Záložka do knihy spája slovenské školy

Medzinárodný mesiac školských knižníc sa blíži a slovenské a zároveň aj české školy majú pri tejto príležitosti šancu zapojiť sa do zaujímavého projektu. Projekt Záložka do knihy má podporiť čítanie žiakov základných a stredných škôl.

24.09.2018 23:00
študentky, dievčatá, kníhkupectvo, knižnica, knihy Foto:
Projekt môže pomôcť študentom nájsť si lepší vzťah ku knihám.
debata

Slovenská pedagogická knižnica (SPK) vyhlásila dva projekty – prvý je určený pre základné školy a osemročné gymnáziá – Záložka do knihy spája školy: Rozprávky bájky, povesti a príbehy nepoznajú hranice a druhý je určený pre stredné školy – Záložka do knihy spája slovenské školy: Milan Rastislav Štefánik alebo iné významné osobnosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov.

Projekt môže pomôcť študentom nájsť si lepší vzťah ku knihám, mohol by zvýšiť ich záujem o čítanie a motivovať ich, aby po knihe siahli častejšie. O potrebe zvyšovať záujem mladých o knihy sa neustále hovorí, učitelia hľadajú zábavné formy, ako zvýšiť záujem svojich žiakov o literatúru a čítanie. Podobné projekty tak môžu byť pútavou formou, ako ich záujem naštartovať.

ZŠ a osemročné gymnáziá

„Nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci zo Slovenskej republiky vytvoria záložku do knihy, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnia tému česko-slovenského projektu Rozprávky, bájky, povesti a príbehy nepoznajú hranice, a vymenia si ju so žiakmi z pridelenej partnerskej školy z Českej republiky. Výmenu záložiek môžu školy využiť k nadviazaniu spolupráce, kontaktov alebo na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v Českej republike a zároveň aj ako prierezovú tému do Školského vzdelávacieho programu alebo ako súčasť školského projektu,“ uvádza SPK na svojej stránke.

Ak si slovenská škola dohodla výmenu záložiek s konkrétnou českou školou, uvedie podľa portálu SPK názov a sídlo českej školy v elektronickej prihláške v časti Poznámka. Rovnako aj česká škola je povinná uviesť názov a sídlo slovenskej školy v elektronickej prihláške v časti Poznámka na portáli Knižnice Jiřího Mahena v Brne.

Elektronické prihlášky sa prijímajú do 26. septembra 2018.

Stredné školy

„Nadviazanie kontaktov medzi slovenskými strednými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou na vyhlásenú tému Milan Rastislav Štefánik alebo iné významné osobnosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov. Výmenu záložiek môžu školy využiť aj k nadviazaniu spolupráce, kontaktov a poznávaniu života žiakov z rôznych kútov Slovenska a zároveň ako súčasť školského projektu,“ píše na svojej stránke SPK.

SPK ďalej radí, že ak by niektorá stredná škola mala záujem pokračovať vo vzájomnej spolupráci so svojou pridelenou partnerskou školou z roku 2017, tak obe stredné školy musia uviesť názov a sídlo svojej partnerskej školy v elektronickej prihláške v časti Poznámka.

Prihlášky sa prijímajú do 30. septembra 2018.

Všetky potrebné informácie, odkazy a prihlášky nájdete TU.

Zdroj: SPK

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #projekt #čítanie #čitateľská gramotnosť #Záložka do knihy #SPK