Vysokoškoláci, čo všetko by ste mali stihnúť ešte pred Vianocami?

O pár týždňov tu máme Vianoce a s nimi prichádzajú aj prázdniny. Čo všetko by si mali vysokoškoláci (a možno nielen oni) dať do poriadku skôr, ako odídu na vianočné prázdniny? Niekoľko týždňov predtým by vám malo stačiť na zopár úloh, ktoré by ste si nemali odložiť na neskôr.

28.11.2018 22:00
študentka, študent Foto:
Pred vianočnými prázdninami si treba urobiť poriadok vo svojom diári. Nezabudnite si skontrolovať aj stránku vašej vysokej školy.
debata

Poďme pekne po poriadku. Vysokoškolský život je často hektický, počas posledných prednášok pribúdajú záverečné práce a nezabúdajme ani na skúškové obdobie. Napriek tomu si však môžete nájsť chvíľu čas na to, aby ste dokončili niektoré aktivity ešte tento rok. Nový rok tak môžete začať s čistým štítom.

Návšteva knižnice

Nezabudnite si skontrolovať všetky knihy, ktoré si ste požičali v knižnici. Urobte si zoznam literatúry, ktorú budete možno počas prázdnin potrebovať, aby ste mohli dokončiť niektoré posledné práce, či ktorá sa vám zíde pri písaní bakalárskych a diplomových prác. Navštívte ešte tento rok poslednýkrát knižnicu, vráťte knihy a prípadne si požičajte tie, ktoré využijete.

Hodnotenia a posledná administratíva

Nezabudnite si skontrolovať všetky administratívne náležitosti, ktoré sa vás týkajú v rámci vysokoškolského štúdia. Máte všetko v poriadku? Pozorne sledujte aj stránku vašej univerzity, sociálne siete vašej školy a AIS, aby vám neunikol ani jeden dôležitý oznam. Dohodnite si posledné termíny na konzultácie s profesormi dopredu, aby sa vám nestalo, že na poslednú chvíľu nestihnete dôležitú konzultáciu. Ak máte všetko hotové, tak potom sa môžete už len tešiť na prázdniny.

Čo s peniazmi?

Pred vianočnými prázdninami si treba urobiť poriadok vo svojom diári. Nezabudnite si skontrolovať aj stránku vašej vysokej školy.

S Vianocami prichádza aj obdobie, kedy míňame viac peňazí. Urobte si inventúru a zistite, ako na tom ste. Budú vám stačiť vaše úspory z prípadných brigád? Možno by ste si mohli skúsiť zarobiť ešte pred prázdninami nejaké peniaze navyše. Či už to bude brigáda v obchode, kde často počas predvianočného obdobia potrebujú výpomoc alebo možno pomôžete niekomu s doučovaním. Prípadne skúste inzerát na sociálnych sieťach vo vašom okolí – táto forma je dnes snáď najpopulárnejšia, pokiaľ hľadáte krátkodobú brigádu. Takto si zarobíte možno na pekný darček pre svoje rodinu alebo priateľov, prípadne si môžete peniaze odložiť na štúdium.

Poriadok

Bývate na priváte alebo na internáte? Vianočné upratovanie by ste nemali vynechať ani tu. Určite to oceníte po návrate v januári – budete sa cítiť lepšie a môžete sa potom vrhnúť na učenie. V čistom prostredí sa predsa učí oveľa lepšie. Vyhoďte veci, ktoré už nebudete potrebovať, urobte si poriadok so zbytočnými „papiermi“ a skriptami, ktoré už tiež nebudete potrebovať. Prípadne svoje staré poznámky či učebnice darujte mladším študentom z vašej katedry.

Vyhnite sa stresu

Posledné týždne máte pocit, že musíte stihnúť úplne všetko – valí sa na vás panika a stres. Máte pocit, že nestíhate dôležité termíny. Ak je toho na vás veľa, skúste sa uvoľniť, v pokoji si sadnúť a všetko si naplánovať. Aj počas voľna budete pravdepodobne istú čas svojho času venovať štúdiu, preto si menej dôležité veci nechajte na tento čas. Posledné dni sa sústreďte na to, čo potrebujete dokončiť a v čom máte ešte „resty“. Najlepší spôsob ako sa vyhnúť stresu, je mať plán – harmonogram. Poznajte všetky termíny, ktoré máte a určte si priority. Napíšte si ich na viditeľné miesto a neustále si ich kontrolujte, aktualizujte.

Vyhraďte si čas na štúdium a zároveň nepodceňujte čas na zábavu či oddych. Ak ste skôr nočný typ, tak to využite na štúdium aj v noci. Ak vám to neprospieva, neprepínajte svoje sily. Nezabúdajte, že počas roka je obdobie, kedy treba aj v škole zabrať viac a ísť na úkor súkromia, ale na druhej strane sú potom aj také dni, kedy budete mať možno viac voľna ako inokedy. Všetko je to len o rovnováhe a o tom, ako si to nastavíte. Preto vždy myslite na to, že veci netreba zbytočne odkladať na neurčito, ak vás nesúria. Riaďte svoj čas efektívne, ale nebuďte v pokušení robiť čokoľvek iné, ak vás tlačí termín skúšky alebo odovzdania záverečnej práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci #vianočné prázdniny #vysokoškolské štúdium