Pellegrini súhlasí s novou vysokou školou

Nová súkromná vysoká škola dostala od ministra školstva Petra Pellegriniho zelenú. O plánoch na vznik Technologického inštitútu A. Ruprechta v Šamoríne informoval denník Pravda v polovici júla, stojí za ním známy finančník Mário Hoffmann.

07.08.2014 15:00
pellegrini, dubovcová, verejná ochrankyňa práv Foto: ,
Minister školstva Peter Pellegrini.
debata (9)

Návrh na udelenie štátneho súhlasu s pôsobením inštitútu posunul včera rezort školstva do medzirezortného pripomienkového konania. O návrhu bude rokovať ešte vláda.

Nová súkromná škola, už štrnásta na Slovensku, by mala začať fungovať od septembra budúceho roku. Technologický inštitút A. Ruprechta má byť prvou technicky zameranou súkromnou vysokou školou a jej absolventi – bakalári v študijnom programe materiálové technológie majú byť „šití na mieru“ pre potrebu firiem konzorcia Energochemica SE. Predsedom dozornej rady konzorcia podľa jej webovej stránky je Mário Hoffmann.

Ako súkromná škola bude zabezpečovať výučbu najmä z vlastných zdrojov, štát bude aj jej študentom poskytovať sociálne štipendiá. Škola môže tiež požiadať o poskytnutie dotácie, súhlas na ňu musí dať vláda. „Ministerstvo školstva predpokladá navrhnutie tejto možnosti len v súlade s možnosťami štátneho rozpočtu pre vysoké školstvo,“ tvrdí rezort školstva.

Vznik školy už začiatkom júla podporila Akreditačná komisia, ktorá je poradným orgánom ministerstva školstva. Podľa dokumentov, ktoré zverejnila, by sa na škole mal študovať len jeden bakalársky študijný program – materiálové technológie. Ten má byť kombináciou odborov chemická technológia a strojárstvo. Aj keď škola bude súkromná, pre študentov by mala byť bezplatná. Ročne plánuje prijať 60 študentov. Študent sa však zaviaže, že po skončení trojročného bakalárskeho štúdia bude pracovať vo firme z konzorcia, ktoré do tejto školy investuje. Oproti iným vysokým školám by mal viac času pracovať v laboratóriách, ale aj na praxi v prevádzke firiem.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Šamorín #Peter Pellegrini #Mario Hoffmann #súkromná škola