Povinnou výbavou každého študenta je sebadisciplína

Disciplína a sebadisciplína. S disciplínou by mali začínať rodičia pri výchove detí už odmalička. Neskôr sa im to vráti napríklad v podobe usilovného študenta, ktorý sa vďaka sebadisciplíne dokáže pripraviť na riešenie mnohých problémov, vyrovnať sa s určitou situáciou a vie zvládať tiež náročnejšie tempo v škole či neskôr v práci.

22.09.2017 23:00
dieťa, školák, žiak, kniha, promócia Foto:
Sebadisciplína je jednou z najdôležitejších vlastností, ktoré predurčujú úspech človeka.
debata

Usilovní študenti väčšinou dosahujú úspechy v škole, majú dobré študijné výsledky a darí sa im aj neskôr v pracovnom živote. Je to i vďaka tomu, že majú určitú dávku disciplíny a pevnej vôle. Sebadisciplína je veľmi dôležitá, ak chce byť študent úspešný. Dobré známky väčšinou nezíska len tak jednoducho, je za tým kus driny, veľa hodín učenia, prípravy a tiež veľa odriekania a disciplíny. Menší žiaci sú pod väčším drobnohľadom rodičom, ktorí ich vedia usmerniť a postrážiť ich disciplínu. Čo sa týka starších študentov, tak tam je to už vo väčšej miere o sebadisciplíne a nastavení si toho, do akej miery viem vnímať, že teraz sa naozaj musím venovať napríklad práve škole a štúdiu.

Ciele a plány

Úspešní študenti si prirodzene zvyknú štúdium a prípravy plánovať aj dopredu. A nielen to. Plánovanie je dôležitou súčasťou ich života. Stanovenie si cieľov je kľúčovým momentom k tomu, aby ich človek dosiahol. Stanovenie jasných cieľov zas umožní ich ľahšiu realizáciu. Preto je dobré, aby si študenti vedeli stanoviť reálne ciele aj v rámci štúdiá. Každý žiak napríklad nemôže mať najlepšiu známku z nejakého konkrétneho predmetu.

Sebadisciplína ide ruka v ruke so sebaovládaním. A obe tieto vlastnosti majú svoje miesto v škole.

Podľa školskej psychologičky Kornélie Ďuríkovej sú sebadisciplína alebo aj sebaovládanie jednou z najdôležitejších vlastností, ktoré predurčujú úspech človeka. „Práve sebaovládanie a sebadisciplína sú tými kľúčovými vlastnosťami, ktoré robia ľudí úspešnými. Sebadisciplína veľmi úzko súvisí s vytrvalosťou,“ hovorí ďalej školská psychologička.

Ak žiaci nevnímajú sebadisciplínu ako prirodzenú súčasť života, prejaví sa to aj neskôr v bežnom živote. V práci či v súkromí ich môžu čakať rôzne ťažkosti, zlyhania a nepríjemné situácie. „Ľudia, ktorí majú problémy so sebadisciplínou, majú veľkú šancu dostať sa do mnohým problémov a často v živote zlyhávajú,“ opisuje Ďuríková.

Sú dnešní študenti disciplinovaní alebo svoje povinnosti skôr zvyknú odložiť na neskôr?

„Bohužiaľ, mám také skúsenosti, že mnohí dnešní mladí ľudia majú práve v tejto oblasti veľké problémy. Nevieme presne povedať, čím to je. Či je to prílišnými možnosťami, a preto majú deti pocit, že môžu preskočiť hneď z jedného stanoveného cieľa k druhému, či devalváciou hodnôt, prípadne niečím iným,“ odpovedá na otázku školská psychologička.

Podľa Ďuríkovej dnes mnoho mladých ľudí nevie prekonávať prekážky a rýchlo sa vzdáva. Vidno to aj v škole. Zabúdanie, odkladanie povinností na poslednú chvíľu alebo veľmi rýchle vzdanie sa svojho cieľa, ak sa nedarí.

Školská psychologička si tiež myslí, že „toto sú vlastnosti, ktoré treba dnešné deti učiť. Nevzdať sa pri prvej prekážke a ovládať sa.“

Čo poradiť žiakom, ktorí majú veľmi slabú sebadisciplínu? A čo s takými, ktorí nemajú žiadnu?

„Myslím si, že neexistuje nejaké jednoznačné riešenie či odporúčanie, ako to napraviť. Všetko je to o prístupe k sebe, životu, budúcnosti. Deťom ale pomáha naučiť sa stanoviť si reálne ciele, plánovať, vedieť čo chcem dosiahnuť a postupne k cieľu kráčať. K tomu je potrebná podpora, konštruktívna kritika dospelých, nie prehnané chválenie dieťaťa, ale zasa viera v jeho schopnosti a budúcnosť,“ hovorí školská psychologička.

Dá sa teda disciplína získať?

„Existujú názory, ktoré hovoria o tom, že deti, predovšetkým v tínedžerskom veku, treba vystavovať náročným situáciám a úlohám. Tak sa tiež učia sebaovládaniu. Musia to byť ale také úlohy, ktoré sa dajú zvládnuť a sú len o trošku náročnejšie, ako sú ich aktuálne zručnosti či schopnosti. Tým, že deti takýmto situáciám vystavíte, musia na sebe popracovať, musia sa ovládať, musia mať disciplínu, no zároveň by mali byť schopné, aby to zvládli. Ten pocit úspechu je potom obrovským zadosťučinením a posúva ich to ďalej,“ radí Ďuríková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #disciplína #sebaovládanie #sebadisciplína