Ako skončili slovenské univerzity v prestížnom rebríčku BGU?

Počas roka sa univerzity po celom svete môžu umiestniť v niekoľkých rebríčkoch. Jedným z nich je aj prestížny rebríček univerzít Best Global Universities (BGU) americkej spoločnosti U. S. News & World Report. Práve tento rebríček zverejnil 1 250 najvýznamnejších svetových univerzít. V prvej päťstovke sa síce neumiestnila žiadna slovenská univerzita, ale tri slovenské univerzity sa do tohto rebríčka dostali.

05.12.2018 21:00
Harvard, univerzita Foto:
Harvardova univerzita.
debata (1)

Rebríček BGU funguje už viac ako 30 rokov a vždy na jeseň zverejňuje poradie najvýznamnejších univerzít sveta, pričom je zameraný najmä na vedeckú činnosť univerzít. Hodnotenie prebieha v dvoch základných krokoch, ktoré sa opierajú o výstupy Clarivate Analytics In Cites a následného hodnotenia univerzít prostredníctvom 13 indikátorov s rôznou váhou. Najdôležitejšia je globálna a regionálna výskumná reputácia danej vysokej školy, ale tiež aj počet a podiel vysoko citovaných indexovaných publikácií.

Oproti minulému roku sa celkový počet univerzít figurujúcich v rebríčku nezvýšil, ale počet štátov odkiaľ sledované univerzity pochádzajú, stúpol o jeden.

A ako sú na tom slovenské vysoké školy? Ktoré sa dostali do hodnotenia? Spomedzi slovenských bodovala najmä Univerzita Komenského v Bratislave, ďalej UPJŠ v Košiciach a nakoniec aj STU v Bratislave sa do rebríčka prebojovala.

Najlepšie zo slovenských univerzít skončila Univerzita Komenského v Bratislave, ktorá obsadila v rebríčku 533. miesto. „Opäť tak potvrdila svoju pozíciu najlepšej slovenskej univerzity,“ informuje na svojej stránke najlepšia slovenská univerzita.

„Okrem celkového rebríčka 1250 najlepších vysokých škôl sú zverejňované aj čiastkové rebríčky pre jednotlivé výskumné oblasti. Univerzita Komenského získala vynikajúce umiestnenie v oblasti fyziky, kde sa spomedzi 600 hodnotených univerzít umiestnila na 144. mieste (spoločne s Univerzitou v Janove a Lisabonskou univerzitou) tesne za King's College London (140. miesto) a Univerzitou v Osle (142. miesto),“ informuje UK na svojej stránke.

Spomedzi slovenských univerzít sa ďalej umiestnila aj Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, ktorá skončila na 934. mieste. „Umiestnenie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach je dôkazom pretrvávajúcej kvality výskumu a vedeckých výstupov univerzity a jej vedeckej profilácie. Dobré umiestnenie v prestížnych rankingoch nie je možné zabezpečiť inak ako dlhodobou kvalitnou prácou,“ zhodnotil Pavol Sovák, rektor UPJŠ. Stanovisko zverejnila univerzita na svojej stránke.

„UPJŠ v Košiciach sa už niekoľko rokov umiestňuje v renomovaných hodnoteniach a rankingoch – okrem Best Global Universities Ranking napríklad aj v rankingu URAP a U-Multirank – na dobrých pozíciách a pri porovnaní s inými slovenskými univerzitami je pravidelne v prvej dvojke až trojke,“ hovorí na stránke univerzity Silvia Ručinská, prorektorka pre zahraničné vzťahy a mobilitu.

Okrem UK a UPJŠ sa do rebríčka dostala ešte jedna slovenská univerzita. Hovoríme o Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave, ktorá obsadila 1 121. miesto.

A ktoré sú tie najlepšie univerzity sveta? Umiestnili sa tie najzvučnejšie a najznámejšie univerzity. Úplne najlepšie zo všetkých skončila Harvard University, ďalej Massachusetts Institute of Technology na druhom mieste a treťou v poradí je Stanford University.

Rebríček BGU: TOP 10 univerzít

  1. Harvard University (US)
  2. Massachusetts Institute of Technology (US)
  3. Stanford University (US)
  4. University of California – Berkeley (US)
  5. University of Oxford (U. K.)
  6. California Institute of Technology (US)
  7. University of Cambridge (U. K.)
  8. Columbia University (US)
  9. Princeton University (US)
  10. University of Washington (US)

Pozrite si vyhodnotenie univerzít TU.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #univerzity #BGU