Stužkovú si dôkladne naplánujte

O stužkovej slávnosti by sa dalo povedať, že je to udalosť, na ktorú každý spomína a aj po dlhých rokoch si dokáže človek vynoriť v pamäti tieto chvíle. Stužková nie je len o peknom oblečení a upravenom zovňajšku, ale zároveň predstavuje spolu s maturitnými skúškami vstupnú bránu do dospelosti. Je to oslava všetkých tých spoločne strávených chvíľ v školskej lavici a zároveň možnosť, ako osláviť koniec jednej etapy v živote.

13.10.2017 18:40
študenti Foto:
Aby ste na stužkovú spomínali v dobrom, treba si ju dôkladne naplánovať a rozdeliť si jednotlivé úlohy medzi všetkých spolužiakov.
debata

Študenti v poslednom maturitnom ročníku to naozaj nemajú jednoduché. Množstvo učiva a zároveň aj vypracovanie si jednotlivých skrípt v rámci prípravy na maturitné skúšky. Do tohto celého procesu sa ešte pridáva aj samotná stužková, ktorú si musia zorganizovať. Pre väčšinu študentov to bude určite prvá skúsenosť s organizovaním akcie, ktorá je určená pre viac ľudí. Všeobecne platí, že čím viac ľudí, tým väčší problém robiť kompromisy. A tie sa vždy musia urobiť, pretože sa zakaždým nájde niekto, kto nebude s niečím súhlasiť. Treba sa preto vyzbrojiť veľkou dávkou trpezlivosti a rozvahy.

Kolektív by si mal zvoliť „hlavu“ stužkovej slávnosti, ktorá bude všetko riadiť. Ďalej je dôležitá úloha pokladníka, ktorý bude zbierať financie na jednotlivé položky, ktoré vzniknú v súvislosti so stužkovou. Ak si zvolíte aj manažéra kreatívy, ktorý bude mať na starosti vymýšľanie programu a zábavy, nič nepokazíte. Pouvažuje aj nad tým, že by mohol byť niekto z vás zodpovedný za výzdobu, ďalší za občerstvenie a tak ďalej. A každého „vedúceho pracovníka“ bude viesť už spomínaná „hlava“ stužkovej slávnosti. Ale nezabúdajte na to, že treba vypočuť každého v kolektíve a treba o všetkom hlasovať, dohodnúť sa a nepresadzovať nasilu svoje názory a predstavy.

Časový harmonogram

Urobte si zoznam toho, čo potrebujete. Priority si dajte na prvé miesta, zvyšok postupne dopĺňajte. Na zozname by sa mali podieľať všetci spolužiaci, každý totiž môže mať dobrý nápad alebo dôležitý postreh. Spíšte si, čo potrebujete urobiť ako prvé, čo môže počkať a urobte si časovú os.

Treba myslieť na všetko od miesta, termínu, pohostenia až po samotnú zábavu, hudbu a sprievodný program. Okrem toho treba myslieť aj na rôzne doplnkové služby – napríklad fotograf, kameraman. Taktiež treba zabezpečiť výzdobu sály, stolov.

Nezabudnúť aj na učiteľov – tam treba zabezpečiť kytice, darčeky a v neposlednom rade aj veľmi dôležitá súčasť každej stužkovej slávnosti a to samotné stužky, vankúšik na stužky a spomienkové poháre. Všetci spolužiaci by sa mali naučiť slová študentskej hymny Gaudeamus igitur.

Vyberte si hovorcov s dobrým prejavom. Tí budú mať jednotlivé príhovory či už k rodičom, učiteľom a triednemu učiteľovi. Pripravte si ich spoločne, použite kreativitu, zapojte fantáziu, aby mali naozaj osobný podtón. Napíšte si ich a vytlačte.

Výber miesta nepodceňte

Čo sa týka miesta stužkovej, tak je veľmi dôležité zvoliť také, ktoré spĺňa viacero podmienok. Myslite na to, že potrebujete zvládnuť jednotlivé chody slávnostnej večere od predjedla až po dezert – otestujte si daný podnik a vyskúšajte si na vlastnej koži to, aké jedlá varia. Tiež budete potrebovať tanečný parket, miesto pre DJ alebo skupinu a rovnako treba myslieť aj na to, ako bude tento priestor vyzerať na fotografiách. Preto nevyberajte miesto len podľa fotografií na internete, ale choďte tam osobne, aby ste sa presvedčili. Vyberte si niekoľko podnikov, aby ste mohli porovnať vaše možnosti. A potom si vyberte tú správnu.

Rezervácia v predstihu

Ak budete mať miesto vybrané, rezervujte si ho, zložte zálohu a uistite sa, že na ten termín ho budete mať k dispozícii. Potom už môžete riešiť hudbu, fotografa a kameramana. Tých si rezervujte tiež v časovom predstihu, pretože v čase stužkových slávností, ktoré sa väčšinou konajú v období október – december, niektoré stužkové sa konajú aj v januári, zvyknú byť spomínaní profesionáli už rezervovaní.

V prípade, že už máte najdôležitejšie úlohy splnené, môžete sa začať venovať ostatným záležitostiam ako napríklad program, vymýšľanie zábavných scénok, motívy výzdoby a menu. Rozdeľte si úlohy a pracujte na nich spoločne v menších skupinkách. Vždy sa poraďte aj s triednym učiteľom a rodičmi. Práve učiteľ by mal nad vami držať ochrannú ruku a vedieť vás vo všetkom usmerniť.

Nakoniec si nezabudnite stužkovú slávnosť užiť a poriadne ju osláviť, aby ste na ňu spomínali len v tom najlepšom.

Text študentskej hymny v latinčine

Gaudeamus igitur

Gaudeamus igitur iuvenes dum sumus: post iucundam iuventutem, post molestam senectutem nos habebit humus.

Vita nostra brevis est, brevi finietur; venit mors velociter rapit nos atrociter, nemini parcetur.

Ubi sunt, qui ante nos in mundo fuere? Vadite ad superos, transite ad inferos. Ubi iam? – Fuere.

Vivat academia, vivant professores, vivant membrum quodlibet, vivat membra quaelibet, semper sint in flore!

PREKLAD:

Radujme sa teda

Radujme sa teda pokiaľ sme mladí: po príjemnej mladosti, po obťažnej starobe staneme sa súčasťou zeme.

Život náš je krátky, čas rýchlo končí, rýchlo príde smrť, kruto nás uchopí, nikto nebude ušetrený.

Kde sú, tí ktorí pred nami na svete žili? Kráčajte na nebesia, prejdite do pekiel. Kde už? – Žili.

Nech žije akadémia, nech žijú profesori, nech žije každý člen, nech žijú všetci z nás, navždy nech kvitnú!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maturanti #stužková #stužková slávnosť