Manuál pre rodičov pred začiatkom školského roka

Nový školský rok je to už čoskoro. S jeho príchodom súvisí dôkladná príprava – či už sa to týka nákupu školských pomôcok, výberu správnej aktovky či obuvi, ale rovnako tak aj správnej výživy a prípravy vhodnej desiaty pre vášho školáka. Prečítajte si zopár tipov, ktoré vám pomôžu pripraviť sa na september a vyvarovať sa prípadným chybám.

19.08.2019 23:00
školák, desiata, prvák Foto:
Ilustračné foto.
debata

Školský rok je predo dvermi, pričom deti si užívajú posledné dva týždne oddychu a ich rodičia zas majú plné ruky práce s nákupom vhodných pomôcok. Odborníci upozorňujú na správny výber školskej tašky a poukazujú aj na vhodnú obuv pre žiaka, pretože sa tým môžu vyvarovať zdravotným komplikáciám.

Nielen váha, ale i tvar a popruhy

Vybrať vhodnú tašku do školy nie je vôbec jednoduché, najmä ak obchody ponúkajú veľký výber rôznych aktoviek. Treba si však uvedomiť, že nie každá taška je vhodná práve pre vaše dieťa, pretože treba brať do úvahy niekoľko faktorov.

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) radí rodičom, aby pri výbere aktovky zohľadnili najmä hmotnosť dieťaťa. A ako by mala presne vyzerať ideálna školská taška? „Overte si, či je vyrobená z kvalitných, zdraviu neškodných materiálov. Školská taška má byť čo najľahšia, má kopírovať tvar chrbtice a popruhy nesmú byť príliš úzke,“ vymenúva Jana Hamade, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva SR.

Taška cez plece?

Pamätáte sa ešte na svoje školské časy? Ako ste zvykli nosiť tašku vy? Niektorých školákov často vidieť, ako ju nosia nesprávne, prehodia si ju cez plece a ponáhľajú sa na autobus. Predstavte si však, že neprimerane ťažká aktovka v kombinácii s nesprávnym nosením môže spôsobiť neskôr zdravotné problémy.

Rovnaký názor má aj Jana Hamade, podľa ktorej by rodičia mali dozrieť na to, aby dieťa tašku nenosilo iba na jednom pleci. „Popruhy musia byť nastaviteľné, školská taška má obopínať obe plecia rovnomerne, aby sa jej hmotnosť rozdelila rovnako a majú byť z mäkkého materiálu, aby sa čo najmenej vtláčali do kľúčovej kosti,“ hovorí ďalej Hamade.

Nesprávne zvolená školská taška môže dieťaťu ublížiť, rodičia by nemali túto problematiku podceňovať. Každodenné nosenie neprimerane ťažkej aktovky sa časom odzrkadlí na stave chrbtice, odborníci tiež hovoria o možných rizikách.

Úrad verejného zdravotníctva na svojej stránke tiež vysvetľuje, prečo je dôležité vybrať vhodnú tašku. Prvým dôvodom je fakt, že ju deti nosia pravidelne a pomerne dlhý čas. Na druhej strane príliš ťažká aktovka preťažuje svalstvo chrbtice a prispieva k stuhnutiu svalov v krčno-hrudnej časti chrbtice. Takéto dlhodobé preťaženie chrbtice môže spôsobiť trvalejšie ťažkosti, deformácie a v neposlednom rade aj vznik skoliózy, pričom ak sa nelieči včas, môže chrbticu poškodiť tak, že v dospelosti sa už nebude dať napraviť.

Ideálna hmotnosť?

Ak si nie ste istý, tak tašku odvážte, budete mať istotu. Hmotnosť tašky sa pri starších žiakoch posúva smerom hore a aké sú teda ideálne váhy? „Hmotnosť a aktovky nemá byť vyššia než 10 percent hmotnosti dieťaťa," píše sa ďalej v tlačovej správe ÚVZ SR.

Rodičom môže pomôcť aj nasledovný výpočet:

Žiaci 1. a 2. ročníka – 2,5 kg

Žiaci 3. a 4. ročníka – 3,5 kg

Žiaci 5. a 6. ročníka – 4,5 kg

Žiaci 7. až 9. ročníka – 5 kg

Tvar chodidla a obuv

Ak už máte vybranú vhodnú tašku, poďme sa teraz pozrieť na obuv, na ktorej si treba dať tiež záležať. Pri výbere sa nedajte obmäkčiť dieťaťom, ak si vyberie posledný módny „výstrelok“, nemusí byť totiž najvhodnejší.

A tak nevyberajte podľa módy, siahnite po obuvi, ktorá bude po zdravotnej stránke nezávadná. „Nesprávna obuv môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť deformity, trvalo poškodiť kostru chodidla alebo aj prispieť k vývoju skoliózy,“ upozorňuje Jana Hamade.

„Detská obuv má mať vo všeobecnosti pevnú pätu, zároveň dostatočne mäkkú a ohybnú podrážku pod prstami a strednou časťou chodidla. Pre správny rast kostí je veľmi dôležité, aby malo dieťa v obuvi dostatok miesta pre prsty."

A ako vyberať prezuvky? „Pri výbere prezuviek do školy dajte prednosť takým, ktoré sú vyrobené z prírodných materiálov, napríklad z usní a textilu. Sú mäkké, priedušné, absorbujú vlhkosť, nedráždia kožu a prispôsobia sa tvaru chodidla,“ zdôrazňuje odborníčka.

Treba sa vyhýbať nevhodným materiálom. Nevhodnými materiálmi pre detskú obuv sú koženka, plast, či poroméry (syntetické usne). „Obuv z nich sa ťažko prispôsobuje tvaru chodidla, je tvrdá, nepriedušná, nedokáže odvádzať vlhkosť z povrchu kože a tak môže spôsobiť napríklad plesňové ochorenia.“

Všetko čo by ste podľa ÚVZ SR mali o detskej obuvi vedieť? Pre detskú obuv platí:

  • čím ľahšia, tým lepšie, vyberajte ju podľa účelu;
  • pre najmenšie deti je najvhodnejšia nízka členková obuv, šnurovacia alebo uzatvárateľná textilným pásikom resp. na zips, podpätky by mali byť čo najnižšie;
  • prezuvky nie sú to isté čo obuv do telocvične;
  • v interiéri je vhodná ľahká vzdušná obuv, pre menšie deti s remienkom, alebo so šnúrkami;
  • pre aktívny odpočinok je určená športová obuv zodpovedajúca požiadavkám príslušného športu, je tvrdšia a nepriedušnejšia;
  • vychádzková celoročná alebo zimná obuv má mohutnejšiu a trvanlivejšiu konštrukciu s pevnou podošvou;
  • rekreačná obuv je určená na rekreačno-vychádzkové príležitosti, na dlhšie vzdialenosti aj v prírodnom prostredí, má pevnejšiu konštrukciu zvršku a robustnú podošvu.

Nielen chutne, ale aj zdravo

Desiata hrá dôležitú úlohu v stravovaní žiaka, pretože má tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie. A čo by mala obsahovať kvalitná desiata žiaka?

Na desiatu môžete dieťaťu pripraviť celozrnné pečivo, nátierku, prípadne syr, porciu ovocia, zeleniny a kvalitný nápoj. „Pre detský organizmus vo vývoji je veľmi dôležitý dostatok vápnika, preto by mali byť súčasťou desiaty mlieko, najmä probiotické a acidofilné výrobky, jogurty a syry. Ak dieťa trpí intoleranciou laktózy, prípadne mliečnej bielkoviny, poraďte sa s lekárom o potravinách, ktoré sú preňho vhodné.“

Ovocie a zelenina môžu robiť niekedy problémy, pretože deti ich často nemajú príliš v láske. Rodičia s deťmi potom bojujú a snažia sa „do nich dostať“ aspoň kúsok vitamínov. Na začiatok je najideálnejšie skúšať ovocie a zeleninu, ktoré dieťa obľubuje, pričom pri menších deťoch môžete napríklad z mrkvy nakrájať rôzne zaujímavé tvary zvierat alebo geometrické tvary. Nebojte sa popustiť uzdu svojej fantázií a postupne skúšajte aj menej známe druhy ovocia a zeleniny, ktoré dieťa nepozná, ale môže si nájsť svojho „favorita“.

Z nápojov je najzdravšia stará klasika – čistá voda. Môžete ju striedať s nesladeným čajom, domácim sirupom, čerstvými šťavami, nesýtenou minerálnou vodou a vyvarujte sa malinkovkám. „Nevhodné sú energetické a rôzne sladené nápoje."

Striktne bez sladkostí? Sladkosti patria k detstvu, a tak občas deti potrebujú aj rýchle kalórie, sladkosti im preto nemusíte úplne zakazovať, dajte však prednosť kvalitným výrobkom, napríklad cereálnym keksom, sušenému ovociu či tyčinkám s vyšším obsahom kakaa. „Dôležité je, aby si dieťa osvojilo správne stravovacie návyky, ich súčasťou je i dodržiavanie približne rovnakých intervalov na jedlo."

Zdroj: ÚVZ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školské pomôcky #školská taška #nový školský rok #školská obuv