Vysokoškoláci môžu získať študijné štipendium do Nemecka

Vďaka štipendiám sa môžu vybraní študenti zúčastňovať rôznych pobytov v zahraničí, študovať a vzdelávať sa. Zaujímavú možnosť pre ctižiadostivých momentálne ponúka aj Nemecká akademická výmenná služba (DAAD). A kto všetko sa môže o štipendium uchádzať? Možnosti je hneď niekoľko.

28.08.2018 22:30
študenti Foto:
Opäť šanca pre študentov, ale aj doktorandov, vysokoškolských učiteľov a výskumných pracovníkov.
debata

Spomínaná DAAD ponúka štipendiá na rôzne typy pobytov v Nemecku, ktoré sú určené pre slovenských vysokoškolákov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov a výskumných pracovníkov. Informovalo o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky na svojej internetovej stránke.

DAAD tak podľa rezortu poskytuje aj štipendiá na študijné, výskumné a umelecké pobyty a štipendiá na letné jazykové kurzy. „Študijné štipendiá sú určené študentom a absolventom vysokých škôl. Výskmné štipendiá sú určené doktorandom, mladým vedeckým a pedagogickým pracovníkom, bývalým štipendistom DAAD a záujemcom o celé doktorandské štúdium v Nemecku. V kategórii štipendií pre umelecké odbory existujú študijné štipendiá pre absolventov umeleckých vysokých škôl. Letné kurzy sú určené študentom vysokých škôl,“ píše na svojej stránke ministerstvo.

Čo štipendium v skutočnosti zahŕňa? Predstavuje pokrytie životných nákladov. „V prípade schválenia žiadosti o štipendium štipendista získava štipendium na pokrytie životných nákladov, pričom výška štipendiá závisí od typu pobytu,“ informuje ďalej rezort na svojej stránke.

Termíny

Architektom zostáva na podanie žiadosti ešte mesiac, umelecké štipendiá majú termíny do októbra a letné štipendiá majú čas do decembra.. „Žiadosti o štipendiá pre architektov sa podávajú do 30. septembra, o umelecké štipendiá do 15.októbra, 31. októbra a 30. novembra (v závislosti od konkrétneho zamerania), o štipendiá na letný jazykový kurz v Nemecku do 1. decembra a ostatné štipendiá DAAD majú uzávierku 15. Novembra,“ informuje ďalej rezort. Všetky potrebné informácie nájdete na stránke www.granty.saia.sk.

Náš tip

Podanie žiadosti o štipendium si nenechávajte na poslednú chvíľu, ale venujte tomu dostatok času. Žiadosť, aby bola úspešná, musí totiž obsahovať určité náležitostí, ktoré budú následné posudzované. Žiadateľ by preto mal myslieť na to, že ho prihláška istým spôsobom reprezentuje. Komisia bude posudzovať mnoho prihlášok, uchádzač tak musí zaujať. Uchádzač by rovnako mal preukázať svoj záujem o štipendijný pobyt, nebrať to ako nejakú povinnosť alebo úlohu – ukázať, že je tým správnym kandidátom.

DAAD

Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) je spoločná organizácia nemeckých vysokých škôl a študentských organizácií. Od vzniku v roku 1925 podporila viac ako dva milióny nemeckých a zahraničných študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov a výskumníkov. V roku 2017 podporila DAAD 139 758 štipen­distov, z toho 78 230 bolo z Nemecka a 61 528 zo zahraničia, medzi nimi 38 zo Slovenska.

Zdroj: MŠVVaŠ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štipendium #DAAD #štipendijný pobyt