Deti môžu chodiť do školy aj v lete

Počas prázdnin rodičia neustále hľadajú možnosti, ako zabaviť svoje deti. Kam ich počas dvoch mesiacov poslať a aký program im pripraviť, aby sa niečo naučili, zdokonalili sa v určitých znalostiach, ale rovnako sa aj zabavili? Na internete je mnoho letných táborov, krúžkov a akcií, vďake ktorým si vyplnia dlhé letné dni.

07.08.2018 14:00
deti, voľný čas, radosť, prázdniny Foto:
Deti sa aj toto leto mohli naučiť sebakontrole, vytrvalosti a tímovosti.
debata

Letná škola Teach for Slovakia je súčasťou šesťtýždňového basecampu novej kohorty účastníkov programu Teach for Slovakia. Tréningy, školenia a prednášky spolu s praxou z letnej školy mali za úlohu pripraviť účastníkov na začiatok školského roka a teda na nástup do škôl v septembri. Akcia sa konala od 18. júla do 1. augusta 2018.

Deti mali príležitosť doučiť sa potrebné učivo a zopakovať si matematiku, angličtinu, prírodné a spoločenské vedy. Letná škola je preto určená pre žiakov, ktorí v septembri 2018 nastupujú do 2. až 9. ročníka ZŠ. Každý deň sa vyučovania zúčastnilo priemerne 90 žiakov z Bratislavy a okolia.

Okrem učenia aj krúžky

Letná škola je súčasťou programu Teach for Slovakia, učitelia sú účastníkmi tohto programu. V sprievode svojich mentorov plánujú každú jednu hodinu do detailu tak, aby čo najviac posunuli svojich letných žiakov v akademických znalostiach a rozvíjali ich charakter. Letná škola každoročne prináša rôzne predmety s inšpiratívnymi učiteľmi, zaujímavé krúžky, ale aj zbieranie bodov a kopec odmien. Deti sa tu nielen učia, ale zúčastňujú sa tiež zaujímavých krúžkov.

Koncept letných škôl na Slovensku nie je zatiaľ až tak rozšírený. Spomínaná akcia má formu prestupného ročníka a deti si tu dopĺňajú vedomosti z predmetov, ktoré ich čakajú v bežnej škole.

Podpora zvedavosti

Deti sú prirodzene zvedavé a túto zvedavosť v nich treba neustále podporovať. Aj táto podpora im môže pomôcť pri budovaní sebavedomia.

„Prostredníctvom individuálneho prístupu podporujeme v napredovaní každého žiaka. Vďaka tomu deti na našej Letnej škole naberú sebavedomie aj v predmetoch, ktoré im doteraz nešli,“ hovorí Anežka Karľa riaditeľka Letnej školy.

„V projekte Letná škola sa sústredíme na inovatívne spôsoby výučby, individuálny prístup a podporu zvedavosti. Mnohé deti si v lete obľúbili predmety, ku ktorým si zatiaľ nevedeli nájsť vzťah. Našli sa aj také, ktoré majú bežne problém fungovať v kolektíve, majú z neho strach. Na Letnej škole sa podarilo vytvoriť príjemnú a bezpečnú atmosféru, v ktorej sa cítili dobre a dokázali pracovať v skupinách,” uvádza ďalej Anežka Karľa.

Deti k letnému štúdiu motivovali zaujímavé hodiny, kde sa učili napríklad o tom, ako sa tvoria mraky, ako sa môže helikoptéra udržať vo vzduchu alebo anglické diskusie so zahraničnými hosťami. Motiváciu im dodávali aj zaujímavé odmeny, ktoré mohli získať za akademické výsledky, vytrvalosť, tímovosť a sebakontrolu získavali body.

Základná škola Nejedlého v Dúbravke je jednou z partnerských škôl programu Teach for Slovakia, kde aj počas školského roka pôsobia účastníci programu. Túto školu v partnerstve podporuje Mestská časť Dúbravka.

Reálne výsledky

Tento projekt prináša aj pozitívne výsledky. Napríklad minulý rok testy ukázali, že žiaci Letnej školy Teach for Slovakia sa za dva a pol týždňa posunuli v čitateľskej gramotnosti o toľko, ako je bežný posun u žiakov za obdobie školského polroka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teach for slovakia #Letná škola