Maturanti sa blížia k dospelosti

Pre učiteľov každoročná rutina, pre mladých dospelých prvý veľký životný míľnik. Aj tento rok sprevádzajú maturitu veľké emócie. Hodiny učenia či jeho odkladania sa teraz končia a študenti zužitkujú svoje vedomosti, ktoré nabrali počas uplynulých štyroch rokov.

12.03.2019 12:29 , aktualizované: 16:23
debata (3)

Utorok bol prvým dňom písomnej časti maturitnej skúšky. Študenti si najskôr preverili znalosti zo slovenského jazyka a literatúry. Skúšku dospelosti skladali aj bratislavskí gymnazisti z Grösslingovej ulice. Testovanie sa začalo niečo pred desiatou ráno, študenti mali na vyplnenie 40 úloh presne sto minút. Po teste na ich tvárach bolo vidno značnú úľavu. „Čakal som, že to bude zložitejšie, bolo to celkom také bezproblémové. Boli to väčšinou veci, ktoré sa dali podľa logiky, potom veci, ktoré som vedel, niečo som aj tipol,“ hovoril s úsmevom osemnásťročný Ja­kub.

„Najprv nám rozdali papiere a učiteľka povedala informácie a začali sme písať. Mám taký pocit, že testy z minulého roka, ktoré som riešila cvične, boli o niečo ľahšie. Alebo skôr by som povedala, že tam boli iné typy otázok ako tento rok," opisuje priebeh skúšky študentka Soňa. Podľa nej úlohy v predošlých rokoch boli viac praktické, súčasný test sa viac zameriaval na teoretické vedomosti. „V minulých rokoch sa opakoval jeden typ otázok, napríklad: ktorá je vokalizovaná preložka a podobne. Teraz boli už viac aj veci na zapamätanie, napríklad čo je to Orol tatranský a podobne. Ľudia, ktorí by si to neprečítali, by to nevedeli," zhodnotila Soňa.

Testom sa však skúšanie študentov nekončilo, po prestávke ich čakalo písanie slohovej práce. Ako každý rok, aj tento si žiaci mohli vybrať zo štyroch tém a štyroch žánrov. „Slohov sa bojím najviac, ale určite si nevezmem úvahu. Hocičo iné ako úvahu a bude to v pohode," vedel už dopredu maturant Marko. Študenti si sloh zväčša vyberajú podľa témy, nie podľa žánru. „Mám nejaké, ktoré by som radšej písala, ale najskôr by som videla radšej témy a potom si vybrala," povedala Jani.

Týždeň maturít slávnostne otvorila na Strednej odbornej škole pedagogickej na Bullovej ulici v Bratislave aj ministerka školstva Martina Lubyová. V príhovore vyzdvihla najmä novinku, že všetky testy zo slovenčiny budú tento rok vyhodnocované elektronickým softvérom. Podľa nej by to malo priniesť väčšiu objektivitu a odbremeniť slovenčinárov.

Maturantov čakajú testy z cudzieho jazyka

V ďalších dňoch maturantov čakajú testy z vybraného cudzieho jazyka. Aj tento rok rebríček popularity s veľkým náskokom vedie angličtina, ako svoj maturitný predmet si ju zvolilo viac ako 84 percent študentov. Nasleduje nemčina, ruština, francúzština a španielčina. Jeden maturant si zvolil skúšku dokonca z talianskeho jazyka. Pre niektorých sa skúšanie nekončí ani po dvoch dňoch, približne šesťtisíc študentov sa rozhodlo maturovať aj z matematiky. Počet maturantov z matematiky každý rok stúpa, stále je však nízky.

Už čoskoro sa možno maturite z matematiky budú študenti vyhýbať ťažšie. Ministerka školstva totiž pri príležitosti začiatku maturít predstavila zámer zaviesť pre niektoré školy povinné testy z matematickej gramotnosti. „Tento modul by mal byť na dvoch úrovniach: akademickej pre gymnáziá alebo školy, ktoré pripravujú na technické štúdium, a nižšej aplikačnej úrovni pre niektoré iné druhy škôl," vysvetlila. Lubyová zároveň dodala, že nové testovanie sa nebude týkať všetkých škôl na celom Slovensku a pred jeho zavedením do praxe by malo dôjsť k zvýšeniu kvality výučby matematiky na stredných školách.

Výsledky písomných maturít budú v elektronickej podobe zverejnené už 2. mája. Ústna časť maturity sa začína od 20. mája. Maturitnú skúšku tento rok absolvuje celkovo 43 123 maturantov z viac ako 706 stredných škôl.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #maturitné skúšky #Martina Lubyová