Vysokoškoláci môžu získať vodičák na počítač

Ovládanie moderných technológii je dnes takmer nevyhnutné. Mladí ľudia si po ukončení štúdia hľadajú zamestnanie a na trhu práce potrebujú vyniknúť. Pomôcť im k tomu môžu práve znalosti najmodernejších technológií, počítačové zručnosti.

10.07.2018 22:00
počítač, laptop, chalan, Foto:
Bezplatný „vodičák“ môže získať až dvetisíc vysokoškolákov.
debata

Vysokoškoláci majú možnosť získať Európsky vodičský preukaz na počítače ECDL (European Computer Driving Licence). ECDL je celosvetovo najrozšírenejší systém na overovanie/cer­tifikáciu počítačových znalostí a zručností bežného používateľa počítača.

Ministerstvo školstva na svojej stránke informuje o tom, že až dvetisíc vysokoškolákov (výnimkou sú tí z Bratislavského kraja) môže získať spomínaný certifikát, vďaka ktorému sa absolventi môžu stať atraktívnejšími v očiach potenciálnych zamestnávateľov. Podľa ministerstva tak môžu zvýšiť svoju uplatniteľnosť na pracovnom trhu.

„Momentálne má dvetisíc vysokoškolákov možnosť získať tento certifikát bezplatne prostredníctvom národného projektu IT Akadamia – vzdelávanie pre 21. storočie. Samotné testovanie budú zabezpečovať akreditované centrá,“ píše ďalej ministerstvo na svojej stránke.

Okruhy skúšok

Na výber je niekoľko modulov, čiže ucelených tematických okruhov, z ktorých sa vykonáva skúška:

M2 – Základy práce s počítačom

M3 – Spracovanie textu

M4 – Tabuľkový kalkulátor

M5 – Používanie databáz

M6 – Prezentácia

M7 – Základy práce online

M9 – Práca s obrázkami a grafikou

M12 – Bezpečnosť pri využívaní IKT

Podľa programu ECDL sa overovanie znalostí a zručností nadobudnutých v konkrétnej tematickej oblasti IT vykonáva prostredníctvom skúšky/testu. Skúšku tvoria výlučne praktické otázky a úlohy. Testovanie prebieha v slovenskom jazyku. Skúšky z modulov M2, M3, M4, M5, M6, M7, M12 je možné vykonať aj v anglickom jazyku. Moduly M2 a M7 majú teoretické otázky preložené aj do maďarského jazyka.

„Do programu ECDL sa v Európe počas jeho 20-ročnej existencie zapojilo vyše 10 miliónov ľudí, ktorí si pri získavaní certifikátu ECDL rozšírili a prehĺbili svoje digitálne znalosti a zručnosti pre lepšie využitie ITV v osobnom živote, v rámci štúdia i v zamestnaní,“ opisuje výhody program ECDL na svojej stránke.

Ministerstvo školstva však zároveň upozorňuje, že spomínaný medzinárodný certifikát nie je len o informatike, ale vďaka získaným zručnostiam vie študent rýchlejšie, efektívnejšie a kvalitnejšie riešiť zadania aj z ďalších príbuzných oblastí.

Program ECDL na Slovensku funguje od roku 2004, pričom ponúka certifikačné skúšky z niekoľkých oblastí informačných technológií. Tie sa však stále dopĺňajú. Tí, ktorí majú záujem otestovať svoje zručnosti, môžu tieto testy absolvovať na Slovensku alebo v krajine, v ktorej je program ECDL zavedený.

„Certifikačné testy ECDL sa vykonávajú výlučne v akreditovaných testovacích centrách pod dohľadom akreditovaných skúšobných komisárov. V Európe je ECDL súčasťou národných kvalifikačných rámcov v Írsku, Veľkej Británii, Francúzsku a na Malte a vo svete v Austrálii, Novom Zélande, Iráne, Singapure, Južnej Afrike, Thajsku a Vietname,“ informuje program ECDL na svojej stránke.

Registrácia

V prípade záujmu o získanie certifikátu je potrebné sa zaregistrovať TU.

Podľa ministerstva budú testovanie na Slovensku zabezpečovať akreditované testovacie centrá: Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita v Žiline a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #technológie #vysokoškoláci #ECDL #vodičák na počítač