Nástup do škôlky môže spustiť rôzne choroby

Deťom – školákom sa len nedávno začal nový školský rok. Rovnako tak aj škôlkari začali chodiť do materskej školy, kde sa môžu stretnúť s rôznymi nákazlivými chorobami. Rodičia veľmi dobre poznajú obdobie, kedy ich dieťa začína akosi viac pokašliavať a soplíkovať.

18.09.2018 23:00
rúško, nádcha, chrípka, choroba, imunita Foto:
Nástup do škôlky je pre každé dieťa veľkou zmenou - týka sa to často aj zdravia. Prváčikovia - škôlkari často bojujú s ochoreniami, ktoré sú typické pre väčšie kolektívy.
debata

Je všeobecne známe, že práve nástup do materskej školy zvyšuje chorobnosť detí. Pre dieťa, ktoré doteraz nebolo tak často v kolektíve, je to naozaj veľká zmena aj po zdravotnej stránke. Takéto dieťa je totiž vystavené novým mikroorganizmom a keďže ešte nemá vyvinutú dostatočnú imunitu, tak rodič často zostáva doma s chorým dieťaťom.

Aké sú teda riziká infekčných ochorení u detí v škôlke? Úrad verejného zdravotníctva SR hovorí, že „nežiaducim javom posledných rokov je stúpajúci počet nezaočkovaných detí v v dôsledku rôznych antivakcinačných aktivít. Deti v materských školách, ktoré ešte nemajú vybudovanú dostatočnú imunitu, sú najrizikovejšou skupinou, čo sa týka vzniku infekčných ochorení.“

Nástup do škôlky je pre každé dieťa veľkou zmenou – týka sa to často aj zdravia. Prváčikovia – škôlkari často bojujú s ochoreniami, ktoré sú typické pre väčšie kolektívy.

Všeobecne platí, že v predškolskom zariadení môže byť umiestnené len dieťa, ktoré neprejavuje príznaky prenosného ochorenia. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) predstavuje materská škola pre malé dieťa potenciálne rizikové prostredie v súvislosti s možným šírením niektorých infekčných, resp. parazitárnych ochorení. Malé deti je totiž veľmi ťažké uchrániť pred chorobami, neustále na niečo siahajú, dávajú si všetko do úst a v kolektíve detí sa ľahko šíria infekčné ochorenia. Deti majú tak odlišnejšiu bakteriálnu flóru ako dospelí a zároveň nedostatočne vyvinutý imunitný systém, ktorý je v tomto období mimoriadne zraniteľný.

„Keď sa organizmus zoznámi s určitým prostredím v kolektíve, napr. v materskej škole, vytvorí si odolnosť proti určitým patogénom a priebeh ochorenia už potom nie je tak závažný a početnosť sa zmierni. Z tohto dôvodu bývajú deti po nástupe do materskej školy často choré, kým si na bakteriálnu flóru v tom ktorom kolektíve zvyknú a získajú odolnosť,“ vysvetľuje vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR Jana Hamade na stránke ÚVZ SR.

Deti v školách sú tak už odolnejšie voči rizikovým faktorom ako tie, ktoré začínajú navštevovať predškolské zariadenia,“ upozorňuje Hamade.

Aké ochorenia sa najčastejšie vyskytujú v materských školách? Aké sú teda najčastejšie detské ochorenia? K najčastejším patria ochorenia horných a dolných dýchacích ciest, niekedy spojené s kožnými vyrážkami, ochorenia tráviaceho systému a parazitárne ochorenia.

Podľa ÚVZ SR patria medzi najčastejšie detské ochorenia zápaly slizníc horných dýchacích ciest. „Väčšinou ide o banálne ochorenie nosohltana, ktoré sa však v detskom veku môže skomplikovať rozšírením infekcie do stredného ucha, prínosových dutín, hrtanu a priedušiek, prípadne do pľúc. Vzácne môžu byť príznaky kataru horných dýchacích ciest prvými príznakmi zápalu mozgových blán,“ píše na svojej stránke ÚVZ SR.

Úrad ďalej vymenúva ďalšie ochorenia, ktoré sú spojené s kožnými vyrážkam – šarlach, ovčie kiahne, osýpky. Tiež sú časté ochorenia tráviaceho systému.

Hygienické návyky u detí

Ako zvoliť tú najlepšiu prevenciu? Zabrániť vzniku infekčných ochorení v kolektíve detí materských škôl môžete aj tým, že im budete neustále pripomínať a učiť ich správnym hygienickým návykom. Treba ísť deťom príkladom – po príchode domov si spoločne ísť umyť ruky, pripomínať, aké je dôležité si umyť napríklad ovocie alebo nevkladať predmety do úst, neoblizovať a neobhrýzať si napríklad nechty a podobne. Rovnako netreba zabúdať na vzdelávanie rodičov k zodpovednému prístupu k zdraviu svojich detí – tu by mali učitelia prízvukovať rodičom, aké je to dôležité. Tiež to znamená, že do kolektívu zaradiť iba zdravé dieťa, využiť možnosti plného zaočkovania dieťaťa, otužovanie detí spôsobmi primeranými veku a podobne.

Netreba tiež zabúdať na jednu dôležitú vec – nedoliečené dieťa jednoznačne do kolektívu nepatrí. Príliš skorý návrat takéhoto dieťaťa do škôlky nielen predlžuje jeho rekonvalescenciu, ale zároveň zvyšuje riziko nakazenia ostatných detí. Aj keď sa môže rodičovi zdať, že dieťa je po pár dňoch v poriadku, treba dodržať termín návratu, ako určil lekár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochorenia v kolektíve #detské choroby