Ako sa v škole nezblázniť? Tipy pre študentov

Už onedlho žiaci a študenti prekročia brány svojich škôl. V pondelok sa deťom a tínedžerom začína nový školský rok. Po dvojmesačnej pauze to nemusí byť až taký bezproblémový návrat. Niektorým môže nástup do školy robiť menšie problémy. Študenti môžu pociťovať zo školy stres, najmä tí, ktorí nastupujú do nového prostredia, menia školu a samozrejme je tu skupina žiakov, ktorí môžu byť najviac vyplašení – prváci. Pre všetkých to však jednoznačne znamená, že skončilo obdobie oddychovania a nastáva desať mesiacov domácich úloh, skúšok, testov, písomiek a príprav na vyučovanie.

29.08.2018 21:30
škola, hra, učiteľka Foto:
Staré domáce zvyky vymeňte za nové - lepšie. Vyskúšajte tieto študijné tipy, ktoré potrebujete pre návrat do školy.
debata

Väčšina školákov si tieto posledné dni uvedomuje, že september sa neúprosne blíži. Aby nebol pre nich začiatok školského roka príliš veľké utrpenie, prinášame zopár rád, ako rýchlo „nabehnúť“ na systém príprav na vyučovanie.

Naspäť v školských laviciach? Čo vám môže pomôcť? Pozrime sa teraz na to, čoho by ste sa mali držať a aké pravidlá si môžete osvojiť, aby sa vám v škole viac darilo a príprava na vyučovanie nebola až taká katastrofa.

Študijný kútik alebo kaviareň?

Najmä menší žiaci potrebujú mať kvalitný priestor, kde sa môžu v pokoji pripravovať na vyučovanie. Priestranný písací stôl, ktorý by nemal byť umiestnený v rušivom prostredí, bez zbytočných rušivých predmetov – to platí aj o televízii. Tá nemá pri učení miesto. Žiaci, ktorí navštevujú základnú školu, potrebujú pri učení pomoc rodičov. Menšie deti si potrebujú vypestovať správne návyky pri učení, a preto by rodičia v tomto období mali byť vždy po ruke.

Samozrejme, že to isté platí aj pri starších študentoch – tí rovnako potrebujú mať svoje nerušené miesto, kde sa môžu naplno sústrediť na učivo a tiež občas potrebujú pomoc dospelých. Ale pri starších študentoch treba myslieť i na to, že už majú určité návyky, ktoré sa týkajú štúdia. Majú svoje overené metódy, ktoré fungujú a vedia posúdiť, čo im pomáha najviac pri učení. Väčšinou už nepotrebujú neustálu kontrolu rodičov, či si urobili svoje domáce úlohy, projekty do školy alebo či sa naučili všetko potrebné na ďalší deň v škole.

Pri tínedžerov to už nemusí byť vždy len tichý kútik – miesto v detskej izbe. Práve naopak, mladí často potrebujú na svoj rozvoj rozmanitosť, kreativitu. A tak môžu za štúdiom vyraziť napríklad do knižnice, parku alebo príjemnej kaviarne.

Dostali ste za úlohu niečo veľké? Projekt, ktorý treba vypracovať alebo ťažká skúška, na ktorú sa treba pripravovať dlhodobo? Tieto veci neodkladajte na posledný deň. Každý deň sa snažte niečo spracovať, pripraviť alebo sa naučiť. Kúsok po kúsku. Ak sa vám nepozdáva predstava každodennej prípravy, naplánujte si prípravu napríklad trikrát za týždeň, ale venujte sa problému aktívne, dopredu presne určený čas, neprerušujte túto činnosť, nedajte sa vyrušovať. A najmä, nepoľavte v termínoch, ktoré si stanovíte. Ak to urobíte raz, tak určite to urobíte aj druhý, tretí, … .

Urobte si poriadok

Máte radi poriadok? Tak potom si na každý predmet založte jeden zakladač, farebne si ich od seba odlíšte. Ak nie ste stará škola a papierovú podobu nepotrebujete, tak si všetko držte v jednotlivých súboroch v online podobe. Určite si tieto súbory zálohujte, ak by náhodou zlyhala technika.

Počas učenia musia ísť sociálne siete bokom. Ak máte vyčlenenú na učenie určitú hodinu, vypnite si mobil alebo počítač. Ak musíte počas učenia byť na počítači, vypnite si účet na svojej sociálnej sieti. Ak budete neustále online, hrozí vám, že každú chvíľu vám môže prísť upozornenie na novú správu alebo e-mail a potom sa už len ťažko sústredíte na to, čo potrebujete. Pri učení si tak vytvoríte svoju zónu bez vyrušovania a rozptyľovania.

Pýtajte sa

Ak máte otázky, nebojte sa ich položiť svojmu pedagógovi. Určite ocení váš záujem. Ak máte problém s tým, že si neviete nájsť potrebné poznámky a informácie v knižnici, skúste ísť za učiteľom a spýtajte sa ho, či vám vie poskytnúť viac informácií. Pýtajte sa na všetko, čo vás v rámci vášho predmetu zaujíma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školský rok #september #domáce úlohy #návrat do školy