Po prázdninách sa zvyšuje riziko ochorení, najviac však u päťročných detí

Školský rok je už v plnom prúde a s ním prichádza aj viac detí do kolektívu, následkom čoho je potom viac chorých detí a študentov medzi nami.

22.09.2019 17:00
dievča, dieťa, chrípka, nádcha, prechladnutie Foto:
Ak sa vám ráno dieťa nepozdáva a je nachladnuté, nechajte ho doma. Choré dieťa do kolektívu nepatrí.
debata

Na akútne respiračné ochorenia poukazuje začiatkom školského roka aj Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), pričom najviac postihujú tieto ochorenia päťročné deti. „Počet akútnych respiračných ochorení sa každoročne po prázdninách výrazne zvýši, pričom najväčšiu skupinu chorých tvoria päťročné deti,“ varuje ÚVZ na svojej stránke.

A prečo je to tak a čo je najlepšia prevencia? Doma často opakujete svojim deťom, aby si nezabúdali umývať ruky a robíte dobre. Čím viac opakujete, tým lepšie pre ne. Osvojiť si tento zvyk sa oplatí, ak chcete, aby sa dieťa čo najlepšie vyhlo chorobám. Deti v tomto veku si až tak neuvedomujú, akú dôležitú úlohu zohráva umývanie rúk ako prevencia. „Schopnosť ich organizmu odolávať rôznym patogénom ešte nie je dostatočne vyvinutá a po nástupe do škôlky ochorejú aj viackrát. Najjednoduchšia prevencia je časté umývanie rúk. Naučte deti hygienickým návykom, môžu predísť respiračným ochoreniam, zažívacím ťažkostiam, aj hepatitíde typu A.

Imunita škôlkarov nie je silná

Škôlka je riziková, čo sa týka nákazy od ostatných detí a ideálne prostredie pre rôzne vírusy. „Materská škola je potenciálne rizikové prostredie pre rýchle šírenie niektorých infekčných, ale aj parazitárnych ochorení. Imunitný systém detí ešte nie je vyvinutý, preto sú náchylnejšie ochorieť,“ vysvetľuje docentka Jana Hamade, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Odolnosť si musí dieťa vypestovať, takže chvíľu trvá, kým malé deti získajú dobrú imunitu. Dieťa je zvedavé a často potom skončí to, čo drží v ruke aj v ústach. „Deti si radi dávajú do úst hračky alebo iné predmety, všetko skúmajú, a tak sa ľahko do organizmu dostanú rôzne patogény. Reakcia imunitného systému dieťaťa na primárnu infekciu, s ktorou sa ešte nestretlo, býva prudká, odolnosť získa až po určitom čase, keď si organizmus zvykne na bakteriálnu flóru, ktorá sa vytvorí v kolektíve. Priebeh ochorenia potom už nie je taký závažný a zmierni sa aj početnosť ochorení,“ hovorí Jana Hamade.

A čo očkovanie? Môže pomôcť?

Najjednoduchšou prevenciou je podľa Hamade časté umývanie rúk, až 80 percent infekcií sa totiž šíri špinavými rukami. „Obranyschopnosť organizmu posilní aj pravidelný pohyb, zdravá strava, predovšetkým dostatok zeleniny a ovocia. Najúčinnejšiou prevenciou proti infekčným preventabilným ochoreniam je očkovanie dieťaťa v rámci povinného očkovania zodpovedajúce jeho veku a podľa očkovacieho kalendára,“ zdôrazňuje ďalej Jana Hamade.

Choré dieťa do škôlky nepatrí

Neviete, či je vaše dieťa ráno súce do škôlky, pretože sa vám zdá, že nie je vo svojej koži? Tak čítajte ďalej. Dieťa, ktoré nie je zdravé, do kolektívu medzi ostatné dieti nepatrí. Radšej ho nechajte doma pár dní a ak je situácia vážnejšia, vezmite ho k lekárovi.

A počuli ste teda už o povinnom rannom filtri? „V škôlke môže byť podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov umiestnené iba dieťa, ktoré neprejavuje príznaky prenosného ochorenia. Fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby, ktoré prevádzkujú predškolské zariadenia, zabezpečujú túto povinnosť prostredníctvom tzv. ranného filtra,“ cituje zákon ÚVZ SR.

„Každý deň musí zodpovedná osoba zistiť zdravotný stav detí. Dieťa, u ktorého je podozrenie, že je choré, prijme iba na základe vyšetrenia jeho zdravotného stavu príslušným ošetrujúcim lekárom. Ak sa príznaky akútneho prenosného ochorenia prejavia u dieťaťa počas dňa, musí zodpovedná osoba dieťa izolovať od ostatných, zabezpečiť nad ním dočasný dohľad a okamžite informovať jeho zákonného zástupcu,“ zdôrazňuje odborníčka.

A kedy naspäť do kolektívu? Hamade hovorí, že dieťa sa má do kolektívu vrátiť až po úplnom vyliečení. „Príliš skorý návrat zvyšuje riziko, že sa nakazia ostatné deti a predlžuje sa aj zotavenie dieťaťa.“

Prevencia proti vírusom a baktériám:

• dôkladné a časté umývanie rúk

• dostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov v strave

• zdravé nápoje

• každodenný pohyb

Najčastejšie detské ochorenia:

• zápaly horných dýchacích ciest

• šarlach

• hnačkové ochorenia

• ovčie kiahne

Zdroj: ÚVZ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroby #ÚVZ SR #respiračné ochorenia #deti a škola