Čo hovoria čísla o jesennom e-testovaní?

Vedomosti žiakov preverili školy v jesenných e-testovaniach. Piataci si vyskúšali on-line prípravné testy na celoplošné testovanie.

14.11.2018 17:45
počítač, ruky, bankovníctvo, hacker,... Foto:
Žiaci si testovali vedomosti z matematiky, ale aj slovenského jazyka a literatúry, anglického jazyka a ďalších predmetov.
debata

Počas školského roka sa konajú rôzne formy testovania žiakov. Tento školský rok ponúkol NÚCEM 17 rôznych elektronických testov. Testovanie je tak v plnom prúde a podľa ministerstva majú aj samotné školy o takéto testovanie záujem, pričom ponuku online testovania NÚCEMu využilo počas jesene 400 základných a 150 stredných škôl. Celkovo sa podľa ministerstva zrealizovalo na základných školách takmer 31-tisíc e-testovaní a na stredných viac ako 15-tisíc e-testov.

„Spolu 550 základných a stredných škôl otestovalo na začiatku školského roka svojich žiakov vo vstupných a priebežných školských testovaniach prostredníctvom počítačov. Elektronické testovanie zabezpečoval Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý ponúkol školám 17 rôznych e-testov,“ informuje na svojej stránke rezort školstva.

Žiaci mali možnosť si vyskúšať prípravne e-testovanie. „Počas elektronických testovaní JESEŇ 2018, v čase od 26. septembra do 29. októbra 2018, žiaci vyplnili v systéme e-Test celkovo takmer 46 000 e-testov. Zároveň si začiatkom novembra 8 032 piatakov na 336 základných školách vyskúšalo prípravné elektronické testy na Testovanie 5–2018,“ píše ďalej ministerstvo.

Žiaci si testovali vedomosti z matematiky, ale aj slovenského jazyka a literatúry, anglického jazyka a ďalších predmetov. „Spolu viac než 28 500 žiakov rôznych ročníkov si cez počítač on-line formou otestovalo vstupné a priebežné vedomosti z matematiky, slovenského jazyka a literatúry, anglického jazyka, čitateľskej a matematickej gramotnosti ako aj finančnej gramotnosti. V ponuke e-testov na školách s vyučovacím jazykom maďarským boli okrem maďarského jazyka a literatúry aj slovenský jazyk a slovenská literatúra zameraná na počúvanie s porozumením,“ informuje o konkrétnych čísla rezort školstva.

Riaditelia môžu už čoskoro očakávať výsledky testov. „Riaditelia škôl od nás v najbližších dňoch dostanú do svojich schránok elektronické reporty s finálnymi výsledkami ich žiakov v e-testoch, pričom žiaci sa dozvedeli svoje predbežné výsledky okamžite po ukončení testu. V reportoch si učitelia nájdu podrobnejšie informácie o úspešnosti ich školy v každom testovanom predmete, o percentile a priemernej úspešnosti žiakov každej triedy, ktorá sa do jesenného e-testovania zapojila,“ uviedla riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #núcem #e-testovanie