Digitalizáciu lepšie zvládajú muži ako ženy

Digitalizácia postupne zasahuje do všetkých oblastí života. Aj napriek tomu, že v Európskej únii sú na tom obe pohlavia vo využívaní a znalosti digitálnych technológii takmer rovnako, muži si „viac veria“. Svoje znalosti v ovládaní počítača, mobilu či smart hodiniek vedia v praxi lepšie uplatniť. Ženy menej inklinujú k technickým veciam, o čom svedčí napríklad aj fakt, že zo všetkých absolventov vysokých a stredných škôl s technickým zameraním je iba 17 % žien. Oproti tomu je až 83 % mužov, ktorí študovali IT či technický odbor.

03.12.2018 06:00
dievča, študentka, notebook, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Za posledné roky pritom klesá v únii počet žien, ktoré o štúdium týchto odborov majú záujem. Podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat je zároveň ich digitálne „sebavedomie“ nižšie ako u mužov. Pri ovládaní digitálnych technológii „si verí“ 73 % mužov a len 63 % žien. „V oblasti informačných a komunikačných technológii pracuje v rámci EÚ osem miliónov špecialistov. A len 17 percent z nich sú ženy,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Najvyšší podiel žien v IT sektore je v Bulharsku (34 %) a Rumunsku (29 %). Najväčšia nerovnosť v únii je práve na Slovensku, iba 10 % žien je zamestnaných v oblasti informačných a komunikačných technológií. Dobrou správou však je, že podľa štatistík vyrastá na Slovensku mladá generácia IT žien. Veľká väčšina z nich je totiž vo veku 20 až 39 rokov.

Očakáva sa, že do roku 2020 bude v únii chýbať až pol milióna IT špecialistov. „Prieskumy ukazujú, že nerovnosť mužov a žien vo vzdelávaní v odboroch veda, technológie, inžinierstvo a matematika sa prehlbuje. Ak by sa trend podarilo zvrátiť, naštartovalo by to viac aj ekonomický rast v únii, pričom by sa mohlo do roku 2050 vytvoriť o 1,2 milióna pracovných miest viac. Hrubý domáci produkt by vďaka tomu mohol dovtedy stúpnuť o 820 miliárd eur,“ skonštatovala Buchláková.

Jednou z mnohých bariér, ktoré bránia ženám viac sa uplatniť v oblasti informačných a komunikačných technológií, je dominancia mužov v odbore, ktorí s nimi ťažšie spolupracujú, a takisto horšie znášajú, ak sú vedení práve ženami.

IT sektor, a vôbec oblasť informačných a komunikačných technológií, je jednou z najlepšie platených oblastí na pracovnom trhu. Rozdiel v platoch mužov a žien sa pritom výrazne nelíši. „V prípade žien ide o 13 % nižší mesačný príjem ako u mužov. Ak to porovnávame s inými povolaniami, tam sa platy líšia v niektorých odvetviach o viac ako 30 %,“ doplnila Buchláková.

Zhruba 67 % ľudí zamestnaných v IT sektore má vyššie odborné vzdelanie či vysokú školu, len okolo 30 % má len strednú školu. Vyššie vzdelanie má viac mužov (73 %) ako žien (66 %).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #digitalizácia #Lenka Buchláková