Učiteľov naučia, ako tvoriť úlohy z čitateľskej gramotnosti

Učitelia sa budú vzdelávať v tom, ako tvoriť pre žiakov úlohy z čitateľskej gramotnosti. Práve v nej naši žiaci zaostávajú a skončili s podpriemerným výsledkom v medzinárodnej štúdii PISA.

10.08.2014 19:20
debata (1)

V rámci národného projektu učitelia tvoria úlohy pre žiakov druhého stupňa základných škôl a stredných škôl. Vzniknúť má databanka približne 30-tisíc testových úloh z rôznych predmetov, ktorá by umožnila žiakov testovať elektronicky na počítači.

Autori úloh sa budú vzdelávať počas letnej školy, ktorá sa uskutoční v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Zúčastní sa na nej 450 autorov a posudzovateľov úloh. V hlavnom meste sa začne v pondelok 11. augusta. Súčasťou programu letnej školy pre autorov je tvorba úloh z čitateľskej gramotnosti. Pre žiaka je totiž dôležité, aby porozumel písanému textu a vedel ho používať.

Výsledky meraní čitateľskej gramotnosti však ukazujú, že slovenskí žiaci majú nedostatky v porozumení odborných textov, nesúvislých textov, informácií v tabuľkách, ktoré sú súčasťou vyučovania najmä odborných predmetov.

„Z toho vyplýva, že je dôležité na vyučovaní všetkých predmetov systematicky rozvíjať stratégie, ktoré smerujú k porozumeniu textu. Preto budeme všetkých autorov úloh vzdelávať v čitateľskej gramotnosti,“ vysvetlila vedúca oddelenia tvorby testovacích nástrojov v projekte Zuzana Hirschnerová. Technicky a odborne ich tiež zaškolia v tom, ako zadávať úlohy do novovytvoreného centrálneho elektronického systému testovania. Každý autor doň získa prístupové oprávnenie do elektronického systému.

Letná škola bude prebiehať v rámci národného projektu za približne 28 miliónov eur financovaného prevažne z eurofondov. Ide o projekt s názvom Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania.

V budúcnosti by sa tak malo testovanie deviatakov a predovšetkým maturitné skúšky robiť už len cez počítač. Testy pripravia zo všeobecno-vzdelávacích predmetov ako je slovenský jazyk a literatúra, angličtina, nemčina, ruština, maďarský jazyk a literatúra, ale aj biológia, fyzika, chémia, dejepis, geografia, občianska náuka, matematika či informatika.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #učiteľ #žiak