Odborná prax sa môže stať celoživotným povolaním

Príležitosť na budúce zamestnanie prináša odborná prax. Ponúka budúcim absolventom prácu v profesionálnom prostredí, ale aj inné cenné skúsenosti.

30.11.2018 12:00
študent, škola, plány, brainstorming Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dizajnérsky chlebíček

Odborná prax je ideálnym miestom, kde sa stretávajú generácie aj viaceré odbory. V tomto smere rozvíja zaujímavý projekt svetový výrobca automobilových sedadiel Adient. Toto leto už druhý raz ponúkol piatim študentom Strednej umeleckej školy v Trenčíne absolvovať ročnú stáž vo svojom Technologickom centre. Študenti dostali za úlohu navrhnúť sedadlá podľa vlastných predstáv.

Pripravovali ich od úvodných dizajnových náčrtov na papieri až po hotové výrobky. Žiakov pritom viedli profesionálni dizajnéri a konštruktéri. Aj keď sa tieto sedadlá nedostanú do sériovej výroby, študenti si z procesu ich tvorby odnášajú množstvo praktických ponaučení. Napríklad, že už pri prvom kreslenom návrhu musia myslieť na možné technické problémy pri ich výrobe. Mnohé kresby sú síce na začiatku vizuálne veľmi atraktívne, ale pri pretavovaní nápadov do praxe zlyhajú na technických obmedzeniach či chýbajúcich bezpečnostných prvkoch.

Zájsť čo najďalej

Nemenej príťažlivú výzvu študentom ponúka aj Shell – vlastnoručne navrhnúť a skonštruovať auto, ktoré na liter paliva, resp. jednu kilowatthodinu prejde čo najdlhšiu vzdialenosť. Na túto úlohu sa každoročne podujmú stovky mladých ľudí z celého sveta. Vyvrcholením ich úsilia sú preteky Shell Eco-marathon, ktorých cieľom nie je ísť čo najrýchlejšie, ale dosiahnuť čo najnižšiu spotrebu.

Vozidlá zhotovené študentmi neraz dosahujú dojazd vyše dvetisíc kilometrov. Každoročne sa do projektu zapájajú tri slovenské tímy – z bratislavskej STU, košickej TUKE a stredoškoláci zo Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave. „Princípom súťaže je zapojiť do procesu výroby auta študentov, ktorí sa vďaka tomu učia pracovať s karosériou, s uhlíkovými vláknami či inými progresívnymi materiálmi. Musia využiť svoje teoretické vedomosti v praxi,“ vysvetľuje kapitán košického tímu Branislav Konečný. Práve takéto zručnosti sú žiadané aj firmami pri hľadaní ľudí do vývojových tímov.

Študentská škodovka

Študenti podnikového učilišťa Škoda Auto v Mladej Boleslavi pripravujú každý rok vlastné auto, novú verziu niektorého z existujúcich modelov. Česká automobilka zaviedla projekt Azubi v roku 2014. V uplynulom školskom roku sa študenti zamerali na SUV Škoda Karoq, ktoré si prispôsobili podľa svojich predstáv. Prišli s nápadom prerobiť tento model na verziu bez strechy. Svoj prototyp nazvali Škoda Sunroq.

Na koncepcii kabrioletu pracovalo približne osem mesiacov pod dohľadom svojich majstrov 23 žiakov zo siedmich rôznych odborov vrátane karosárov, autoelektrikárov a lakovačov. Okrem vzdelávania vo svojom odbore si mladí študenti mohli v praxi vyskúšať, ako funguje tímová spolupráca. Hoci sa finálny výsledok študentského projektu nedostane do sériovej výroby, je plne funkčný a pojazdný.

Inteligentné parkovanie

K zaujímavým projektom s dosahom na prax sa možno dostať aj priamo v škole, čo dokumentuje napríklad inovatívny systém inteligentného parkovania SmartParking, ktorý v rámci predmetu tímové projekty navrhol osemčlenný tím študentov zo Slovenskej technickej univerzity. Základom ich riešenia sú špeciálne bezdrôtové senzory, ktoré sa inštalujú na vozovku, majú široký dosah a bez nabíjania vydržia sedem rokov. Digitálna aplikácia umožňuje šoférom rýchlo nájsť voľné parkovacie miesto a mestám poskytuje štatistiky o obsadenosti parkovacích miest. Do aplikácie možno integrovať platby za parkovné, kontrolu zaparkovaných áut či predpovedný modul s možnosťou upravovať výšku parkovného. Systém navrhnutý študentmi plánuje ešte tento rok nasadiť Šaľa a Žiar nad Hronom.

Slovenské myšlienky vo svetovej architektúre

Možnosť na odborný rast počas štúdia a konfrontáciu s medzinárodným prostredím majú na Slovensku aj študenti odborov pozemného staviteľstva a architektúry. Od roku 2005 organizuje výrobca izolačných materiálov Isover, ktorý je súčasťou francúzskeho koncernu Saint-Gobain, medzinárodnú súťaž Isover Multi-Comfort House Students Contest.

Pravidelne sa zapájajú aj slovenskí vysokoškoláci, ktorí hľadajú inovatívne koncepty trvalo udržateľných a energeticky úsporných stavieb. Takými sú napríklad aj stavby na báze dreva a jednu z nich navrhla minulý rok dvojica vysokoškolákov zo Slovenskej technickej univerzity do rezidenčnej štvrte v Dubaji. S návrhom bodovali v medzinárodnom kole a získali Študentskú cenu, ktorá sa udeľuje za najlepší projekt podľa názoru zúčastnených študentov.

Zadania sú komplexné a vyžadujú si tvorivý prístup. Študenti si trénujú prácu v tíme, musia veľa premýšľať a popasovať sa s hľadaním riešení, ktoré prinesú do oblasti nový impulz a zlepšia kvalitu a komfort života obyvateľov z hľadiska tepla či akustiky. Inovatívne myslenie budúcich architektov otestuje v ďalšom ročníku zadanie na rozvoj oblasti v Miláne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Shell #Adient #odborná prax