Nadstavbové a pomaturitné štúdium? Čas na podanie prihlášky sa kráti

Mnohí študenti, ktorí si zvolili trojročný učebný odbor, uvažujú o tom, že by si urobili maturitu, resp. nadstavbové štúdium. Maturanti si vyberali vysoké školy, ale nie všetci uvažujú o vysokoškolskom vzdelaní. Rovnako tak uvažujú o svojom ďalšom štúdiu aj maturanti a pomýšľajú o možnosti pomaturitného štúdia. Veľa času na rozmyslenie však už tento školský rok nemajú.

30.05.2019 19:00
škola, trieda, žiaci, test Foto:
Ilustračné foto
debata

Všetci tí, ktorí uvažujú o nadstavbovom alebo pomaturitnom štúdiu v ďalšom školskom roku, zbystrite pozornosť. Zostáva vám totiž už len posledný deň na podanie prihlášky. Výnimkou sú neúspešní uchádzači o štúdium na univerzite, tí majú predĺžený termín až do posledného júlového dňa.

„Už len do 31. mája 2019 môžu absolventi stredných škôl podávať prihlášky na nadstavbové a pomaturitné štúdium. Prihlášky sa posielajú riaditeľovi vybranej strednej školy. V prípade neúspešných uchádzačov o štúdium na vysokej škole je termín predĺžený do 31. júla 2018,“ upozorňuje ministerstvo školstva na svojej stránke.

Pre koho je určené nadstavbové štúdium? Nadstavbové štúdium je určené pre absolventov trojročných učebných odborov stredných odborných škôl, ktorí už majú ukončené stredné odborné vzdelanie. V študijných odboroch sa podľa ministerstva zohľadňuje nadväznosť na absolvovaný učebný odbor. A ktoré odbory sú v ponuke? Odborov je, samozrejme, viac. „Uchádzači majú na výber z odborov, ako sú napr. strojárstvo, elektrotechnika, výroba potravín, dopravná prevádzka či podnikanie v remeslách a službách. Štúdium trvá minimálne dva roky. Organizuje sa ako denné štúdium, externé štúdium alebo ako kombinované štúdium. Ukončuje sa maturitnou skúškou. V školskom roku 2018/19 je v tomto druhu štúdia v dennej i externej forme vyše 7 500 žiakov, pričom vlani prijali stredné školy viac ako 4 300 žiakov,“ vysvetľuje ďalej rezort školstva.

Pre koho je určené pomaturitné štúdium? Pomaturitné štúdium je vhodné pre absolventov študijných odborov s maturitou, ktorí už získali úplné stredné odborné vzdelanie alebo úplné stredné všeobecné vzdelanie. Aj v tomto prípade je široká ponuka. Stredné školy ponúkajú podľa ministerstva odbory, ako sú napr. zubný technik, mechanik počítačových sietí, hospodárska informatika či telová kozmetika. „Organizuje sa takisto ako denné štúdium, externé štúdium alebo ako kombinované štúdium. Trvá podľa druhu a formy štúdia jeden až tri roky. Ukončuje sa záverečnou pomaturitnou skúškou, odbornou zložkou maturitnej skúšky alebo absolventskou skúškou. Tento typ štúdia navštevuje v tomto školskom roku takmer 6 400 žiakov, pričom novoprijatých je vyše 3 300.“

Ministerstvo školstva tiež upozorňuje na termíny prijímacích skúšok. Prvý termín prijímacích skúšok je naplánovaný na posledný júnový týždeň (24. – 30. 6. 2019), druhý termín skúšok sa bude konať počas posledných dvoch augustových týždňov (12. – 25. 8. 2019). Konkrétny deň konania skúšky však stanoví riaditeľ školy. Ten takisto najneskôr mesiac pred prvým termínom prijímacej skúšky zverejní podmienky pre prijatie uchádzačov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nadstavbové štúdium #pomaturitné štúdium