Únava u školákov je bežná, treba ju však riešiť

Študenti často bojujú s únavou a nedostatkom energie. Rodičia si neraz kladú otázku, prečo je dieťa stále unavené, ospalé a bez energie? Ak dieťa alebo tínedžer trpí takouto únavou, tak len veľmi ťažko sa dokáže naplno venovať vyučovaniu a zostať v strehu počas celého dňa. Niekedy potom dochádza aj k zhoršeniu známok, ale i vzťahov medzi rovesníkmi a samotnými učiteľmi. Dieťa následne môže mať totiž problémy s ovládaním svojich emócií. Keď sme unavení, tak zvykneme reagovať citlivejšie až dokonca prehnane.

29.10.2018 20:00
školák, únava, problém Foto:
Únavu svojho dieťaťa majte pod kontrolou a vyvarujete sa zdravotným problémom a nepríjemnostiam v škole.
debata

Ak už teda spozorujem, že má dieťa problém s únavou, zdá sa mi, že je neustále ospalé, malátne, nedáva pozor, respektíve nevníma, čo sa mu hovorí a dokonca môže byť apatické, tak treba sa na to pozrieť hlbšie a venovať tomu viac pozornosti. Únava je úplne bežná a stretáva sa s ňou každý, ale v prípade, že je dieťa nonstop unavené, treba hľadať príčiny únavy. A preto únavu netreba podceňovať, pretože môže prerásť do problémov v škole a tiež do zdravotných problémov.

Poznať dôvod

Odstrániť únavu môžeme len vtedy, ak zistíme jej príčinu. Niekedy za tým stoja zdravotné problémy, takže v prvom rade treba dôkladne poznať zdravotný stav dieťaťa. Odborníci varujú, že únava sa môže spájať aj s mnohými zdravotnými problémami – napríklad nízka hladina štítnej žľazy, depresia, anémia a rôzne iné. Ak napríklad dieťa berie špeciálne lieky, tak následkom ich užívania môže byť i vyššia miera únavy.

Vylúčili ste zdravotné problémy a čo teraz? Skúste si všímať, ako trávi váš školák svoj deň. Čo robí po návrate zo školy, koľko času venuje príprave na vyučovanie a domácim úlohám, koľko hre, ako trávi svoj voľný čas a kedy sa ukladá na spánok. Niekedy totiž deti zvyknú „ponocovať“ a rodičia ani netušia, že dieťa za zatvorenými dverami detskej izby nespí. Okrem toho si treba všímať aj čas strávený pri televízore a počítači a koľko času venujú hraniu sa rôznych počítačových hier. Práve dlhé vysedávanie za počítačom môže byť často dôvodom, prečo sú deti unavené a ospalé na druhý deň v škole.

Tínedžeri sú tiež náchylní k zvýšenej ospalosti – práve oni totiž majú posunutý čas spánku a vstávania, je pre nich prirodzenejšie ísť spať neskôr večer a tým aj čas vstávania sa im automaticky posúva na neskôr.

Čo môžu rodičia urobiť, ak ich dospievajúce (a nielen dospievajúce) dieťa je stále ospalé? Skúste napríklad nasledovné:

  • Odstráňte z miesta, kde dieťa spí, všetku elektroniku. Dohodnite si pravidlá, že v posteli už nebude používať mobil a nebude tým tráviť hodiny na sociálnych sieťach, kým nakoniec zaspí. Deti sa často budia aj v noci a kontrolujú si svoje telefóny.
  • Dávajte pozor na preťaženie – veľa mimoškolských aktivít, krúžkov, úloh? Mať nejaké záľuby a navštevovať krúžky je síce prospešné, ale všetko treba robiť s mierou a nepreháňať to.
  • Tínedžeri a rovnako aj menší žiaci by nemali byť v strese – nespavosť sa často spája práve so stresom, kedy nedokážete zaspať a premýšľate nad všetkými problémami – máte rodinné problémy alebo zažívate ťažšiu situáciu v práci? Neprenášajte to na dieťa. Ak cítite, že si neviete poradiť, vyhľadajte pomoc a zájdite spolu k psychológovi, ktorý vám môže pomôcť.
  • Dbajte na správny jedálniček a dostatočný pitný režim.
  • Pohyb je dôležitý – pozitíva fyzickej aktivity netreba opisovať a práve pohyb má vynikajúci vplyv aj na zníženie únavy, pretože jeho nedostatok ju často spôsobuje.

O tínedžeroch a únave sme už písali v minulosti. Tí bývajú často unavení a nervózni. Viac o tejto problematike sa dočítate TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #stres #nedostatok spánku