Ako sa efektívne učiť?

Existujú zaručené tipy pre študentov, ktoré naozaj fungujú? Ak má byť študent úspešný, nemusí tráviť celý svoj voľný čas nad knihami. Veľa odborníkov radí, aby sa študenti naučili efektívne učiť sa. V preklade to znamená - byť študentom, ktorý študuje šikovnejšie a nie ťažšie. Čím je študent starší, tým je aj štúdium náročnejšie. Z ročníka do ročníka je viac náročnejších predmetov a na vysokej škole majú potom mladí často problém s efektívnym učením sa. Oveľa dôležitejšie preto je študovať múdro a nie ťažko.

17.12.2017 14:30
Štúdium, škola, profesia Foto:
Existuje kľúč k efektívnemu učeniu sa?
debata

Každý hľadáme inšpiráciu na internete. Ak si s niečím nevieme poradiť, väčšinou si hneď otvoríme Google a už hľadáme konkrétne riešenie pre náš problém. Nie vždy sú to správne rady či tipy, ktoré takto nájdeme, ale niekedy sú to cenné rady, ktoré nám môžu pomôcť alebo zjednodušiť život.

Študenti používajú internet často, dalo by sa povedať, že neustále – najčastejšie však vtedy, ak potrebujú pomoc pri učení, pri písaní esejí, projektov a záverečných prác. Ak potrebujú hľadať správnu odpoveď, skôr ju hľadajú práve prostredníctvom spomínaného vyhľadávača. Dnes už študenti siahnu takmer vždy po moderných technológiách ako klasických knihách. Práve výhodou internetu je jeho rýchlosť.

Najmä stredoškoláci a vysokoškoláci majú v dnešnej dobe oveľa jednoduchší prístup k informáciám, ako mali naši rodičia a starí rodičia. Tí si museli hľadať informácie v knižnici, kým dnešným tínedžerom stačí vziať do ruky smartfón alebo tablet a surfovať po internete. Okrem cenných informácií do školy môžu študenti využívať internet a sociálne siete na hľadanie si informácií o efektívnom učení. Môžu sa tak inšpirovať k tomu, aby skúsili na vlastnej koži, čo je pre nich najlepšie – a práve vhodné študijné návyky im môžu pomôcť pri prekonávaní náročných období v škole.

Študijné návyky, ktoré vám môžu pomôcť

Ktoré zvyky by si mali študenti osvojiť? Prinášame aj my zopár tipov pre efektívne učenie sa.

Nedá sa naučiť všetko naraz

Ak si školské povinnosti žiak neustále odkladá, na jeden raz všetko určite „nedobehne“. Učiť sa v kratších časových intervaloch, ale pravidelne, má svoje nevyvrátiteľné výhody. Študenti by sa mali naučiť byť konzistentní vo svojom štúdium a mať pravidelné kratšie intervaly štúdia.

Plánovanie a čas

Znie to možno ako klišé, ale funguje. Správne načasovanie a plánovanie je polovica úspechu. Študenti, ktorí si dokážu určiť čas počas týždňa, ktorý budú venovať učeniu a budú ho zároveň aj dodržiavať, dosahujú určite lepšie výsledky ako tí, ktorí študujú sporadicky.

Nielenže je dôležité, aby ste si urobili študijný plán, ale vytvoriť si určitú hodinu počas dňa, ktorú budete tomu naozaj venovať. Ak sa nastavíte na to, že v konkrétnom čase sa budete učiť, stane sa to bežnou súčasťou vášho života. Samozrejme, že je prirodzené, že občas do toho príde neočakávaná udalosť, v takom prípade sa nič nestane, ak sa občas niečo zmení aj na tom. Dôležité je vrátiť sa späť do študijného plánu hneď, ako je to možné.

Poznať svoje ciele

Dôležité je si zadefinovať svoj študijný cieľ – to znamená, že je dôležité vedieť, čo sa potrebujem doučiť a na čo sa dnes chcem sústrediť. Opakovať si učivo či „biflovať“ sa určité definície nemá zmysel. Treba si zadefinovať to, čo má byť výstupom z učenia.

Najťažší predmet ako prvý

Toto je dosť kontroverzná téma – niektorí študenti možno budú mať opačný názor. Je to naozaj individuálne, ale väčšina odborníkov sa zhoduje v tom, že na začiatok treba začať s tým, čo nám ide najťažšie a s čím máme najväčšie problémy. Na začiatku máme totiž ešte dosť energie, kým v druhej polovici štúdia už môžeme byť unavení a menej koncentrovaní.

Robte si na vyučovaní poznámky

Poriadok v zošitoch – bez dobrých poznámok to nepôjde. Skôr ako sa začnete učiť, skontrolujte si vaše poznámky a výstupy z jednotlivých predmetov. Ak nebudú vaše poznámky zrozumiteľné, nebudú vám dávať zmysel a budete mať v nich chaos, len veľmi ťažko si zapamätáte to, čo budete potrebovať na hodine.

Víkend bez učenia?

Cez víkend by sme mali oddychovať, ale aj napriek tomu si treba nájsť časť na zopakovanie si učiva z celého týždňa. Efektívne učenie spočíva vždy v pravidelnom opakovaní si toho, čo sme sa doteraz naučili a nemusí to trvať celé hodiny, stačí si priebežne robiť poznámky a priebežne si ich aj prečítať.

Vyššie uvedené návyky vám môžu pomôcť zlepšiť si vaše doterajšie študijné výsledky a môžu vás naučiť aj to, ako sa efektívne venovať štúdiu.

A ak hľadáte inšpiráciu na internete, prinášame vám zopár videí:

Tipy na to, ako byť úspešným študentom
Ako si vybudovať dobré študijné návyky?
Ako sa učiť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdium #efektívne učenie sa #efektívne učenie