Výučba cudzích jazykov prešla zmenou

Aké zmeny prinesie nový školský rok? Zaujímavou zmenou je výučba cudzích jazykov v rámci základných škôl. Slovenskí žiaci majú povinný prvý cudzí jazyk už ako tretiaci, pričom ďalší cudzí jazyk si volia o pár ročníkov neskôr. Teraz však dochádza k zmene.

31.08.2019 11:00
škola, školáci, žiaci, vyučovanie, študenti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Okrem anglického jazyka, ktorý dominuje, sa žiaci na Slovensku vzdelávajú aj v ďalších cudzích jazykoch. V novom školskom roku tak prichádza malá zmena, pretože žiaci sa druhý svetový jazyk môžu začať učiť skôr, ako tomu bolo doteraz.

O akú zmenu konkrétne ide? „Nový školský rok 2019/2020 prinesie žiakom základných škôl zmenu v oblasti vyučovania cudzieho jazyka. Doteraz sa žiaci učili povinne anglický jazyk, a to už od tretieho ročníka. K nemu si zvolili v siedmom ročníku ďalší svetový jazyk (nemecký, taliansky, francúzsky, ruský alebo španielsky), ktorého vyučovanie vedela škola zabezpečiť (podľa možností školy a záujmu žiakov),“ informuje ministerstvo školstva na svojej stránke.

A tak to v praxi znamená, že už po tejto zmene si žiaci budú môcť vybrať svetový jazyk, ktorý sa začnú učiť v 3. ročníku povinne. „Ak si žiak nevyberie anglický jazyk ako prvý cudzí jazyk, musí si ho v 7. – 9. ročníku zvoliť ako druhý cudzí jazyk. Dôvodom je skutočnosť, že škola má v zmysle školského zákona: „umožniť žiakovi ovládať anglický jazyk a aspoň jeden ďalší cudzí jazyk a vedieť ich používať“. Časová dotácia musí byť v tomto prípade najmenej dve hodiny týždenne, ktoré je škola povinná zabezpečiť z rámca voliteľných hodín,“ hovorí ďalej ministerstvo.

Prečo prichádza táto zmena? Okrem spätnej väzby zo škôl bola dôležitá aj komunikácia so zamestnávateľskými zväzmi, pričom výsledkom je lepšie uplatnenie žiakov v budúcnosti. „Ministerstvo školstva pristúpilo k prehodnoteniu súčasného postavenia cudzieho jazyka vo vzdelávaní na základe komunikácie so školami, ale aj so zamestnávateľskými zväzmi. Okrem toho ovládanie viacerých cudzích jazykov, osobitne nemčiny a francúzštiny, ktoré sú jazykmi obchodu a kultúry, môže zabezpečiť lepšie uplatnenie na trhu práce,“ vysvetľuje rezort školstva.

Zmena, ktorá začína platiť od septembra tohto roka, je podľa ministerstva pre školy dobrovoľná. Ministerstvo tiež predpokladá, že väčšina škôl zostane pri doterajšej praxi a naďalej bude vyučovať povinne anglický jazyk ako prvý cudzí jazyk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzie jazyky #výučba cudzích jazykov #deti a cudzie jazyky