Ministerstvo školstva ohlásilo štipendium vo výške 16 500 eur. Ktorí študenti majú nárok? A ako budú peniaze vyplácané ?

Štipendisti budú dostávať 300 eur mesačne počas troch akademických rokov, vyplácané budú tisícové odmeny.

21.03.2024 15:00
medici, lekári, zdravotníci, študenti Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Študenti môžu v rámci štipendijnej schémy „Študuj doma, Slovensko Ťa odmení“ získať 16.500 eur. Potrebné je, aby v akademickom roku 2024/2025 nastúpili na študijný program pripravujúci na nedostatkové povolania. Štipendium je určené pre 400 študentov, informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

„Sumou 16.500 eur podporíme v akademickom roku 2024/2025 študentky a študentov študijných programov, ktoré sú naviazané na dlhodobo nedostatkové povolania, akými sú učitelia, ošetrovatelia, lekári, ale takisto zamestnanci v oblasti jadrovej energetiky,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Poznamenal, že rezortu ide hlavne o motiváciu maturantov, aby išli študovať študijné odbory, ktoré vedia pomôcť trhu práce a spoločnosti na Slovensku.

Štátny tajomník Róbert Zsembera ozrejmil, že štipendisti budú dostávať 300 eur mesačne počas troch akademických rokov. „Po prvom úspešne absolvovanom ročníku však bude štipendistom po zápise do druhého ročníka vyplatená jednorazová suma 1000 eur, po druhom úspešne absolvovanom ročníku a zápise do tretieho ročníka 1500 eur a po úspešnom ukončení tretieho ročníka bude štipendistom vyplatená jednorazová odmena vo výške 5000 eur,“ priblížil.

Zoznam nedostatkových povolaní, dostupný na webe, bol identifikovaný za pomoci odborníkov z rôznych oblastí zaoberajúcich sa pracovným trhom a jeho potrebami. Rezort školstva oslovil na tvorbu zoznamu aj akademické prostredie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #škola #štipendium