Tipy na štúdium počas sviatkov

Sviatky a s nimi spojené voľno je pre študentov vytúženou chvíľou – na nejaký čas majú oddych od školských povinností a môžu si užiť čas so svojou rodinou a priateľmi. Napriek tomu však netreba na školu zabúdať.

30.11.2018 22:00
študent, študentka, vysokoškolák, absolvent,... Foto:
O pár týždňov čakajú študentov prázdniny. Väčšina sa však štúdiu nevyhne aj tak.
debata

Napriek prázdninám netreba zabúdať na to, že koniec prvej polovice školského roku sa blíži a už pred vianočnými prázdninami by si mali študenti urobiť čo najviac úloh, projektov a skúšok. Po prázdninách sa totiž môžu sústrediť na zvyšné úlohy a známky, ktoré si treba ešte opraviť, resp. urobiť posledné (často najťažšie) skúšky.

Prázdniny nie sú len o oddychu či zábave, pečení, večierkov a osláv. Najmä tí starší študenti a vysokoškoláci si počas týchto sviatkov plánujú to, čo všetko si musia doštudovať doma. Veľa odborníkov na vzdelávanie a rovnako i psychológov však študentov radí, aby si zostavili plán svojich aktivít. Prečo? Dôvodom je napríklad to, že aj napriek prázdninám sú frustrovaní a pod stresom. A prázdniny by mali byť v prvom rade o oddychu.

Poďme sa v krátkosti pozrieť na to, čo urobiť pre to, aby ste mohli čo najefektívnejšie študovať počas prázdnin.

Stačí sa držať niektorých rád a zistíte, že aj prázdniny, ktoré sa nesú v znamení učenia, môžu byť príjemné a bez zbytočných stresov.

Pamätajte si, že tak ako aj obchody majú svoje otváracie hodiny a väčšina kancelárií a úradov zostáva na sviatky zatvorená, tak aj vy máte nárok na oddych. Vytvorte si vlastný harmonogram – na rodinu, zábavu a učenie.

Počas voľných dní si užite aj chvíle strávené vonku – vyrazte do hôr alebo na chatu. Ak práve tento rok nebudete mať možnosť ísť na poriadnu silvestrovskú oslavu, zájdite si medzi sviatkami aspoň do kaviarne a stretnite sa so svojimi rovesníkmi. Vtedy nemyslite na svoje povinnosti a na štúdium. Vypnite.

Na Vianoce si doprajte – odmeňte sa. Celý rok držíte diétu? Skúste si dopriať počas sviatkov občas aj nejaký ten „prehrešok“ v podobe koláča alebo horúcej čokolády. Uvažujete nad tým, že by ste radi do seba investovali? Odmenou môže byť aj permanentka do posilňovne alebo kúpa niečo, po čom už dlhšie túžite. Odmenou sa motivujte k učeniu – ak urobíte načas všetko, čo si naplánujete, doprajte si viac.

Vo dvojici je veselšie. Študujte so svojou kamarátkou, kamarátom. Prípadne v skupinke svojich spolužiakov. Ak vás bude viac, môžete si rozdeliť úlohy pri získavaní študijných materiálov a spracovaní poznámok, zároveň môžete lepšie pochopiť učivo – medzi sebou kladiete rôzne otázky a zapájate sa do diskusie. Hovorí sa, že spolupráca s ostatnými a dobrá spoločnosť je jedným z najlepších faktorov, ktoré pozitívne pôsobia na zmiernenie stresu a budovanie motivácie. Čítajte – čítajte rôzne blogy a príbehy, hľadajte si tie najrôznejšie informácie o predmete, ktorý si musíte naštudovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné prázdniny