Zajtra sa začínajú prázdniny, mnohí ich využijú na štúdium

Veľkonočné prázdniny začínajú už vo štvrtok 18. apríla 2019. Deti ich môžu využiť na hru a zábavu, ale takí maturanti môžu stráviť tieto dni aj nad knihami. Blíži sa totiž čas prijímacích a maturitných skúšok.

17.04.2019 15:00
škola, žiačka, študent Foto:
Veľkonočné prázdniny využite aj na oddych, maturanti by na to mali myslieť tiež.
debata

Prichádzajú veľkonočné sviatky a školákov čaká vytúžený relax. Od školy si oddýchnu šesť dní, do lavíc sa vrátia v stredu 24. apríla 2019. Už zajtra sa tak mnohí budú tešiť z prázdnin a môžu stráviť voľné dni v prírode, na dovolenke s rodičmi či si môžu urobiť spoločný rodinný výlet.

„Vo štvrtok 18. apríla 2019 sa začínajú na celom Slovensku veľkonočné prázdniny, ktoré budú trvať do utorka 23. apríla 2019. Po skončení šesťdňového voľna si v stredu 24. apríla 2019 približne 474-tisíc žiakov základných škôl a 207-tisíc stredoškolákov opäť zasadne do školských lavíc,“ informuje rezort školstva na svojej stránke.

Po veľkonočných sviatkoch sa môžu na oddych tešiť študenti až v lete, v tomto školskom roku sú to totiž posledné prázdniny. „Najbližšie čakajú našich žiakov už len letné prázdniny. V tomto školskom roku sa začnú v pondelok 1. júla 2019,“

Pre letnými prázdninami ešte čakajú mnohých študentov prijímacie skúšky. Zostáva im tak ešte mesiac na prípravu. Prijímacie skúšky na stredné školy sa budú konať v dvoch termínoch – 13. a 16. mája 2019.

Okrem prijímacích skúšok sú to ešte maturitné skúšky a tam tiež netreba podceňovať prípravu. „Rovnako si otestovať svoje vedomosti získané počas stredoškolského štúdia prídu k zelenému stolu aj naši maturanti, keď sa v termíne od 20. mája 2019 do 7. júna 2019 uskutočnia ústne maturity,“ informuje ďalej ministerstvo.

O tom, ako obstáli v externej časti maturitnej skúšky, sa podľa rezortu dozvedia v dňoch 3. až 6. mája 2019. Vtedy budú ich výsledkové listiny (spolu za riadny aj náhradný termín) doručené do škôl. Výsledky žiakov externej časti maturitnej skúšky v elektronickej podobe budú mať riaditelia škôl k dispozícii 2. mája 2019.

„Záver školského roka bude dôležitý aj pre absolventov stredných odborných škôl. V období od 16. do 30. júna 2019 sa uskutočnia záverečné skúšky, ktorými ukončia svoje stredoškolské vzdelávanie,“ píše ministerstvo na svojej stránke.

Oddýchnite si aj počas štúdia

Aj keď mnohí študenti budú počas veľkonočných prázdnin oddychovať, práve tí, ktorých čakajú nasledovné termíny skúšok, sa budú venovať aj štúdiu. Pre nich môže byť toto obdobie náročné a môžu pociťovať stres a strach z blížiacich sa termínov.

Nasledujúce dni môžu využiť na doplnenie si svojich vedomostí a dobrať všetko to, čo budú potrebovať na skúškach. Netreba však aj počas učenia zabúdať na oddych a vybehnúť na čerstvý vzduch, venovať sa rodine a priateľom a stráviť aspoň chvíľu nejakou príjemnou aktivitou alebo športovaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veľkonočné prázdniny