Každé dieťa by malo mať rovnakú šancu na vzdelanie

Nie všetky deti majú rovnaké možnosti k tomu, aby sa mohli kvalitne vzdelávať. Deti zo sociálne slabších rodín často nemajú dostatok školských pomôcok. Často sú to tie najzákladnejšie pomôcky do školy. Rovnakým nedostatok trpia napríklad aj deti z detských domov či krízových centier.

31.05.2019 23:00
školská taška, aktovka, žiak, škola Foto:
Pomôcky do školy nie sú samozrejmosťou pre každé dieťa. Niektorým deťom chýbajú základné školské pomôcky, môžeme im však pomôcť.
debata

Šancu na vzdelanie by mali mať všetky deti na celom svete rovnakú. Nie všetci však majú to šťastie. Niektorým deťom chýbajú napríklad základné školské pomôcky, môžeme im však pomôcť. Ako? Zbierkou.

Darovať môžete nielen nové pomôcky, ale aj také, ktoré napríklad nepotrebujete alebo máte niektoré navyše. Namiesto toho, že ich vaše dieťa nevyužije, môže poslúžiť deťom, ktorým chýba. Hovoríme napríklad o školskej aktovke, písacích potrebách a mnohých iných školských pomôckach.

Pomôcť sa rozhodla opäť Slovenská katolícka charita (SKCH) a konkrétne formou Zbierky školských pomôcok, ktorá sa koná už po desiaty krát. SKCH ju vyhlasuje tradične každý rok a spúšťa ju 1. júna, na Medzinárodný deň detí. Dôvodom je aj fakt, že zbierka súvisí práve s deťmi. „Charita malým školákom zo sociálne slabších pomerov, krízových centier či z charitných detských domov na Slovensku, pomáha zbierkou naplniť ich školské tašky a uľahčuje im tak prístup k vzdelaniu,“ vysvetľuje svoj zámer SKCH na svojej stránke.

Nielen ekologicky, ale aj srdcom

Pomôcť môžete novými pomôckami, poslúžia však aj použité a zachovalé veci. To, čo už vaše dieťa nevyužije, nájde svojho nového majiteľa inde. Veci, ktoré sú už pre vás nepoužiteľné, nemusia skončiť v odpadkovom koši, ale môže tak nájsť využitie pre ďalšie dieťa. Odovzdať veci môžete po celom Slovensku, nemusíte cestovať príliš ďalko. V rámci zbierky je na Slovensku viac ako 40-tisíc zberných miest.

„Vyrástlo vám dieťa zo školskej aktovky, máte doma zvyšné detské vrecúško na telesnú či plnú zásuvku farbičiek? Nevyhadzujte ich, ale darujte. Nielen nové, ale aj použité, no stále funkčné školské pomôcky môžete odovzdať do vyše 40-tich zberných miest na celom Slovensku.“ A to nie je konečný počet miest, pretože Slovenská katolícka charita v tomto ročníku plánuje rozšíriť zoznam zberných miest aj o partnerské školy vzdelávacieho programu Teach for Slovakia. O to viac príležitosti, kde môžete pomôcky pre deti zanechať.

Tento projekt pomôže deťom zo znevýhodneného prostredia nastúpiť do školy v novom školskom roku tak, ako sa patrí – s potrebnými pomôckami. „Zbierku školských pomôcok koordinuje Slovenská katolícka charita na Slovensku cez arcidiecézne a diecézne charity, ktoré poznajú konkrétne potreby v obciach či mestách rôznych regiónov Slovenska. Už 10 rokov sa touto celonárodnou zbierkou katolícka charita snaží pomáhať sociálne znevýhodneným deťom, aby opäť v septembri, na začiatku školského roka, mohli zasadnúť do školských lavíc pripravené a mali rovnakú šancu na vzdelanie ako ostatné deti,“ vysvetľuje ďalej SKCH.

Aký je záujem ľudí o zbierku? Na Slovensku je o zbierku záujem, napríklad len minulý rok Charita vyzbierala od darcov z celého Slovenska až 27 269 školských pomôcok. „Ľudia prichádzajú, mnohokrát sa prídu aj sami opýtať, čo je potrebné pre deti, a potom sa aj opakovane vracajú a donášajú nám buď nové alebo použité školské pomôcky. Pomôcky nemusia byť nové, ale nech sú v takom stave, aby napríklad, tí, ktorí ich chcú darovať, si vedeli predstaviť, že ich budú používať ich deti, aby sme v charitách nemali veci, ktoré budeme vyhadzovať,“ hovorí zo skúseností Boris Hrdý, riaditeľ Bratislavskej arcidiecéznej charity.

Podľa SKCH spomínaná zbierka vrcholí začiatkom školského roka, oficiálne sa tak končí 15. septembra 2019. Školákov v núdzi môžete na Slovensku podporiť nielen materiálne, ale aj finančnou čiastkou. Viac informácií nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #charita #zbierka #SKCH