S novým školským rokom prichádzajú aj nové termíny

September je predo dvermi a škola volá. Nasledovné termíny si preto nezabudnite poznačiť. Maturanti už napríklad vedia termíny písomných, ale aj ústnych skúšok. Čítajte ďalej.

26.08.2019 07:00
veda, vedec, škola, študent, tabuľa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Napriek tomu, že máme posledné prázdninové dni pred sebou, rodičia už pomaličky rozmýšľajú, čo všetko ich čaká s príchodom nového školského roka. A nielen rodičia, termíny si strážia aj maturanti. Nový školský rok sa začína 1. septembra 2019 a s ním prichádzajú aj dôležité termíny, ktorí s ním súvisia.

Oddýchnutí žiaci zasadnú v pondelok 2. septembra 2019 do školských lavíc, prvý polrok sa končí 31. januára 2020, druhý polrok sa začne 4. februára 2020 a ukončený bude 30. júna 2020. Počas tohto obdobia sa konajú celonárodné testovania a maturantov čakajú aj maturitné skúšky. Ich termíny nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Zopár čísel na začiatok

A koľko dní čaká školákov v laviciach? Podľa ministerstva školstva je to presne 190 dní, čo strávia žiaci v budúcom školskom roku 2019/2020 v škole. Prázdniny si budú môcť užívať 92 dní, ak nerátame víkendy a sviatky.

Aj v tomto školskom roku čaká žiakov Testovanie 5 a Testovanie 9. „Dôležitým termínom pre budúcich piatakov bude v novom školskom roku 20. november 2019, keď sa uskutoční celonárodné Testovanie 5 z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra a maďarský jazyk a literatúra. Zúčastnia sa na ňom všetci žiaci 5. ročníka ZŠ, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím,“ informuje na svojej stránke ministerstvo školstva.

Podľa rezortu tak rovnaké celonárodné testovanie absolvujú aj žiaci 9. ročníka, konkrétne 1. apríla 2020 z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra a 2. apríla 2020 z predmetov slovenský jazyk a slovenská literatúra, ukrajinský jazyk a literatúra. K dispozícii bude aj náhradný termín Testovania 9, ktorý sa uskutoční 15. a 16. apríla 2020.

Ako je to s termínmi maturít?

Svoje vedomosti získané počas stredoškolského štúdia si budú maturanti overovať v dňoch 17. až 20. marca 2020 v rámci externej maturitnej skúšky. Pripravený je aj náhradný termín pre maturantov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nezúčastnia na externej maturite od 31. marca do 3. apríla 2020.

Po písomných prídu aj ústne maturity, ktoré študenti absolvujú v máji a júni. „Svoje stredoškolské štúdium ukončia ústnou maturitnou skúškou, ktorej termín určia príslušné odbory školstva okresných úradov v niektorom týždni v termíne od 18. mája do 5. júna 2020,“ hovorí ďalej ministerstvo.

Druhý polrok

Druhý polrok bude v znamení prijímacích skúšok na stredné a vysoké školy, ale rovnako by mali byť v pozore aj rodiča predškolákov.

V druhej polovici školského roka by preto mali sledovať vytipované materské školy, ktoré by mali začať zverejňovať termíny a podmienky prijímania detí. Termíny podávania žiadosti sa zvyčajne zverejňujú vo februári.

Celkový prehľad prázdnin v školskom roku 2019/2020 nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školský rok 2019/2020 #termíny skúšok #maturity 2019/2020