Slováci nevedia dobre po anglicky

Chcete žiť lepšie? Učte sa anglicky! Cena za jej neznalosť je čoraz vyššia. Konštatuje to aj každoročný celosvetový prieskum znalosti angličtiny EF English Proficiency Index (EF EPI). Angličtina totiž otvára dvere k lepšej práci, ponúka nové možnosti osobného rozvoja a profesionálneho rastu a poskytuje prístup k informáciám z celého sveta.

01.12.2018 06:00
angličtina, škola, jazyky, tabuľa Foto:
Angličtina otvára dvere k lepšej práci.
debata (10)

V poradí ôsme vydanie EF EPI je založené na údajoch od vyše 1 300 000 ľudí po celom svete, ktorí v roku 2017 absolvovali EF Standard English Test (EF SET). Venuje sa nielen samotnej úrovni znalostí angličtiny respondentov, ale aj rôznym oblastiam dopadu tejto znalosti či neznalosti angličtiny na rôzne oblasti života. Či už návratnosti investície do angličtiny v podobe ekonomického rastu, vyššej konkurencieschop­nosti, zvýšenej životnej úrovne, alebo aj tomu, či hovoria anglicky lepšie ženy alebo muži.

Na testovaní sa zúčastnili respondenti z 88 krajín sveta vrátane Slovenska, ktoré sa umiestnilo na 24. mieste so skóre 58,11. Susedná Česká republika dosiahla najlepší pokrok spomedzi všetkých krajín a zlepšila sa až o 2,12 bodu, pričom obsadila 20. miesto. Stredná Európa sa stáva pre investorov čoraz atraktívnejším obchodným uzlom, a to aj vďaka vysokej úrovni znalosti angličtiny a relatívne nízkym nákladom. Spomedzi krajín V4 sa Slovensko umiestnilo najhoršie, pričom najlepšie v testovaní obstálo Poľsko (13. miesto). Popredné miesta v rebríčku obsadili krajiny ako Švédsko, Holandsko, Singapur či Nórsko.

Prečo by sa mali deti učiť angličtinu od útleho veku

„Angličtina podporuje globálne investície, zlepšuje podnikateľské prostredie a prispieva k ekonomickému rastu spoločnosti. Časy, keď sa jej znalosť vyžadovala iba od topmanažérov, diplomatov alebo prekladateľov, sú nenávratne preč. Z týchto, ako aj mnohých ďalších dôvodov investuje množstvo ľudí, ktorí chcú profesijne napredovať, či rodičia, ktorí majú záujem, aby ich dieťa hovorilo cudzím jazykom, do výučby angličtiny, jazykových pobytov v zahraničí a online vzdelávacích programov,“ hovorí Linda Pfefferová, manažérka EF Slovensko.

Počet nadnárodných spoločností na celom svete vzrástol medzi rokmi 2006 až 2016 o 25 %. Dnes je angličtina nielen jazykom biznisu, ale prenikla do všetkých oblastí nášho života. Personalisti potvrdzujú, že zamestnanci so slabou úrovňou angličtiny bývajú zriedkavejšie povyšovaní a zarábajú menej oproti kolegom, ktorí zvládajú angličtinu perfektne. Čoraz častejšie je neznalosť angličtiny bariérou k novému a lepšiemu zamestnaniu. Na svete tak pribúdajú školské systémy, ktore zahŕňajú výučbu angličtiny do povinných učebných osnov rovnako ako matematiku či rodný jazyk a žiakov tak od útleho veku pripravujú na to, aby boli bez problémov schopní dorozumievať sa a pracovať v anglickom jazyku.

Angličtina a jej vplyv na životnú úroveň

Angličtina odstraňuje bariéry, podporuje medzinárodnú výmenu a spája celý svet. Prieskum potvrdzuje silnú závislosť medzi znalosťou angličtiny a radom sociálnych a ekonomických ukazovateľov. Nie je žiadnym prekvapením, že exportne orientované ekonomiky majú vysokú úroveň angličtiny, keďže znalosť angličtiny dokázateľne zlepšuje inovatívnosť a priťahuje zahraničné investície. Existuje tiež priama korelácia medzi znalosťou angličtiny a kľúčovými rozvojovými ukazovateľmi vrátane úrovne príjmu, rovnosti a produktivity.

Ženy hovoria lepšie ako muži

Ženy majú lepšiu znalosť anglického jazyka vo všetkých krajinách bez ohľadu na región, bohatstvo alebo celkovú znalosť angličtiny. Toto tvrdenie dokazuje všetkých osem indexov EF EPI. Výskum ukázal, že ženy študentky majú pri učení viac motivácie a sú ochotnejšie robiť chyby pri aktívnom využívaní jazyka.

„Ženy tvoria neodmysliteľnú súčasť kvalifikovanej pracovnej sily 21. storočia, v spoločnosti však, žiaľ, nevyužívajú ich potenciál naplno. V roku 2016 sa síce rozdiel medzi pohlaviami zmenšil, v minulom roku však opäť narástol. Rodové rozdiely v Európe sa zdvojnásobili, pričom skóre, ktoré v testovaní dosiahli ženy, sa v porovnaní s minulým rokom zvýšilo o viac ako jeden bod, zatiaľ čo muži si mierne pohoršili. Rozdiel v anglických znalostiach medzi ženami a mužmi v Európe je dnes dvakrát väčší ako v Ázii a Latinskej Amerike,“ dodáva Linda Pfefferová, manažérka EF Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #angličtina #cudzie jazyky #EF EPI