najviac

Väčšina školákov už rozmýšľa nad tým, že leto sa pomaličky končí a s ním aj čas bezstarostne strávených dní s rodinou a so svojimi kamarátmi. Deťom zostáva už len zopár voľných dní, ktoré ešte môžu využiť naplno. Žiaci a študenti majú pred sebou ešte posledný týždeň letných prázdnin, po ktorom sa začína kolobeh školských povinností.

23.08.2018 22:00
letný tábor, prázdniny, voľný čas Foto:
Vyskúšajte zopár tipov, ktoré vám prinášame v nasledujúcich riadkoch. Môžete zažiť ešte posledné dni prázdnin v tej najlepšej nálade.
debata

Brány škôl sa otvoria už čoskoro, stane sa tak v pondelok 3. septembra 2018. Niektoré deti možno začínajú pociťovať stres, paniku alebo ľútosť za všetkým, čo stihli počas prázdnin zažiť.

Na začiatok školského roka by sa mali rodičia spolu s deťmi začať pripravovať na povinnosti, ktoré ich čakajú. Posledný týždeň postupne prispôsobiť spánkový režim, pripraviť si všetky potrebné pomôcky do školy, prípadne sa pozrieť na „staré hriechy“ z minulého školského roka, aby sa im dieťa vyvarovalo tento rok a psychicky ho pripraviť na začiatok nového školského roka. Neznamená to však, že to s prípravou treba preháňať a zachádzať do extrémov. Stále myslite na to, že sú ešte prázdniny a dieťaťu zas netreba školu zbytočne znechutiť.

Posledný týždeň zabodujte!

Čo však môžete ešte urobiť posledný prázdninový týždeň? Užite si ho s deťmi skutočne naplno. Ak patríte medzi tých, ktorí si nechávajú dovolenku práve na posledný augustový týždeň, uistite sa, že máte všetko potrebné pre vaše dieťa už pripravené. Keď sa totiž vrátite z dovolenky, veľa času na prípravy vám už nezostane.

Urobte si spomienkový večer. Ako? Pozrite si všetky spoločné fotografie a videá, ktoré ste počas leta urobili. Vyberte si tie najlepšie z nich a urobte si z nich fotoknihu alebo fotokoláž, ktorú si môžete umiestniť na miesto v dome, kde trávite spoločne najviac času. Do prípravy zapojte určite i deti. Z fotografií môžete vytvoriť napríklad kalendár, ktorý darujete starým rodičom. Deťom môžete dať za úlohu vymyslieť na každý mesiac zaujímavý slogan – zapojíte aj ich fantáziu, kreativitu a zopakujú si tiež štylistiku a gramatiku.

Patríte medzi milovníkov suvenírov? Ak ste si priniesli z dovolenky okrem zážitkov a fotografií rovnako nejaké suveníry, porozmýšľajte o tom, čo s nimi viete urobiť. Ak ste si doniesli napríklad mušle a kamienky z pláže, skúste spoločne vyhotoviť spomienku na toto leto aj formou, že si z nich vytvoríte zaujímavú dekoráciu.

Pozrite si všetky aktivity vo vašom najbližšom meste. Väčšina miest pripravuje rôzne programy s končiacimi sa prázdninami. Zájdite si na kultúrny program s vašimi deťmi. Opäť skúste vyhľadať zaujímavé miesta, ktoré nadchnú nielen vás, ale predovšetkým dieťa. Je príliš horúco a okrem kúpaliska neviete, kde inde sa vybrať? Čo tak navštíviť niektorú z našich krásnych jaskýň? Príjemné osvieženie počas horúcich letných dní.

Myslite kreatívne!

Opäť zapojte fantáziu. Spýtajte sa detí, ako by opísali toto leto, ak by dostali takúto úlohu napríklad na vyučovaní. Formu si môžete zvoliť akúkoľvek. Môžete ich poprosiť, nech svoje pocity vyjadria básničkou, nech vám leto znázornia na papieri, prípadne ich vyzvite, aby použili aj moderné technológie – môžu natočiť krátky film, urobiť pomocou aplikácií animácie zo spoločných fotografií a podobne. Možností je skutočne veľa. Podľa vás nemožné? Skúste ich vyzvať, aby použili mobil alebo fotoaparát s kamerou a možno budete naozaj prekvapení, akých šikovných režisérov, hercov a kameramanov máte doma. Do natáčania sa môžete zapojiť aj vy a celá rodina.

Urobte si na posledný týždeň plán – pripravte si špeciálny kalendár na nasledujúci týždeň. Každý deň si zapíšte, čo chcete robiť. Na konci dňa si zosumarizujte, čo všetko sa vám podarilo a zapíšte to tiež do kalendára. Keď sa po celom týždni vrátite k týmto spomienkam, budete vďační, že ste si poznačili momenty, ktoré si môžete opäť pripomenúť.

Na víkend si zorganizujte súťaž. Neviete ako? Zapojte celú rodinu, susedov, blízkych, kamarátov a spolužiakov vašich detí. Čím viac vás bude, tým väčšia zábava vás čaká. Môžete si zahrať aj na školu – ale nezabudnite najmä na vtipné momenty, žiadna nuda! Rodičia si môžu vymeniť úlohy so svojimi deťmi, skúšať môžu aj deti rodičov! A takisto ich môžu známkovať.

A rada na záver. Posledný deň pred začiatkom školy nezabudnite na poriadny oddych a spánok, aby začiatok školského roka začal tak, ako sa patrí a dieťa išlo do školy oddýchnuté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #prázdniny #aktivity