Otestujte sa: Môžete ísť zbierať liečivé rastliny?

Samozrejme, otázka z titulku neplatí pre tieto zimné chvíle... Mnohí z nás poznajú liečivé rastliny len vysušené v čajových sáčkoch. Trúfli by ste si isť ich aj nazbierať?

11.01.2015 06:00
debata

Nie sú kvety ako kvety. Mnohé z nich sú užitočnejšie ako že len pár dní zdobia príbytok vo váze. Tak sa otestujte, ako poznáte naše liečivé rastliny.

Či sa vám test podaril na 100% alebo nie, pochváľte sa svojím výsledkom aj na facebooku!

Test sme pripravili v spolupráci s portálom DoučMa.sk.

douč ma

Poznáte naše liečivé rastliny?

Poznáte týchto desať liečivých bylín, ktoré u nás rastú? Otestujte sa! Príslušný obrázok je vždy nad otázkou.

ľubovník bodkovaný

1. Na obrázku je liečivá rastlinka, ktorej plod je tobolka, ľudovo nazývaná aj „kvieťa Matky Božej“. Kvitne na suchých lúkach a brehoch. Obsahuje látku hypericín, ktorá sa používa na výrobu antidepresív. Nazýva sa:

alchemilka pasienková

2. Liečivá rastlina z čeľade ružovitých, ľudovo nazývaná aj ako „husia nôžka“ sa od nepamäti používa pri ženských ochoreniach aj pri poruchách spánku. Obľubuje vlhké prostredie. Pri prechádzkach prírodou ju spoznáte podľa zelenožltých kvetov. Volá sa:

deväťsil lekársky

3. Rastlina na obrázku s ružovofialovými kvetmi z čeľade astrovitých, rastie na brehu riek a potokov. Čaj z nej sa používa napr. pri horúčke a epilepsii a obklady pri vykĺbeninách. Je to:

kostihoj lekársky

4. Chlpatá rastlina z čeľade borákovité nesie ľudový názov „svalník čierny“ a nájdete ju rásť na vlhkých lúkach. Jej liečivé účinky sa využívajú proti reumatizmu aj pri liečbe kŕčových žíl. Na obrázku je:

lastovičník väčší

5. Žltokvetá liečivá rastlina s ľudovým názvom „hadí mlieč“ pochádza z čeľade makovité. Má krv prečisťujúce a krvotvorné účinky. Rastlina pri prerezaní vypúšťa oranžové mlieko. Rastie na kamenistých pôdach. Obsahuje alkaloid chelidonín, ktorý má analgetické a

slez nebadaný

6. Bylina s fialovo-ružovými kvetmi nesie ľudový názov „divý ajbiš.“ Jej liečivé účinky sa používajú aj pri zahlienení pľúc alebo pri zápale žalúdka. Rastie aj v našich kvetinových a zeleninových záhradách. Volá sa:

repík lekársky

7. Chlpatá rastlina z čeľade ružovité má drobné žlté kvietky a ľudový názov „boží bič.“ Rastie na kopcoch, svahoch a presvetlených lúkach. Lieči všetky zápaly v krku a v ústach, a takisto pomáha aj pri chorobách pečene, žalúdka a čriev. Na obrázku je:

veronika lekárska

8. Maličká rastlinka s fialovými kvietkami, nazývaná aj „biela betonika“ je podľa ľudových liečiteľov všeliekom na všetky choroby. Liečivé účinky tejto rastliny upravujú napr. hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú aj pri chronických exémoch. Nazýva sa:

vŕbovka malokvetá

9. Bledofialovokvetá bylinka rastúca hlavne pri okolí potokov. O jej účinky by sa mali zaujímať najmä starší muži, pretože výťažky z byliny pomáhajú pri ťažkostiach s prostatou a močového ústrojenstva. Jej ľudový názov je napodiv „ženský vlas.“ Je to:

zlatobyľ obyčajná

10. Žltokvetú liečivú rastlinu s ľudovým názvom „zlatá metla“ nájdeme rásť na okrajoch lesov alebo na rúbaniskách. Je výborný liečivý prostriedok hlavne pri ochoreniach čriev a obličiek. Pri prechádzke lesom uvidíte:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečivé rastliny #test vedomostí