Deviataci majú posledné dni na výber strednej školy

Termín podávania prihlášok na strednú školu sa pomaličky blíži ku koncu, pretože do 10. apríla 2018 je potrebné podať prihlášku riaditeľovi základnej školy na odbory stredných škôl, ktoré si nevyžadujú talentové skúšky. Riaditeľ základnej školy potom odošle prihlášku na strednú školu do 20. apríla 2018.

30.03.2018 20:00
škola, trieda, žiaci, test Foto:
Tí študenti, ktorí sa doteraz nerozhodli, si strednú školu musia vybrať do 10. apríla 2018.
debata

Deviatakom už nezostáva veľa času. Majú necelé dva týždne na to, aby sa rozhodli, kam po skončení základnej školy. A tak nasledujúce dni môžu byť pre nejedného deviataka náročné, pretože sa nevie rozhodnúť, ktorú strednú školu od septembra bude navštevovať.

Mnohým študentom pri rozhodovaní pomáhajú rodičia alebo starší súrodenci, iní zas využívajú pomoc svojho triedneho učiteľa, výchovného poradcu. Pomôcť a usmerniť môže tiež Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva.

Správne rozhodnutie

Niektorí žiaci však ešte v tomto veku stále nevedia, čo by chceli v dospelosti robiť a čomu by sa chceli venovať. Nemajú konkrétne záujmy, neinklinujú k žiadnej profesii. Odborníci preto odporúčajú absolvovať testy profesijnej orientácie, kde si žiak preverí svoje danosti, zručnosti, svoje záujmy. Výsledky týchto testov mu môžu pomôcť pri rozhodovaní o svojej profesijnej budúcnosti. Každý rodič by však pri rozhodovaní, kam na strednú školu, mal myslieť v prvom rade na záujem svojho dieťaťa.

Budúci stredoškoláci majú na výber už len školy, kde nie sú talentové skúšky, pretože tým termín podávania prihlášok vypršal už dávnejšie. O školách, z ktorých si môžu deviataci vyberať, sme písali začiatkom februára tohto roku – viac sa dočítate TU.

Kompletný prehľad stredných škôl na Slovensku nájdete TU.

Rebríčky škôl

Podľa čoho vyberať strednú školu? Kritérií je mnoho a každý žiak má svoje vlastné, podľa ktorých sa nakoniec rozhodne. Malou pomôckou môže byť najnovší rebríček slovenských škôl, medzi ktorými nájdete aj stredné školy.

Podľa portálu Ineko.sk sa medzi SOŠ na prvom mieste umiestnila Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínová ulica), na druhom mieste skončila Obchodná akadémia Milana Hodžu v Trenčíne a tretie miesto uzatvára SPŠ elektrotechnická v Prešove (Plzenská ulica). Rebríčky škôl nehodnotia však komplexne kvalitu školy, skôr informujú o výsledkoch žiakov. Ak chcete vidieť kompletné výsledky slovenských škôl, viac informácií nájdete TU.

Vyberať školu len podľa rebríčkov však nestačí. Pri rozhodovaní by mali žiaci a aj rodičia myslieť tiež reálne predpoklady dieťaťa. Ak si už vyberie školu, treba zvážiť, či má zároveň šancu sa na ňu dostať. Pozornosť treba venovať rovnako profilovým predmetom na danej škole a tomu, či študenta tieto predmety budú neskôr zaujímať a či ich dokáže zvládnuť.

Okrem toho treba brať do úvahy finančné nároky – niektoré školy zaťažia rodičov po finančnej stránke viac. A nakoniec ešte treba zvážiť aj ďalšie smerovanie študenta. Plánuje študovať po skončení strednej školy aj ďalej? Ak teda plánuje ísť študent na vysokú školu, oplatí sa, aby na to myslel už pri výbere strednej školy. Rodičia by tiež mali brať do úvahy i tento faktor.

Výber školy aj zamestnávateľa

Študenti majú dnes na výber z mnohých možností – napríklad sa môžu rozhodnúť pre školu, ktorá je v duálnom systéme vzdelávania. Podľa ministerstva je v ponuke stredných škôl takmer 3 000 miest v duálnom systéme vzdelávania.

„Odborné vzdelávanie ponúka žiakom široké spektrum technických, netechnických, moderných aj tradičných, rozšírených či netypických odborov, z ktorých si môžu vyberať. Navyše systém duálneho vzdelávania spája školy so zamestnávateľmi a dáva žiakom významnú praktickú skúsenosť, a tým veľké šance uplatniť sa na pracovnom trhu,“ píše Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojej stránke.

Ďalej informuje o tom, že v duálnom vzdelávaní si žiak vyberá okrem školy aj zamestnávateľa, u ktorého bude vykonávať prax v odbore, o ktorý má záujem.

"V úplne prvom kroku si z ponuky učebných miest pre školský rok 2018/2019 vyberie zamestnávateľa a následne školu, s ktorou daný zamestnávateľ spolupracuje. Potom si žiak podá prihlášku u vybraného zamestnávateľa v stanovenom termíne. Potvrdenie o odbornom vzdelávaní a príprave, ktoré od neho získa po úspešnom absolvovaní výberového konania, odovzdá spolu s prihláškou na strednú školu najneskôr do 10. apríla 2018. Po úspešnom absolvovaní prijímacieho konania na strednej škole uzavrie učebnú zmluvu so zamestnávateľom, na základe ktorej sa bude počas štúdia vzdelávať priamo u zamestnávateľa.“

Podrobný rozpis krokov žiaka pre vstup do systému duálneho vzdelávania nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deviataci #stredná škola #gymnáziá #gymnázium #termíny #prihlášky #SOS #výber školy