Aké šance má maturant na pracovnom trhu?

Dokážem sa so svojím vzdelaním uplatniť na pracovnom trhu? Koľko budem zarábať? Odpovede na tieto otázky možno nájsť v rôznych prieskumoch a štatistikách. Istú predstavu ponúkajú aj zistenia spoločnosti Profesia, ktorá na internete prevádzkuje rovnomenný portál s pracovnými inzerátmi. Aké sú jej skúsenosti?

26.01.2018 00:00
euro, absolvent, studium, práca Foto:
Podľa mzdového webu Platy.sk je priemerný mesačný zárobok človeka s maturitou 1 044 eur v hrubom.
debata

„Na pracovnom portáli Profesia.sk v súčasnosti evidujeme viac ponúk, ktoré sú vhodné práve pre ľudí so stredoškolským vzdelaním. Treba dodať, že podiel ponúk, v ktorých zamestnávatelia vyžadujú vyštudovanú univerzitu sa neustále znižuje,“ priblížila Nikola Richterová, PR manažérka spoločnosti.

Ako dodala, spôsobuje to najmä fakt, že na trhu práce je čoraz viac voľných pracovných miest, ale uchádzačov, ktorí by spĺňali nároky zamestnávateľov, neustále ubúda. Kým v roku 2015 sa požiadavka absolvovania vysokej školy objavovala v 12,2 percenta inzerátov, vlani to bolo už len v 8,4 percenta.

Z údajov portálu Platy.sk možno zase usúdiť, že je pomerne veľa pracovných miest, na ktorých je priemerná mzda vyššia ako na miestach, ktoré nevyhnutne vyžadujú vysokú školu. Vo všeobecnosti však platí, že sa na Slovensku absolvovanie vysokej školy vo väčšine prípadov cení aj výraznejšie lepším platom.

Podľa mzdového webu Platy.sk je priemerný mesačný zárobok človeka, ktorý má maturitu, momentálne 1 044 eur v hrubom. Ten, kto má dokončené vysokoškolské štúdium druhého stupňa, však zarába v priemere až o 36 percent viac, teda 1 423 eur v hrubom.

Najčastejšie inzerované ponuky pre ľudí so stredoškolským vzdelaním
pracovná pozícia priemerný plat (eur)
administratívny pracovník, referent 765
obchodný zástupca 1 083
odborný predajca 807
účtovník 908
klientsky pracovník 816
asistent 787
predavač 603
programátor 1 628
finančný poradca 901
špecialista podpory zákazníkov 1 036
   
Zdroj: Profesia.sk, Platy.sk  
Nadpriemerne zarábajúce pozície s minimálnou požiadavkou stredoškolského vzdelania
pracovná pozícia priemerný plat (eur)
lízingový poradca 1 390
PHP programátor 1 299
úverový špecialista 1 278
majster výroby 1 188
technológ 1 176
   
Zdroj: Platy.sk  

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #maturanti #pracovné príležitosti