Bratislavský kraj bude mať viac stredoškolákov

Do prvých ročníkov stredných škôl v pôsobnosti Bratislavského kraja sa pre školský rok 2014/2015 zapísalo 3 487 žiakov. V porovnaní s minulým školským rokom je to nárast o takmer 300 žiakov. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského kraja Iveta Tyšlerová.

14.08.2014 15:51
debata

Najväčší záujem žiakov končiacich základné školy bol už tradične o gymnáziá. Žiaci sa zaujímali najmä o bilingválne štúdium na Gymnáziu na Pankúchovej a o Gymnázium Jána Papánka na Vazovovej v Bratislave. Spomedzi odborov bol najväčší záujem o hotelovú akadémiu, elektrotechniku, obchodnú akadémiu, hudobno-dramatické umenie, masmediálne štúdiá, propagačné výtvarníctvo, úžitkovú fotografiu a odbory asistent výživy, farmaceutický laborant či zubný asistent.

„Od nového školského roka otvoríme aj nové študijné a učebné odbory, ktoré skvalitnia ponuku našich škôl. Vychádzali sme pritom z požiadaviek potrieb praxe, ale aj záujmu uchádzačov. Pribudnú napríklad odbory obchodný pracovník, propagačné výtvarníctvo, reštaurátorstvo či športový manažment,“ priblížil predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo.

Bratislavský samosprávny kraj spolupracuje aj s partnerskými firmami a zamestnávateľmi, napríklad spoločnosťami Lidl a DM drogériou. „Výsledkom tejto spolupráce je otvorenie samostatnej triedy v SOŠ obchodu a služieb Samuela Jurkoviča, kde si pripravujú svojich budúcich zamestnancov. Obe spoločnosti ponúkajú zazmluvneným žiakom rôzne výhody ako aj spoluúčasť na financovaní školy a podporu pri propagácii školy,“ uviedla Tyšlerová.

Bratislavský kraj má v zriaďovateľskej pôsobnosti 57 škôl, z toho je 39 stredných odborných škôl.

debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #stredné školy #Bratislavský kraj