Dospelé deti sa nemusia snažiť. Rodičia urobia všetko

Rodičia, zamýšľali ste sa niekedy nad tým, v akom veku sa z vášho dieťaťa stáva samostatná osobnosť, ktorá sa dokáže o seba postarať bez pomoci iného dospelého človeka? Je dosiahnutie určitého veku znakom dospelosti? Kedy by sa malo vaše dieťa osamostatniť? Po maturite, ukončení vysokej školy alebo vtedy, ak si nájde zamestnanie? Konkrétny dátum, kedy vaše dieťa bude pripravené na život a môže „vyletieť z hniezda“ vám asi neprezradíme. Zaujímavé sú však posledné výsledky z prieskumu, ktorý zverejnili The New York Times v marci tohto roku – deti dospeli, ale rodičia sa neprestávajú starať.

30.04.2019 23:00
rodina, rodičia, starí rodičia, dôchodcovia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Niektoré deti dospievajú oveľa skôr a iné sú zas nesamostatné aj po ukončení školy. Vtedy prichádza ďalšia fáza v živote vášho dieťaťa – nájsť si prácu. Aj tu však rodičia často preberú zodpovednosť za samotné dieťa. Ako? Čítajte ďalej. Spomínaný prieskum zistil, že rodičia robia za svoje deti často veci, ktoré by ste nečakali.

Najnovší prieskum o prístupe rodičov k dospievajúcim deťom sa zaoberá tým, ako rodičia zasahujú do životov svojich detí aj po tom, ako dosiahnu vek dospelosti. Prieskum Morning Consult pre The New York Times bol vykonaný na reprezentatívnej vzorke 1 508 mladých ľudí vo veku od 18 do 28 rokov a na vzorke 1 136 rodičov, ktorých deti sú tiež v tomto veku.

Napriek veku sú rodičia ochotní neustále podporovať svoje dieťa – platí to aj v prípade peňazí, či už sú to financie na nájom alebo štúdium na vysokú školu, ale aj na hmotné veci. Podľa prieskumu napríklad viac ako polovica opýtaných rodičov podporuje svoje dospelé deti určitou formou pravidelnej/me­sačnej finančnej pomoci.

Podľa prieskumu sa dnešné dospelé deti nemusia až tak snažiť v živote. Rodičia sú aktívni aj za nich – vybavujú a riešia problémy v škole, v práci, medzi priateľmi, platia im výdavky, rozhodujú o ich budúcnosti.

Čo hovoria niektoré čísla?

  • 76% rodičov pripomína svojim dospelým deťom termíny, ktoré musia dodržať, vrátane školských prác
  • 74% rodičov svojim dospelým deťom dohaduje rôzne schôdzky, stretnutia, napríklad vyšetrenia u lekára
  • 42% rodičov svojim dospelým deťom radí v oblasti vzťahov (vrátane partnerských vzťahov)
  • 16% rodičov pomohlo svojim dospelým deťom napísať žiadosť o zamestnanie alebo stáž
  • 11% rodičov kontaktovalo zamestnávateľa svojho dieťaťa, ak mal problém v práci
  • 8% rodičov kontaktuje profesora svojho dieťaťa, ak má nejaké problémy na vysokej školy
  • 4% rodičov napísalo za svoje dospelé dieťa esej, časť eseje alebo nejakej inej školskej úlohy

Kontrola nad životom?

Rodičia často za svoje dospelé deti riešia problémy, dokonca aj povinnosti.

Zarážajúce sú aj výsledky o tom, že rodičia sú schopní lobovať za zvýšenie platu svojho dieťaťa u zamestnávateľa, dokonca sa nebránia absolvovať s nimi pracovný pohovor a rovnako aj žiadať o zamestnanie v ich mene.

V týchto konkrétnych prípadoch však rodičia svojim deťom skôr uškodia – mladí dospelí sú totiž nepripravení na život, nedokážu uspieť na vysokej škole či v zamestnaní. Všetko za nich v živote totiž „vybavili“ rodičia.

Mnohí rodičia majú pre svoje dieťa vysnívanú budúcnosť a sú schopní pre ňu urobiť čokoľvek a dokonca to radi urobia namiesto svojho potomka. Možno by však stačilo nechať dieťa, aby si tú budúcnosť začalo budovať postupne. Podobný názor zdieľa aj bývalá dekanka Stanfordskej univerzity Julie Lythcott Haimsová, ktorá upozorňuje na to, že rodičia sa už v určitom veku dieťaťa nemusia zapájať do ich každodenného života. Dieťaťu skôr pomôže, ak sa naučí žiť aj s prípadným neúspechom a dokáže predvídať situácie, kedy sa jednoducho nedarí a naopak.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #dospelé deti