Ako získať čas, ak mám priveľa domácich úloh?

Máme za sebou prvý mesiac v škole a domácich úloh je stále čoraz viac? Môže to byť frustrujúce, najmä ak ste plánovali stráviť voľný čas s priateľmi či rodinou a namiesto toho to vyzerá, že ho strávite nad knihami.

30.09.2018 21:00
dievča, štúdium, práca, kariéra, veda, technika Foto:
Priveľa stráveného času nad domácimi úlohami je nočná mora nejedného študenta.
debata

Po dlhom dni v škole prichádzate domov a čakajú vás celé hodiny učenia a domácich úloh. Čo s tým? Dá sa s tým vôbec niečo urobiť? Pozrime sa na to, ako sa vysporiadať s návalom úloh a stále získať dostatok času, ktorý môžete využiť inak, ako učením a prípravou do školy.

A ako si čo najrýchlejšie poradiť s domácimi úlohami? Jednoznačná odpoveď ako pomoc pre všetkých neexistuje, ale možno vám nasledujúci tip pomôže.

Úlohy môžu byť pre vás jednoduchšie, ak sa budete trochu viac snažiť a myslieť dopredu – už pri zadávaní úloh.

Nezabúdajte, že okrem rýchlosti je dôležitá aj efektívnosť, pretože síce domáce úlohy budete mať rýchlo hotové, ale zadania nebudú vypracované správne. Zbytočne strávený čas nad niečím, čo budete musieť prerobiť alebo si opätovne opraviť hodnotenie za zle napísané úlohy.

Snažte sa vždy porozumieť tému už na vyučovaní, pretože ak sa počas hodiny zabávate a vašu pozornosť upúta niečo iné, tak o to viac času tomu budete musieť venovať doma. Počas vyučovania tak dávajte pozor, sústreďte sa a ak sa vám dá, robte si poznámky k tomu, aby ste dokázali úlohu doma vypracovať. AK vidíte, že budete mať s tým problém, skúste sa spýtať učiteľa, ako na to, prípadne sa poraďte s ostatnými spolužiakmi.

Platí zlaté pravidlo – hneď ako dostane v škole domácu úlohu, skúste sa jej venovať, neodkladajte ju zbytočne na inokedy. Môže sa vám tiež stať, že úlohy sa vám budú hromadiť a na konci týždňa zistíte, že ich máte toľko, že môžete rovno zabudnúť na voľný víkend.

Takto si môžete urobiť dobrý náskok a doma už budete mať viac voľného času. O čom teda hovoríme? Počas prestávok v škole máte dosť času a vy sa len tak nudíte? Tak skúste si medzitým pripraviť čo najviac poznámok a vypracovať aspoň časť domácej úlohy. Ak toto urobíte po každej hodine, resp. po každej zadanej úlohe, získate k dobru veľa času. Stačí pár minút, ak totiž máte niečo čerstvo v pamäti, tak vám to ide rýchlejšie. Po ceste zo školy cestujete autobusom alebo autom? Skúste sa pozrieť aj počas cesty na úlohy, možno získate ďalšie minúty alebo možno polhodinu k dobru.

Ak úlohy robíte hneď po návrate zo školy, tiež môžete získať čas navyše. Aj keď niektorí odborníci hovoria, že po škole si treba nechať čas na oddych a k učeniu sa vrátiť neskôr. Ale keďže každý sme individuálny a každému vyhovuje niečo iné, zistite, aký typ ste vy. Vyhovuje vám učenie hneď po škole? Tak sa teda učte. Ak patríte k študentom, ktorí potrebujú hodinku, dve pre seba, tak si urobte pohodlie a oddýchnite sa. K úlohám sa stále môžete vrátiť aj neskôr poobede.

Neodporúčame ponocovanie nad knihami, ale ak si to občas vyžiada situácia, respektíve množstvo úloh a zadaní, ktoré ste si priniesli domov zo školy, tak prečo nie? Nezabúdajte však, že všetko treba robiť s mierou. Medzi študentmi sú totiž aj takí, ktorí sa najlepšie pripravujú neskoro večer. Toto však platí u starších študentov, tí mladší by mali dodržiavať prísnejší spánkový režim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domáce úlohy