Sporné exkurzie v koncentračných táboroch

Mali by školáci nacistické zločiny spoznávať priamo v bývalých koncentračných táboroch? Zatiaľ čo slovenské ministerstvo školstva s takouto iniciatívou prišlo už minulý rok a školám navrhlo niekoľko miest, ktoré odporúča navštíviť, v Nemecku sa podobný nápad stretol s rozpornými reakciami.

23.11.2017 14:00
holokaust, výstava, pomník Foto: ,
Na Slovensku môžu školáci navštíviť napríklad bývalý pracovný a koncentračný tábor v Seredi.

Ako informovali nemecké médiá, ústredná židovská rada pri príležitosti výročia „krištáľovej noci“ – pogromu, ktorý sa odohral 9. novembra 1938 – požiadala, aby vlády jednotlivých spolkových krajín zaviedli pre školy povinné návštevy pamätných miest holokaustu. Podľa predsedu židovskej rady Josefa Schustera by tak žiaci na vlastné oči videli, „kam v extrémnom prípade môže viesť diskriminácia a prenasledovanie menšiny“.

Schuster pre nemeckú verejnoprávnu televíziu MDR dokonca vyhlásil, že by to malo zmysel aj pre žiakov z imigrantských rodín, ktorých rodiny nemali v minulosti dočinenia s národným socializmom. Dôvodom pre také opatrenie je údajne pretrvávajúci antisemitizmus v nemeckej spoločnosti. Návštevy koncentračných táborov by sa preto podľa neho mali zakotviť priamo do učebných plánov.

Jeho zámer podporil aj Rolf Isaacsohn, čestný predseda židovskej náboženskej obce v Lipsku, ktorého ako dieťa deportovali do českého Terezína. Ako prezradil pre MDR, je presvedčený, že by také návštevy mali byť pre školákov povinné tak, ako sa to za socializmu robilo v bývalej Nemeckej demokratickej republike. Nechať to iba na dobrovoľnosti detí, respektíve rodiny, podľa Isaacsohna nestačí, lebo mnohí ľudia exkurzie do koncentračných táborov odmietajú – či už zo strachu, pre rozpaky alebo z iných dôvodov.

Zatiaľ sa však zdá, že iniciátori so svojím návrhom neuspejú. Ako vyplynulo z ankety televízie MDR, v súčasnosti majú návštevu koncentračného tábora v učebných plánoch len žiaci v Bavorsku, v ostatných spolkových krajinách tomu až taký význam nepripisujú.

Durínsky minister pre mládež a vzdelávanie Helmut Holter také snahy odmieta, a to napriek tomu, že je nominantom strany Ľavica (Die Linke), ktorá je pokračovateľom niekdajšej komunistickej strany SED. Holterovi sa nepozdáva práve to, že by deti do toho mali nútiť. To nepokladá za vhodný pedagogický prístup. „Za správnu považujem cestu dobrovoľnosti,“ vysvetlil pre MDR. S návrhom ústrednej židovskej rady nesúhlasí ani vedenie pamätného miesta Buchenwald neďaleko Weimaru. „Naše desaťročia dlhé skúsenosti ukazujú, že pri dobrovoľných návštevách pamätného miesta majú návštevníci výrazne vyššiu motiváciu, aby sa s Buchenwaldom a jeho históriou trvalo vyrovnali,“ zdôraznil tamojší hovorca Philipp Neumann-Thein.

Na rozdiel od Nemecka u nás podobné aktivity veľkú polemiku nevyvolali. Ministerstvo školstva školám ešte vlani v auguste odporučilo, aby pre žiakov robili exkurzie do bývalých koncentračných táborov (napríklad v Seredi), ale aj do miest a obcí, ktoré kedysi zažili výčiny fašizmu. Takzvané zážitkové učenie si školy pritom hradia samy. Rozhodujú aj o tom, kedy a kam pôjdu.

Paradoxom je, že to, čo v Nemecku odmietajú, by slovenské školy, naopak, privítali. Financovať podobné exkurzie je pre ne totiž náročné. Ako už pred rokom zdôvodnil František Tamašovič zo Združenia pre rozvoj stredoškolského odborného vzdelávania, lepšie by bolo, keby zmena nemala podobu odporúčania, ale nariadenia – tak, ako je to napríklad v prípade lyžiarskeho výcviku. Na ten dáva peniaze štát. „Nám ide o to, aby sa aj takéto aktivity zakotvili v štátnom vzdelávacom programe,“ dodal Tamašovič.

Podľa Mateja Beránka z Múzea holokaustu v niekdajšom pracovnom a koncentračnom tábore v Seredi si žiaci môžu pozrieť napríklad dobytčí vagón, bývalé veliteľstvo Hlinkovej gardy alebo krátke filmové výpovede tých, čo prežili. Najvyšší záujem škôl býva na jeseň a potom v mesiacoch apríl až jún. Od otvorenia múzea v januári 2016 až do konca júna toho roku ho navštívilo takmer 5 000 ľudí, z ktorých väčšinu tvorili práve žiaci od 12 do 19 rokov.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #školské osnovy #exkurzie #koncentračné tábory #nacistické zločiny