Kam po vysokej škole? Nepanikárte, ale poobzerajte sa okolo seba

Skončili ste vysokú školu a plánujete si svoju budúcnosť? Život po škole býva odlišný, hľadanie si práce na plný úväzok môže tiež chvíľu trvať a nie každý absolvent má okamžite otvorené dvere k naštartovaniu svojej kariéry. Netreba však hneď po škole robiť paniku, prázdniny sa práve začínajú a možno myšlienka, že vám zostane čas na posledné voľné leto, nemusí byť vôbec zlá.

30.06.2018 23:00
mládež, mladí ľudia, komunikácia, technológie,... Foto:
Študenti po skončení školy často pociťujú stres z toho, či si vôbec nájdu prácu. A tak siahnu aj po takom zamestnaní, ktoré im je proti srsti.
debata

Tlak okolia na absolventov nie je vždy príjemný. Väčšinou aj samotní rodičia očakávajú, že ich dospelé dieťa si nájde okamžite nejaké zamestnanie a osamostatní sa. Nájsť si vhodné zamestnanie ale občas chvíľku trvá a niekedy trvá aj oveľa dlhšie. Medzitým však môžete urobiť niekoľko vecí. Najmä – pracujte na sebe aj po škole!

Známi sa vás pýtajú, aké sú vaše plány do budúcna, čo by ste chceli robiť a čím si zarábať „na chlieb“.

Po ukončení vysokoškolského štúdia myslite na to, že máte veľa možností, stačí si len dobre premyslieť, ktorým smerom by ste sa chceli vybrať. Ak máte aspoň minimálnu možnosť, tak neberte hneď prvé miesto len kvôli tomu, že máte strach, aby ste sa uživili. Samozrejme, že často sa môžete rozhodovať na základe minimálnej ponuky, ktorú pracovný trh ponúka práve vo vašom regióne. Myslite však pozitívne a skúste si napísať plán, čo by ste chceli najbližšie roky robiť a ako si predstavujete svoju profesionálnu kariéru. Ak treba, tak pokojne vycestujte mimo svoje bydlisko alebo sa vyberte po skúsenosti a zážitky do zahraničia.

Dnes je možností vo svete naozaj neúrekom. Možno vám k tomu nebude stačiť ani vysokoškolský diplom, pretože budete potrebovať doplnkové vzdelanie – nejaký konkrétny kurz, školenie, online tréning a podobne. Chopte sa príležitostí, hľadajte si informácie, ako si môžete vylepšiť svoj životopis a ako získať chýbajúce zručnosti. Máte diplom z ekonómie, ale radšej by ste robili šéfkuchára? Stále máte možnosť, máte pred sebou ešte veľmi veľa rokov tvrdej práce – takže môžete začať na sebe pracovať aj v inej sfére.

Neporovnávajte sa! Ak si váš bývalý spolužiak práve našiel vynikajúcu prácu a vy ste to šťastie na začiatku nemali, nezúfajte. Vôbec to totiž neznamená, že by ste nejakým spôsobom zlyhali.

Neorientujte sa výslovne len na to, čo ste si mysleli, že chcete robiť. Ak ste vysokú školu vyberali pred šiestimi rokmi, možno dnes už by ste si vybrali inak. Akceptujte to, čo ste vyštudovali, ale ak ste počas tých rokov zistili, že to nie je nič pre vás, nebojte sa zmeny.

Veľa ľudí dnes robí v inom odbore, aký majú uvedený v diplome a sú v tom dobrí. Viete, čo by ste chceli robiť, ale bojíte sa, že čo povie na to vaše okolie? Držte sa toho, čo chcete vy. A nezabúdajte na to, že akékoľvek vzdelanie, ktoré ste počas posledných rokov nadobudli, vás niečo naučilo a získali ste ním určite zručnosti. A teraz si môžete rozšíriť svoje možnosti ďalej.

Máte dosť času? Podajte pomocnú ruku!

Nepodceňujte dobrovoľníctvo. Je vo vašom okolí priestor na to, aby ste mohli pomôcť ľuďom v núdzi? Alebo pomôcť opusteným zvieratám? Zaujíma vás ekológia? Venujte sa jej aj formou dobrovoľníctva. Všetky podobné aktivity vás posunú ďalej aj osobnostne a rovnako tým môžete zapôsobiť na vášho budúceho zamestnávateľa.

Buďte online, ale nie príliš. Pozor na súkromie!

Skontrolujte si životopis, dajte si ho pozrieť aj vašim známym. Neustále posielajte životopisy a motivačné listy, buďte aktívni na profesionálnych sociálnych sieťach. Dajte si však pozor na sociálne siete, na ktorých zdieľate príliš veľa z vášho súkromia. Dnešní zamestnávatelia majú záľubu v tom, že si svojich potenciálnych zamestnancov skontrolujú práve na spomínaných sociálnych sieťach. Na záver si ešte kritickým okom pozrite svoju profilovú fotku. Zamestnali by ste niekoho s takou fotkou? Odpovedzte si úprimne. Možno nastal čas na serióznu fotografiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #vysokoškoláci #nezamestnaní