Na Slovensko príde vďaka štipendiám 48 študentov z rozvojových krajín

Študenti z rozvojových krajín, ktorí by chceli prísť študovať na Slovensko, mohli aj tento rok získať vládne štipendium Slovenskej republiky. Práve toto štipendium je súčasťou rozvojovej pomoci SR, ktorá je programovou a projektovou aktivitou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti SR v rámci medzinárodného spoločenstva. Podľa ministerstva škola sú súčasťou týchto štipendií aj štipendiá pre Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Pre nasledujúci školský rok mohli uchádzači prekladať svoje žiadosti do 30. mája 2018.

28.07.2018 22:00
študenti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ministerstvo tento týždeň informovalo o tom, že celkovo 109 mladých ľudí príde od budúceho akademického roka na Slovensko, aby mohli študovať na slovenských vysokých školách. Stane sa tak vďaka poskytnutému vládnemu štipendiu Slovenskej republiky.

Zo 109 mladých ľudí, ktorí štipendium dostanú, pochádza 48 študentov zo 16 rozvojových krajín a zvyšných 61 je krajanov.

Mladí z rozvojových krajín sa zaujímajú o mnohé študijné odbory, medzi populárne patrí aj stavebníctvo , ekonómia, manažment a rovnako zaujímavé sú pre nich aj technické odbory.

Študenti z rozvojových krajín prídu na slovenské vysoké školy už budúci školský rok. Z niektorých budú napríklad aj lekári.

Z rozvojových krajín prídu na Slovensko študenti z Afganistanu, Albánska, Libanonu, Jordánska, Palestíny, Kene a tiež aj z Bieloruska a Ukrajiny. „Na Slovensku budú študovať najmä všeobecné lekárstvo a technické odbory zamerané na telekomunikácie, stavebníctvo, počítačové inžinierstvo, architektúru či urbanizmus. Záujem však prejavili aj o štúdium ekonómie a manažmentu. Väčšina z nich absolvuje ešte pred nástupom na vysokú školu jednoročnú jazykovú a odbornú prípravu, ktorá je súčasťou vládneho štipendia,“ informuje na svojej stránke ministerstvo školstva.

Uchádzačov, ktorí pochádzajú zo Slovenska, ale žijú v zahraničí, bolo 70, všetci neboli úspešní. Nakoniec však má radosť z udeleného štipendia len 61 z nich. Najviac z nich (40) príde na naše územie zo Srbska, ďalej sú to študenti žijúci v Chorvátsku, Rumunsku a na Ukrajine.

Budú z nich učitelia, ale aj architekti

Mladí ľudia, ktorí pochádzajú zo Slovenska, sa zaujímajú o humanitné a spoločenské vedy, ale medzi obľúbené smery patrí manažment a nesmie chýbať informatika. Mnohí chcú byť i učiteľmi. Podľa ministerstva boli tri štipendiá udelené študentom z Maďarska a jedno žiadateľovi z Poľska. „Najväčší záujem prejavili o štúdium pedagogických, humanitných a spoločenských vied, ale aj o štúdium učiteľstva, manažmentu, informatiky, architektúry a staviteľstva či poľnohospodárstva,“ píše ministerstvo na svojej stránke.

„Pre uchádzačov z krajanského prostredia ponúka rezort školstva na svoje náklady aj účasť na letnom trojtýždňovom kurze slovenského jazyka a odbornej prípravy. Tento kurz organizačne zabezpečuje Centrum ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského v Bratislave,“ uvádza ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci #vládne štipendiá SR #zahraniční študenti