Sociálne siete pomôžu absolventom pri hľadaní práce

Takmer každý mladý človek je dnes na sociálnej sieti, na ktorej má založený svoj účet. Okrem zábavy však sociálne siete môžu poskytnúť množstvo užitočných informácií a rovnako aj príležitostí. Ak si napríklad absolvent strednej či vysokej školy hľadá prácu, môžu mu v tom výrazne pomôcť sociálne siete.

04.11.2017 10:45
Facebook, notebook Foto:
Facebook je dnes pre mladých najčastejším zdrojom informácií. Môže im pomôcť aj vtedy, keď si hľadajú prácu.
debata

Firmy, rôzne inštitúcie, organizácie a veľké spoločnosti využívajú internet na svoju propagáciu. Zároveň prostredníctvom rôznych komunikačných kanálov ponúkajú pracovné miesta. Výhodou sociálnych sietí je aj to, že majú okamžitý efekt na svojich fanúšikov a môžu spájať ľudí s podobnými záujmami a profesiami. Firmy zvyknú zaujímavé ponuky práce propagovať aj prostredníctvom platených príspevkov, ktoré majú potom dosah na veľmi veľké množstvo užívateľov sociálnych sietí.

Pracovné ponuky online

Na Slovensku máme pracovné portály, ktoré sú zamerané na ponúkanie voľných pracovných miest a zároveň ponúkajú registráciu uchádzačom o zamestnanie. Tí si tu môžu vytvoriť svoj profil a uviesť svoj životopis, na základe ktorého potom zaregistrovaná firma alebo organizácia môže kontaktovať uchádzača o zamestnanie.

Tieto portály okrem toho ponúkajú aj informácie o tom, ako si napísať dobrý životopis, motivačný list, sprievodný list a ponúkajú aj iné informácie pri hľadaní si zamestnania. Výhodou je prehľadnosť a možnosť vyhľadať si voľné pracovné miesta pomocou jednotlivých kritérií (oblasť, miesto, plat, druh pracovného pomeru).

A rovnako aj tieto portály sú na sociálnych sieťach. Sledujte ich, aby ste mali prehľad o tom, čo sa aktuálne deje na trhu pracovných príležitostí.

Sociálne siete sú top

Profesionálni personalisti využívajú sociálnu sieť LinkedIn. Teší sa veľkej obľube vo svete a svoju popularitu si získal už aj na Slovensku a v susednom Česku. Je to miesto nielen pre personalistov, zamestnávateľov a firmy, ale radi ho využívajú aj ľudia, ktorí chcú mať vytvorený profesionálny pracovný profil, kde môžu uviesť svoje pracovné skúsenosti a môžu sa tu pochváliť so svojimi úspechmi. Čím zaujímavejší a profesionálnejší je váš profil, tým sa vaše šance na dobrú pracovnú ponuku zvyšujú.

LinkedIn teda využívajú personalisti, HR oddelenia, firmy, veľké korporátne spoločnosti, ale tiež manažéri, odborníci z rôznych odborov a oblastí, napríklad odborníci z marketingu, sociálnych sietí, reklamy, IT, manažmentu a podobne.

LinkedIn má rôzne možnosti, ako využiť svoj profil. Je dostupný zdarma, ponúka však aj platený účet, ktorý má viac výhod oproti neplatenému účtu. Napriek tomu vám ako absolventovi stačí aj neplatený účet, ktorý si môžete dôkladne pripraviť a „vyšperkovať“.

Uvádzajte všetky znalosti a schopnosti, ktoré máte. Pokiaľ ovládate minimálne jeden cudzí jazyk, vaše šance sa opäť zvyšujú. Odborníci tiež odporúčajú, aby ste mali svoj profil vytvorený v angličtine.

Ak ste sa rozhodli, že sa na zaregistrujete, budete potrebovať dobrú fotku. Na sociálnej sieti nemôžete existovať bez fotky, preto rovno zabudnite, že by ste tento krok ignorovali. Výber fotografie je dôležitý, investujte do toho čas a dajte si urobiť profesionálnu profilovú fotografiu. Naozaj vám to zvýši vaše šance na úspech. Na LinkedIn určite nepatria fotky v starom a vyťahanom tričku, vo vyzývavých šatách a s neprimeraným líčením.

Kontakty sú dôležité

Ak už ste sa zaregistrovali a vytvorili si svoj profesionálny profil, bolo by dobré, aby ste si pridali čo najviac kontaktov. Môžete si pridať svojich známych, ktorí pracujú alebo stále študujú a sú na LinkedIn zaregistrovaní. Určite si však pridajte aj odborníkov z personálnych agentúr, známe spoločnosti a zamestnávateľov a rovnako si pridajte aj ľudí, ktorí sú známi z rôznych oblastí a sú dobrí v tom, čo robia. Nikdy neviete, kedy sa vám takýto kontakt zíde. Na tejto sociálnej sieti je veľmi dôležité, aby ste mali vybudovanú určitú základňu kontaktov, na základe ktorej sa vám bude táto „databáza“ neustále zvyšovať a tým sa budú zvyšovať aj vaše šance byť oslovení.

Páči sa vám Facebook?

Okrem toho tú veľkú úlohu zohráva aj sociálna sieť Facebook. Práve Facebook je najobľúbenejším nástrojom na využívanie kampaní, ktorými firmy a personalisti chcú osloviť ľudí, ktorí si hľadajú prácu. Facebook ponúka neobmedzené možnosti. Môžete sledovať množstvo ľudí, odborníkov, rôzne HR skupiny, skupiny ponúkajúce prácu.

Ak si hľadáte prácu cez Facebook, tak je veľmi dôležité, aby ste mali správne nastavené svoje súkromie. Nezabúdajte na to, že ak máte svoj FB profil verejne dostupný a pridávate tam príspevky zo svojho súkromného života, tak je veľká pravdepodobnosť, že si váš budúci zamestnávateľ profil pozrie. Skutočne to dnes robí väčšina zamestnávateľov, keď prijíma nového zamestnanca. Preto, ak si hľadáte prácu, zvážte, čo si dávate na svoj profil a kto všetko to môže vidieť. A rovnako zvážte aj svoju profilovú fotku, ktorú na Facebooku máte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #profesia #kariéra #sociálne siete