Ktorá slovenská univerzita sa umiestnila v prestížnom rebríčku RUR?

Opäť sa dnes pozrieme na svetový rebríček meraní vysokých škôl. Hovoriť budeme o rebríčku Round University Ranking (RUR), ktorý bol zverejnený pred pár dňami.

23.12.2018 11:50
študenti, prednáška Foto: ,
Maturanti sa môžu rozhodnúť, kam pôjdu študovať ďalej aj na základe svetových rebríčkov.
debata

Výber vysokej školy sa blíži. Maturanti sa už čoskoro budú musieť rozhodnúť, ktorú vysokú školu si vyberú a kam budú viesť ich kroky po strednej škole. Mnohí študenti budú odchádzať za vysokoškolským štúdiom do zahraničia a práve rôzne rebríčky svetových univerzít im môžu pomôcť pri rozhodovaní, na ktorú univerzitu si poslať prihlášku.

Len nedávno sme uverejnili informáciu o rebríčku BGU, dnes sa pozrieme na ďalšie hodnotenia svetových univerzít. Slovensko sa umiestnilo v prvej tristovke najlepších univerzít v kategóriách sociálnych vied a humanitných vied.

Aj na Slovensku máme univerzity, ktoré sa umiestnia vo svetových rebríčkoch. Miesto v rebríčku si získala Univerzita Komenského v Bratislave. „V meraní svetového rebríčka Round University Ranking (RUR), ktorý bol zverejnený v uplynulých dňoch, sa Univerzita Komenského v Bratislave (UK) umiestnila v prvej tristovke najlepších univerzít v kategóriách sociálnych vied a humanitných vied. Je tak najlepšou a jedinou slovenskou univerzitou v týchto oblastiach. Celkovo patrí UK 391. miesto na svete,“ informuje o svojom umiestnení Univerzita Komenského v Bratislave na svojej stránke.

Výrazný skok

Univerzita Komenského v Bratislave si však oproti poslednému hodnoteniu výrazne polepšila, keď postúpila o 137 miest z bronzovej do striebornej ligy. V sociálnych vedách totiž UK získala 293. miesto na svete.

A ktoré univerzity obsadili prvé tri miesta v spomínanej oblasti? Najlepšou univerzitou sveta v sociálnych vedách je Stanford University, druhou University of Oxford a tretie miesto patrí Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Slovenská univerzita si polepšila aj v ďalej oblasti – v humanitných vedách. „V kategórii humanitných vied sa umiestnila na 254. mieste a je jedinou slovenskou univerzitou v tomto rebríčku. Oproti minulému roku si polepšila o 31 miest, a tak naďalej zostáva v striebornej lige, teda v prvej tristovke svetových univerzít,“ informuje ďalej UK.

Humanitné vedy

Prvé miesto v humanitných vedách obsadila opäť Standford University, druhé miesto si vybojovala University College London a tretie Yale University.

Slovenská univerzita si polepšila aj v porovnaní s Českou republikou. „V tohtoročnom rebríčku najlepších univerzít v spomínaných oblastiach Univerzita Komenského predbehla dokonca aj Masarykovu univerzitu v Brne o viac ako sto miest v každej hodnotenej kategórii,“ uzatvára UK na svojej stránke.

Hodnotenie rebríčka RUR nájdete TU.

RUR

Round University Ranking (RUR) je uznávaný medzinárodný rebríček univerzít, ktorý meria výkonnosť 930 popredných svetových univerzít a zároveň poskytuje relevantné informácie o celosvetovom vysokoškolskom vzdelávaní. Všetky univerzity sú hodnotené na základe 20 indikátorov a rebríček sa zameriava na: výučbu, výskum, medzinárodnú rozmanitosť a finančnú udržateľnosť. Rebríček publikuje Agentúra RUR Rankings, ktorá sídli v Moskve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #vysoké školy #RUR