Špeciálnu škôlku si vyžiadali rodičia

Trojročné deti, ale aj 25-roční študenti. Spojená škola internátna v Považskej Bystrici je rozmanitá.

02.09.2014 20:11
školka, škola, deti Foto: ,
Prvý deň v novej škôlke sa neobišiel bez plaču. Deti sa len pomaly začali zoznamovať s prostredím, kam budú chodiť každý pracovný deň.
debata

V jednom komplexe funguje základná škola pre žiakov s mentálnym postihnutím, základná škola pre autistov a praktická škola. V utorok tam otvorili školský rok prvýkrát aj pre škôlkarov.

Novú materskú školu budú navštevovať predovšetkým deti s autizmom. Jej vznik si vyžiadali rodičia a v súčasnosti je jedinou takouto škôlkou v celom Trenčianskom kraji.

„Som veľmi rád, že tu vznikla táto škôlka. Doteraz sme museli dcéru voziť do Žiliny, čo bolo veľmi zaťažujúce, aj na čas, aj na peniaze,“ vraví Peter Urík z Plevníka pri Považskej Bystrici. Je otcom troch detí, jedno z nich je autista.

Podľa Dušana Saksu, riaditeľa Spojenej školy internátnej, špeciálna škôlka mala byť otvorená už vlani. Legislatívny proces si však vyžiadal určitý čas, a tak ju otvorili až teraz. „V škôlke je momentálne osem detí, z toho šesť autistov a dve deti s mentálnym postihnutím. Ak bude záujem, môžeme postupne prijať aj ďalšie, kapacita škôlky je 16 detí,“ spresnil Dušan Saksa. Materská škola bude otvorená od pondelka do piatka od 7. do 15. hodiny. Ako dlho tu deti budú, závisí od rodičov. Niektorí jej služby využijú od ôsmej do trinástej hodiny, niektorí od siedmej do štrnástej, podľa vlastných možností.

Deti sú v škôlke rozdelené do dvoch tried, v každej sú štyri. I keď sa to v porovnaní s bežnými škôlkami zdá málo, v iných prípadoch je to dosť. Podľa špeciálnej pedagogičky Denisy Budayovej, ktorá v škôlke nastúpila ako učiteľka, počet detí v triede sa určuje podľa typu ich postihnutia. Psychologička Mária Vodičková pripomína, že autistické dieťa nemôže chodiť do bežnej škôlky, pretože sa ťažko dokáže zaradiť do kolektívu. Má svoj vlastný svet a často potrebuje starostlivosť jednej osoby len pre seba.

„V bežnej škôlke, kde je 20 detí, sa učiteľka len ťažko bude venovať jednému dieťaťu, ktoré má absolútne iné potreby, inak sa správa, potrebuje individuálny prístup. Takáto škôlka pomáha rodičom aj deťom, sú tu školení odborníci, vedia, ako k takýmto deťom pristupovať, ako ich rozvíjať po rečovej, citovej, poznávacej aj sociálnej stránke,“ dodala psychologička.

Škôlka sa nachádza v bočnom krídle školskej budovy na sídlisku SNP, v susednej časti sa učia žiaci špeciálnych základných škôl a ďalej je praktická škola pre najstarších študentov. Niektorí žiaci dochádzajú zo vzdialených miest, napríklad Trenčína, Prievidze či Turzovky. Bývajú na internáte, ktorý je takisto v tomto komplexe.

V utorok základné školy privítali sedem prváčikov. Pre tento typ škôl taký nízky počet nie je výnimočný. V praktickej škole sa učia žiaci, ktorí skončia základnú školu a nedokážu sa vzdelávať v odborných učilištiach. Pripravujú sa na práce v domácnosti a samoobslužné práce. Teraz, keď tu pôsobí aj materská škola, komplex navštevujú žiaci od troch do 25 rokov. Spolu ich je 144. O dvoch autistoch, ktorí teraz chodia do ôsmej triedy, hovorí riaditeľ ako o mimoriadne nadaných, jeden má veľký talent na jazyky, druhý na matematiku a fyziku.

„Sme zvedaví, čo s nimi bude, keď budú odchádzať z deviateho ročníka, ale myslím si, že títo dvaja chlapci sú schopní zvládnuť gymnaziálne učivo,“ povedal Saksa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #autizmus