Poznáte Feynmanovu techniku učenia?

Dnes už majú žiaci a študenti možnosť nájsť si dostatok informácii o motivácii a metódach učenia sa. Školáci hľadajú čo najrýchlejšiu cestu, ako pochopiť učivo či predmet, ktorý im robí problém. Existujú spôsoby, ako získať lepšie hodnotenie v škole a čo najlepšiu známku? Ťažko povedať, čo naozaj funguje, ale určite si treba vyskúšať aspoň niektoré rady a tipy, ktoré si viete nájsť napríklad na internete alebo v odbornej literatúre.

12.01.2018 01:00
chlapec, rozmyslat, vysoka skola Foto:
Pri Feynmanovej metóde sa neučíte klasickým memorovaním, spočíva vo vysvetľovaní a dôraz sa kladie na jednoduché vyjadrovanie.
debata

Každý študent sa už stretol s tým, že mal naraz veľa učenia a príprav na skúšky. V jednej deň ho čakalo viacero testov či skúšok a zrazu nevedel, ako sa učiť čo najefektívnejšie. Metód a techník je niekoľko a vybrať si je naozaj ťažké. Na každého môže fungovať niečo iné.

Dnes sa pozrieme na metódu, ktorá sa volá Feynmanova technika učenia. Nie je zatiaľ veľmi populárna, respektíve ju u nás ešte nepozná toľko študentov, ale aj napriek tomu sa o tomto spôsobe učenia dosť na internete hovorí.

Túto techniku odporúčal americký fyzik a nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Richard Feynman. V čom spočíva? Feynmanova technika je založená na tom, že danú tému učíte niekoho iného, vysvetľujete mu. Keďže musíte vysvetliť problematiku niekomu inému, zistíte, kde sú vaše nedostatky – viete, v čom sa musíte zlepšiť a na čo sa treba viac sústrediť. Túto techniku môžete využiť najmä vtedy, keď sa potrebujete naučiť nové témy, novú látku, lepšie si zapamätať fakty, pochopiť ich a jednoducho sa pripraviť na písomku či skúšku.

Aj pri tejto metóde platia určité zásady. Ktoré sú to?

Zásady, ktorých by sme sa mali držať:

  • Treba si zvoliť najskôr tému alebo látku, ktorú potrebujete pochopiť a naučiť sa. Pripravte si poznámky na jednu stranu tak, aby ste mali spísané všetky informácie, čo o danej téme viete získať. Na opačnú stranu si budete značiť to, čo nové sa naučíte.
  • Predstavivosť – tréning spočíva v tom, že si predstavujete, ako vysvetľujete ostatným spolužiakom konkrétnu tému. Vyjadrujte sa jasne, zreteľne a jednoducho.
  • Ak zrazu neviete pokračovať, vráťte sa naspäť k poznámkam a literatúre. Viete sa pozrieť na to, s čím máte problém a čomu nerozumiete. Práve tieto časti, ktoré vám robia problém, si naštudujte tak, aby ste ich vedeli vysvetliť ostatným spolužiakom.
  • Odporúča sa používanie podobných prvkov. Jednotlivé fakty spájajte do podobných situácii a prvkov, zjednodušte si jazyk.

Bez učenia to nepôjde

Na záver však treba spomenúť, že žiadna technika sa nezaobíde bez učenia. Vždy musíte venovať určitý čas vzdelávania a naštudovaniu si problematiku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #feynmanova metoda