Za úspešnými študentmi stoja obetaví učitelia

Najlepšou cestou, ako rozvíjať vedu, je pritiahnuť k nej mladých. Na medzinárodné súťaže z matematiky, fyziky, chémie, informatiky či dokonca robotiky cestujú každý rok desiatky slovenských študentov.

28.06.2019 06:00
vzdelávanie, škola, vyučovanie, trieda,... Foto:
Ak má mať Slovensko viac špičkových študentov so zápalom pre prírodné vedy, potrebuje i viac učiteľov, ktorí v žiakoch prebudia záujem a rozvinú ich talent.
debata

V zahraničnej konkurencii sa pritom často umiestňujú na popredných priečkach. V minulom roku dokázali Slováci pozbierať na medzinárodnom fóre až 52 medailí. Kľúčom k študentským úspechom sú obetaví učitelia, ktorí venujú žiakom hodiny svojho voľného času, a to veľakrát zadarmo.

Ak má mať Slovensko viac špičkových študentov so zápalom pre prírodné vedy, potrebuje i viac učiteľov, ktorí v žiakoch prebudia záujem a rozvinú ich talent. Experimentálny fyzik docent Martin Plesch zo Slovenskej akadémie vied používa veľmi aktuálny hokejový príklad. „Tak ako mladí hokejisti potrebujú špičkovú prípravu a trénerov, aby mohli byť majstrami sveta, aj študentské mysle potrebujú správne vedenie a impulzy, aby mohli byť svetové,“ prirovnáva pedagóg. Niežeby sme takých učiteľov na Slovensku nemali. Pre systém, ktorý ich nadprácu obyčajne vôbec neodmeňuje, sa však na túto neľahkú cestu vydáva len veľmi málo pedagógov.

„Motiváciu hľadajú najmä v sebe. Vpred ich ženie presvedčenie a dobrý pocit. Ak by sme dokázali nájsť spôsob, ako prácu učiteľov oceniť aj inak, určite by záujem o toto povolanie či vedenie mimoškolských krúžkov stúpol,“ pripomína Plesch.

Vyznamenanie pre mimoriadnych učiteľov paradoxne neprichádza od štátu, ale zo súkromného sektora. Už tretí rok hrdinov spoza katedry vyťahuje projekt Ceny Dionýza Ilkoviča (CDI). Učiteľov a nepedagogických pracovníkov oceňuje práve za rozvoj mimoškolskej činnosti pre žiakov základných a stredných škôl v predmetoch matematika, fyzika, chémia a informatika.

Marián Marek, generálny riaditeľ slovenskej technologickej spoločnosti PosAm, ktorá je zakladateľom CDI, si prácu učiteľov nesmierne váži. Podľa neho si zaslúžia obrovské uznanie, lebo v skromných podmienkach a na úkor vlastného komfortu pracujú denne s talentom mladých ľudí a pomáhajú im pripraviť sa na život tak, aby boli úspešní.

„Ako zamestnávateľ v tom vnímam aj iný benefit, a tým je vybavenosť, s ktorou takíto absolventi prichádzajú na trh práce. Mladé talenty potrebuje každá firma a je jedno, v akom sektore pôsobí. Snažme sa vytvoriť na Slovensku také podmienky, aby bol skvelý učiteľ poruke každému žiakovi, ktorý má záujem na sebe pracovať,“ nabáda Marek.

Nominačný proces pre tretí rok Ceny Dionýza Ilkoviča sa spúšťa začiatkom júna. Študenti, učitelia, riaditelia, alebo aj rodičia budú môcť nominovať učiteľov až do konca septembra. Odborná porota potom prihlášky vyhodnocuje a vyberá troch finalistov. Tých ocenia počas slávnostného večera v Bratislave a domov si odnesú okrem sošky a uznania i finančnú odmenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #veda #študent #učiteľstvo #Cena Dionýza Ilkoviča #Martin Plesch