Ako reagovať, ak dieťa odmieta školu?

Má vaše dieťa problémy so školou? Spočiatku sa do školy dieťa tešilo, ale postupne prišli pocity úzkosti, strach až plač. Nadšenie vystriedalo odmietnutie a vy už neviete, ako dieťa dobrovoľne dostať do školy.

30.10.2018 21:00
prvák, škola, kreslenie, písanie, Foto:
Rodičia často priamo či nepriamo ovplyvňujú to, ako si dieťa na školu zvykne.
debata

Niektoré deti odmietajú škôlku alebo školu aj napriek tomu, že zo začiatku sa do tohto prostredia tešili. Rodičia si už sami nevedia poradiť a situácia sa zhoršuje. Poďme sa pozrieť na to, ako môžete svojim deťom pomôcť, aby si zvykli na školskú dochádzku a brali ju ako súčasť svojho života.

Odborníci hovoria, že na začiatok netreba ukazovať váš strach. Dieťa sa bojí, môže mať úzkosť a ak bude vidieť, že vy bojujete so strachom, tak sa jeho obavy len znásobia. Preto sa na začiatok treba upokojiť a riešiť situáciu s chladnou hlavou.

Ak teda vznikol problém s tým, že dieťa definitívne odmieta školu a kolektív, treba zistiť príčinu. Rodičia by v tomto momente mali začať klásť otázky, ale nie násilnou formou. Treba zistiť, či mu vadí konkrétna vec alebo možno nejaká osoba alebo či je tých prekážok viac. Z čoho má v škole strach? Určite neignorujte sťažnosti svojho školáka. Porozmýšľajte, či ste v minulosti nepoužívali nástup do školy ako vyhrážku. Niektorí rodičia sa totiž školou bežne „vyhrážajú“ svojim deťom v tom zmysle, že v škole ich naučia poriadku a disciplíne.

Niekedy sú deti na začiatku pomalšie a majú problémy s chápaním nových poznatkov, získavaním vedomostí. Vášmu dieťaťu môže trvať o niečo dlhšie, kým si učivo navníma. Zaostávanie za učivom môže prirodzene nabudiť u dieťaťa stavy úzkosti, kvôli ktorým nebude chcieť sa vrátiť späť do triedy.

Niektorí psychológovia preto rodičom radia, aby umožnili dieťaťu získať skúsenosti z náročnejších situácii – jemne ho vytiahnite z jeho komfortnej zóny a pracujte s ním. Nebuďte však krutí, ale skôr zhovievaví. Pripravujte dieťa aj na neúspechy, ktoré ho v živote stretnú. Dôležitú úlohu tu zohráva pochvala, tou nešetrite – niekedy treba dieťa trošku „postrčiť“, aby si začalo viac veriť.

Porozprávajte sa o zlyhaní. Dieťa by malo pochopiť, že zlyhanie je v živote úplne prirodzené a treba si z neho vždy niečo vziať. Zlyhaním sa človek zdokonaľuje a učí. Netreba sa ho báť, nie je síce príjemné, ale pomáha. Naučte dieťa pochopiť, ako sa môže zo zlyhania poučiť, respektíve byť v niečom lepší.

A aké sú najčastejšie chyby, ktoré môžete pri motivácii dieťaťa, aby sa do školy tešilo, urobiť? Určite medzi ne patrí vyjednávanie a rôzne dohody, sľuby, čo všetko dieťa dostane, ak do školy pôjde. Ďalej je to aj porovnávanie a zahanbovanie – napríklad menovite poukážete, že niektorý zo spolužiakov je lepší, prípadne starší súrodenec nikdy nemal problém so školou a podobne.

Niekedy je nevyhnutná odborná pomoc – obráťte sa na pediatra, psychológa. Porozprávajte sa s odborníkom osamote a možno vám poradí a nebudete ho musieť navštíviť spoločne. Inokedy je zas potrebné, aby ste prišli spolu s dieťaťom a postupne pracovali na vyriešení tohto problému.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres v škole #odmietanie školy