Deti potrebujú prechádzky aj v zime. Aké sú zásady pobytu na čerstvom vzduchu?

Počas zimných mesiacov sa netreba vyhýbať pohybu na čerstvom vzduchu. Aj napriek chladnejšiemu počasiu by mali i menšie deti chodiť pravidelne von a trávili tam dostatok času. Aj predškoláci a malé deti potrebujú pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu. To isté platí aj pri starších žiakoch a študentoch.

16.01.2019 21:00
sánkovanie, zima, sneh, rodina, dovolenka,... Foto:
Sánkovanie, guľovačka - toto všetko sú zábavky, ktoré patria k detstvu. Pobyt vonku však treba správne regulovať a dodržiavať zásady.
debata

Chladnejšie počasie často prináša veľa chorôb a deti sú náchylnejšie na rôzne prechladnutia. Odborníci však vyzývajú rodičov, aby nezabúdali na to, že aj tie najmenšie deti treba zobrať na prechádzku. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) by zdravé dieťa malo stráviť vonku každý deň minimálne dve hodiny počas celého roka. A tak ani zimné mesiace nie sú výnimkou, rovnako tak sychravejšie počasie.

Samozrejme, že dĺžku pobytu na čerstvom vzduchu treba prispôsobiť aj situácii vonku, ale tiež veku dieťaťa a jeho zdravotnému stavu. „V mrazivom počasí obmedzte dĺžku pobytu batoľaťa vonku maximálne na hodinu dopoludnia a hodinu popoludní. Dôležité je, aby bolo dostatočne oblečené, do viacerých vrstiev odevov. Ak sa k mrazu pridá aj silný vietor, s batoľaťom radšej von nechoďte,“ vysvetľuje ÚVZ SR na svojej stránke.

Rodičia by mali tiež myslieť na vhodné oblečenie – počas zimných mesiacov je to najmä nepremokavé oblečenie a obuv, určite stojí za pozornosť i ošetrenie pokožky tváre a rúk ochranným krémom. Zimné počasie môže spôsobiť predškolákom a celkovo deťom mnohé problémy. „Holomráz pod mínus 10 stupňov Celzia, resp. kombinácia mrazu a silného vetra môže deťom spôsobiť omrzliny alebo podráždiť sliznice dýchacích ciest a spôsobiť tak respiračné ochorenie,“ upozorňuje ÚVZ SR.

Viac vrstiev a ochrana pokožky

Malé deti a predškoláci trávia počas zimy veľa času vonku. Sánkovanie, guľovačka – toto všetko sú zábavky, ktoré patria k detstvu. Pobyt vonku však treba správne regulovať a dodržiavať zásady.

Čo by ste mali robiť, keď chcete chrániť dieťa? Vrstvite oblečenie a chráňte pokožku. Či dieťaťu v kočíku nie je zima zistíte podľa studených rúk, líc alebo chladnej pokožky na záhlaví. „Pri obliekaní dodržiavajte jednoduchú zásadu – vrstvenie. Priamo na telo je najvhodnejšie obliecť jemnú bavlnenú bielizeň, potom odev z flísu, najvrchnejšia vrstva by mala byť vlnená. Na ňu dieťaťu oblečte bundu. Nezabudnite na čiapku primeranej hrúbky a teplé rukavice. Do kočíka vložte ako izolačnú vrstvu teplú deku, na ňu fusak so zapínaním na zips. Najvrchnejšiu vrstvu má tvoriť nepremokavá prikrývka," hovorí docentka Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

Mrazivé počasie neprospieva detskej pokožke, ktorá potom stráca podľa ÚVZ SR vodu, vysychanie pokožky môže urýchliť aj prechod medzi vykúrenými miestnosťami do vonkajšieho prostredia. Dieťa preto potrebuje mastnejšie krémy, ktoré pomáhajú dopĺňať lipidy. Tvár natrite dieťaťu pätnásť až tridsať minút pred odchodom z domu, aby sa krém dostatočne vstrebal. Na pery sa odporúčajú použiť kvalitné, špeciálne balzamy pre deti.

Kedy treba ísť s dieťaťom von a naopak? Kedy nie je vhodné absolvovať spoločné prechádzky? „Najvhodnejší čas pre pobyt dieťaťa vonku je napoludnie, kedy teplota dosahuje najvyššie hodnoty. Najmä vo väčších mestách môže byť problémom aj inverzia, rodičia by mali sledovať informácie o rozptylových podmienkach. Ak sa smogová situácia zhorší, je lepšie nechodiť s malým dieťaťom von a výrazne obmedziť alebo upraviť aj vetranie," varuje ÚVZ SR.

Rodičia by mali sledovať stupne. Pri holomraze je totiž teplotná hranica pre pobyt dojčaťa vonku –3 stupne Celzia, iné je to v prípade, že sneží – ak je nasnežené –5 stupňov Celzia.

Mrazy a chrípka

Oočas chrípkovej sezóny sú najcitlivejšie práve deti. " Sú náchylnejšie na ochorenia, pretože imunita sa u nich ešte len vyvíja, majú inú bakteriálnu flóru ako dospelí," prízvukuje docentka Jana Hamade. Vírusy chrípky dobre prežívajú v mrazoch, v suchom vzduchu sa rozbíjajú na menšie časti a zostávajú v ňom dlhšie. V zime sa okrem toho cievy na sliznici dýchacích ciest sťahujú a vírusy do organizmu preniknú ľahšie.

Novorodenci a zima

Výnimkou sú počas mrazov novorodenci. Tí totiž nemajú vyvinutú správnu termoreguláciu, ich pokožka a sliznice sú na nízke teploty veľmi citlivé, preto nie je vhodné chodiť s nimi počas mrazov na prechádzky. Osobitnú starostlivosť pred nízkymi teplotami potrebujú aj dojčatá a batoľatá.

Zdroj: ÚVZ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípková sezóna #školáci a hygiena